Πυροβόλησε τον νοικάρη του – Κάθεται στο «σκαμνί»

Ηράκλειο
Πυροβόλησε τον νοικάρη του – Κάθεται στο «σκαμνί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διένεξη μεταξύ των 2 ανδρών κατέληξε με τον 79χρονο να βγάζει όπλο, να πυροβολεί και να τραυματίζει τον 66χρονο στο κεφάλι.

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα Τετάρτη το αιματηρό συμβάν που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2014, στη συνοικία της Θερίσου, στο Ηράκλειο. Πρόκειται για περιστατικό με “πρωταγωνιστή” έναν ηλικιωμένο Κρητικό, ο οποίος είχε ανοίξει πυρ τραυματίζοντας στο κεφάλι τον νοικάρη του! Ωστόσο, ο τελευταίος είχε σταθεί ιδιαίτερα τυχερός, αφού δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό πριν από περίπου δύο χρόνια, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο είχε επιβάλει τότε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον κατηγορούμενο, ωστόσο είχε χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μεθαύριο Τετάρτη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Το χρονικό

Το περιστατικό, το οποίο λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία, είχε λάβει χώρα το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου 2014, επί της οδού Παλαιοκάπα, στη Θέρισο Ηρακλείου. Ο 79χρονος - σήμερα - άνδρας μετέβη στο κατάστημα που νοίκιαζε στον 66χρονο - σήμερα - ηλεκτρολόγο, προκειμένου ο τελευταίος να του καταβάλει χρηματικό ποσό, που φέρεται να του χρωστούσε.

Ακολούθησε διένεξη μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία κατέληξε με τον 79χρονο να βγάζει όπλο, να πυροβολεί και να τραυματίζει τον 66χρονο στο κεφάλι. Ο τελευταίος τη “γλίτωσε” φτηνά χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά, ενώ ο ηλικιωμένος, που κατάφερε να διαφύγει, παραδόθηκε μία μέρα μετά στην Αστυνομία.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον Οκτώβριο του 2017. Η κατηγορία για την οποία δικάστηκε ο ηλικιωμένος ήταν αυτή της «απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση». Στην απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, ο ηλικιωμένος είχε υποστηρίξει τότε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να σκοτώσει τον νοικάρη του και ότι το συμβάν οφείλεται σε ατύχημα. Εξάλλου, επισήμανε ότι ο 66χρονος τού χρωστούσε χρήματα για το ενοίκιο, καθώς κι ότι τον υποτιμούσε και τον εξευτέλιζε σε συστηματική βάση.

«Δε μου έδινε το ενοίκιο. Με εξευτέλιζε συστηματικά και με κορόιδευε. Δεκαπέντε ημέρες πριν το συμβάν είχα πάει πάλι να του ζητήσω τα λεφτά και τότε με σήκωσε από τα αφτιά και με πέταξε έξω! Μου είχε “πάρει” τελείως τον αέρα, με είχε εξευτελίσει σαν άνθρωπο», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πρόπερσι, ο 79χρονος.

Εν συνεχεία, ο ηλικιωμένος είχε αναφερθεί και στο συμβάν, το οποίο παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τον 66χρονο νοικάρη του. Σύμφωνα με τον 79χρονο, ο ίδιος ήθελε να τον “θορυβήσει” για να μην τον εξευτελίζει πια.

«Με το που μπήκα μέσα στο κατάστημα, εκείνος μου επιτέθηκε με κατσαβίδι. Τότε εγώ προέταξα απειλητικά το πιστόλι προς το μέρος του, μόνο για να τον φοβίσω», υποστήριξε ο ηλικιωμένος. «Αυτός δε με υπολόγισε. Μου όρμησε και παλέψαμε», συνέχισε ο 79χρονος, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα, αφού πάνω στην πάλη το πιστόλι που κρατούσε εκπυρσοκρότησε. Από τις δύο βολές, η μία πέτυχε τον 66χρονο στο κεφάλι, έχοντας νωρίτερα προσκρούσει στο πάτωμα και τον τοίχο.

Στην εν λόγω δίκη, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Έτσι κι έγινε: Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον 79χρονο για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Μετά την ενοχοποιητική απόφαση του δικαστηρίου, η υπεράσπιση του ηλικιωμένου ζήτησε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Η Έδρα όντως χορήγησε στον 79χρονο άνδρα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και τελικά ο ηλικιωμένος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ζητήσει τότε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι ο 79χρονος δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο Τετάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News