Thomas Cook: Παίζεται το τελευταίο «χαρτί» μέχρι τον Δεκέμβριο

Ηράκλειο
Thomas Cook: Παίζεται το τελευταίο «χαρτί» μέχρι τον Δεκέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τη γερμανική θυγατρική του βρετανικού κολοσσού

Σκληρό πόκερ σε δύο επίπεδα εξελίσσεται πανευρωπαϊκά, την ώρα που η τουριστική βιομηχανία της Κρήτης μετρά τις πληγές της από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού της Τhomas Cook, προκειμένου να διεκδικήσει τα οφειλόμενα. Από τη μια, μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι ερίζουν για τους πελάτες της Τhomas Cook, εκμεταλλευόμενοι το κενό που έχει αφήσει - στην παρούσα φάση - και από την άλλη, η γερμανική θυγατρική του βρετανικού κολοσσού προσελκύει νέους επενδυτές με στόχο να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της, από τον Ιανουάριο του 2020.

Ξενοδόχοι του νησιού μας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση μετά την τεράστια οικονομική ζημιά, πληροφορούνται τις εξελίξεις, ωστόσο είναι επιφυλακτικοί στο αν τελικά θα προχωρήσουν ή όχι σε νέα συνεργασία. Όλα πάντως τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο θα τεθούν ενόψει σε εκδήλωση των ξενοδόχων, στην οποία έχει προσκληθεί ο υπουργός Τουρισμού.

Παίζεται το τελευταίο «χαρτί» μέχρι τον Δεκέμβριο

Η γερμανική θυγατρική της βρετανικής Τhomas Cook δίνει μάχη επιβίωσης, καθώς παίζεται το τελευταίο “χαρτί” μέχρι τον Δεκέμβριο ώστε από τις αρχές του 2020 να ξεκινήσει και πάλι της λειτουργία της. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταγωνιστές της δίνουν τη δική τους μάχη για να εκμεταλλευτούν το κομμάτι της “πίτας” που άφησε πίσω του, στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού των πελατών τους μέσω ειδικών προσφορών. Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η τουριστική βιομηχανία του νησιού μας μετρά τις οικονομικές πληγές της από την κατάρρευση της Τhomas Cook...

Η γερμανική θυγατρική της Τhomas Cook ελπίζει σε νέο ξεκίνημα από το νέο έτος μέσω της προσέλκυσης νέων επενδυτών. Όμως ξενοδόχοι του νησιού κρατούν στάση αναμονής, καθώς από τη μια στοχεύουν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και, από την άλλη, επικρατεί προβληματισμός για το αν τελικά θέλουν να ξανασυνεργαστούν μαζί τους. «Από ό,τι μας έχουν πει, ψάχνουν επενδυτές για να ξανανοίξει αρχές του νέου έτους. Το όνομα “Τhomas Cook” είναι ένα τεράστιο όνομα. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, όμως, θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος. Εμείς όμως χάσαμε τα λεφτά μας», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Αν ξανανοίξει θα είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση ο ανταγωνισμός μικραίνει και αυτό δεν είναι καλό για κανένα. Πιστεύουμε βέβαια πως θα μας ζητήσουν να “κουρέψουμε” ένα ποσό, πράγμα που αναγκαστικά θα το κάνουν οι ξενοδόχοι, αλλά δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το πάρουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης. «Η Τhomas Cook έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον τουρισμό και μακάρι όλα να πάνε καλά και να ξανανοίξει», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Ρεθύμνου, τουριστικός πράκτορας Μανόλης Χλιαουτάκης.

Η ζημιά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στα 69,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται σε πρώτη φάση η οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία του νησιού, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία του νομού Ρεθύμνου και με τα αρνητικά σημάδια στην αγορά να είναι εμφανή με φόντο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά και την οικονομική ασφυξία των επιχειρηματιών.

Παράλληλα, το “πάγωμα” στην καταβολή του ΦΠΑ δεν ικανοποιεί πλέον τους ξενοδόχους, που ζητούν τώρα να μην πληρωθεί καθόλου ο ΦΠΑ, ενώ παράλληλα διεκδικούν άτοκα δάνεια από το ευρωπαϊκό ταμείο. «Ούτε ΦΠΑ πρέπει να πληρώσουμε. Άλλωστε πώς να τον πληρώσουμε από ποσά που είναι ανείσπρακτα;», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης.

«Περιμένουμε στις 24 του μήνα τον υπουργό Τουρισμού σε μια εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων, οπότε και θα συζητήσουμε κατ’ ιδίαν όλα αυτά τα θέματα, όπως επίσης και άλλα που έχουν προκύψει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

“Τσεκούρι” στα τέλη ζητά ο δήμαρχος Χερσονήσου

Να υπάρξει περικοπή στη καταβολής των τελών παρεπιδημούντων σε όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την κατάρρευση της Τhomas Cook στον δήμο Χερσονήσου ζητά ο Γιάννης Σέγκος, σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών. «Ως Δήμος Χερσονήσου στείλαμε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξετάσει σοβαρά πλέον τη νομοθετική ρύθμιση και την περικοπή των τελών παρεπιδημούντων, στο κομμάτι βέβαια των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την κατάρρευση της Τhomas Cook. H κοινωνία και οι επιχειρηματίες της Χερσονήσου είναι εξαιρετικά θορυβημένοι, διότι πραγματικά για τον δήμο μας οι συνέπειες είναι μεγάλες» είπε ο κ. Σέγκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News