Ηράκλειο

Σύγχρονη βιομηχανία και προκλήσεις

Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας απασχόλησαν εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Ηράκλειο ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΠΗ

Οι αλλαγές και οι προκλήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι εξαγωγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ), η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 18/10 στο Ηράκλειο.

Θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΠΗ, ήταν οι αλλαγές και οι προκλήσεις που φέρνει στη λειτουργία των επιχειρήσεων η “Βιομηχανία 4.0/Industry 4.0”. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΗ Λευτέρης Αντωνακάκης, και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και πρόεδρος της Aegean & Olympic Air Ευτύχιος Βασιλάκης.

Στη συζήτηση, που συντόνισαν ο κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, γενικός διευθυντής ΣΕΒ, μίλησαν οι εξής: ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, για τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία, ο δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, για τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα, ο κ. Αντώνης Καράτζης, πρόεδρος και CEO της “Καράτζη Α.Ε.”, για τις ειδικότερες προκλήσεις για τη βιομηχανία της Κρήτης, ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, για τη δυναμική και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, η δρ. Φαίη Μακαντάση, Research Analyst της “διαΝΕΟσις”, για τις εξαγωγές ως εργαλείο εξόδου από την κρίση, και ο κ. Τηλέμαχος Γεωργάκης, διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις.

 Στις τέσσερις προϋποθέσεις που θα ενισχύσουν το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ-μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ Μιχάλης Τσαμάζ. Όπως τόνισε, η Ευρώπη επενδύει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με αιχμή την ψηφιακή ανάπτυξη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας περαιτέρω, κάτι που, όπως είπε, επιβάλλεται να κινητοποιήσει την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις, που για να πετύχουν πρέπει να στηριχθούν στις εξής προϋποθέσεις: τα “δίκτυα” της νέας γενιάς, τις ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, την αλλαγή τρόπου σκέψης και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μάς αφορά όλους. Η Ευρώπη κινείται ήδη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η Ελλάδα πού βρίσκεται; Δυστυχώς, είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε επειδή το θέλουμε και με τους δικούς μας όρους και όχι γιατί θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε κάποιοι και μαζί με αυτούς οι εξελίξεις. Φορείς της αλλαγής πρέπει να είμαστε εμείς, οι δυνάμεις του τόπου, μικρές, μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ - μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ Μιχάλης Τσαμάζ.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να βγουν συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ετοιμότητα της χώρας και των επιχειρήσεων, με σκεπτικό να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα. Επίσης, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε σχέση με την Περιφέρεια Κρήτης.

«Η Κρήτη παραμένει μια από τις πλούσιες περιφέρειες της Ευρώπης. Υπάρχει όμως μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της περιοχής και κυρίως της Βιομηχανίας. Ωστόσο, αυτές που έχουν παραμείνει κερδοφόρες έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους, άρα πλέον έχουμε μια ισχυρότερη βιομηχανική βάση στην περιοχή», τόνισε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Ανάμεσα στα πλέον δυναμικά κομμάτια της οικονομίας, όπου οι εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουν περαιτέρω τα “φτερά” τους, όπως επισημάνθηκε, είναι και οι εξαγωγές, οι οποίες διατήρησαν τη δυναμική τους και απέδειξαν πως υπάρχουν προοπτικές ακόμα και μέσα στην κρίση.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και ριζικών αλλαγών. Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία επηρεάζει και την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Καλούμαστε, λοιπόν, τώρα να επιταχύνουμε με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς την οικονομία μας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος, αντιπρόεδρος ΣΕΒ.

«Είναι σημαντικό κανείς να αναφερθεί και στα χαρακτηριστικά των αγαθών που εξάγουμε. Κατά ένα 30% αυτών των προϊόντων είναι χύμα, δηλαδή είναι ανώνυμα προϊόντα, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χωρίς διαφοροποίηση. Το στοίχημα λοιπόν είναι να ενσωματώσουμε την καινοτομία και τα προϊόντα μας να είναι επώνυμα και πιο ανταγωνιστικά. Να δούμε λοιπόν το λεγόμενο branding, προκειμένου τα προϊόντα μας να είναι σε θέση να κατακτήσουν τις αγορές στο εξωτερικό», ανέφερε η δρ. Φαίη Μακαντάση, Research Analyst “διαΝΕΟσις”.

Εκείνο πάντως που επισημάνθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης είναι ότι η χώρα μας χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον και πολιτικές που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και την εξωστρέφειά τους.

«Χρειάζεται επιπλέον να δουλέψουμε παραγωγικά και να στηρίξουμε το σχέδιο υποδομών που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια και το Κράτος για την Κρήτη, διότι, όπως όλοι ξέρουμε, έχουμε καθυστερήσει πολλά πράγματα», είπε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ - πρόεδρος Aegean & Olympic Air.

«Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε μια μικρή ή μεγάλη επιχείρηση που εξάγει, δημιουργεί θέσεις εργασίας και πλούτο. Να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να προσπαθήσουμε να πάμε μαζί στο επόμενο βήμα», δήλωσε ο Τηλέμαχος Γεωργάκης, διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής Alpha Bank.

«Στόχος είναι να υπάρξουν τα ανάλογα εργαλεία, είτε αυτά λέγονται χρηματοδοτικά είτε οτιδήποτε άλλο, ούτως ώστε να μπούμε στη νέα εποχή», τόνισε ο Λευτέρης Αντωνακάκης, πρόεδρος ΣΕΒΠΕΗ.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο αναζήτησης διεξόδων μέσα από τη γνώση των τεχνολογικών εξελίξεων, διαμορφώνοντας μια περιφερειακή στρατηγική που θα υπερβαίνει τα στενά όρια μιας περιφερειακής οικονομίας», είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια