Έρχονται δύσκολες μέρες για τα σκουπίδια – Έρχονται κινητοποιήσεις διαρκείας

Ηράκλειο
Έρχονται δύσκολες μέρες για τα σκουπίδια – Έρχονται κινητοποιήσεις διαρκείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποιήσεις διαρκείας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ λόγω ρύθμισης που ανοίγει τη “βεντάλια” των ιδιωτικοποιήσεων στους Δήμους

Δύσκολες προμηνύονται οι επόμενες ημέρες στο... μέτωπο των σκουπιδιών!

H κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει θεσμικά τη “βεντάλια” των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών πυροδότησε την έντονη αντίδραση εκ μέρους των εργαζομένων στους Δήμους, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, να... απαντά με πολυήμερες κινητοποιήσεις... Πολυήμερες κινητοποιήσεις που ξεκινούν αύριο και κορυφώνονται το σαββατοκύριακο και, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στο μέτωπο της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη...

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε το άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ακόμα μεγαλύτερη είσοδο ιδιωτών στους Δήμους.

Στους Δήμους έχει δοθεί από το 2011 (Νόμος 3979) η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες μόνο για τη διαχείριση αποβλήτων και την καθαριότητα.

Με το επίμαχο άρθρο 179 στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να εκχωρούν πιο εύκολα (χωρίς απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και χωρίς αιτιολογημένη έκθεση) την καθαριότητα σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή δίνεται ομοίως η δυνατότητα στους Δήμους να παραχωρούν σε ιδιωτικά χέρια τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Η εξέλιξη αυτή έχει βγάλει στα... “κάγκελα” την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ, που ως γνωστόν έχει χαράξει “κόκκινη γραμμή” απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση, στην οποία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου», και δίνει το σύνθημα για πολυήμερες κινητοποιήσεις από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή.

Οι έντονες αντιδράσεις δεν προξενούν βεβαίως έκπληξη, αφού η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών αποτελούσε και αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους εργαζόμενους στους Δήμους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει θέσει διαχρονικά “βέτο” στην είσοδο ιδιωτών στους Δήμους. Τώρα η Ομοσπονδία βλέπει να ανοίγει το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών που μπορούν να ανατίθενται σε ιδιώτες και παράλληλα να αίρονται οι περιορισμοί που υπήρχαν μέχρι τώρα από θεσμικής πλευράς, αφού αίρεται η προϋπόθεση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία, τεκμηριώνοντας αδυναμία εκτέλεσης με ίδια μέσα του Δήμου των υπηρεσιών που ανατίθενται σε τρίτους.

Εκφράζοντας λοιπόν την αντίθεσή της στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία προχωρά σε πενθήμερες κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε αύριο Τετάρτη οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ να πραγματοποιούν μαζικές γενικές συνελεύσεις ενημερώνοντας όλους τους εργαζόμενους.

Μεθαύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 9 ως 11 το πρωί, με συγκέντρωση στις 9:30 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης αποφασίστηκε το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 19 και 20 Οκτωβρίου, αποχή από την εργασία και πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου και στη συνέχεια πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Το περιβόητο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο επέλεξε η κυβέρνηση για να εντάξει τη διάταξη για την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου σε εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα.

Και βέβαια δε θα χαρακτηρίζαμε ως “κεραυνό εν αιθρία” το γεγονός, καθώς η νέα κυβέρνηση είχε φροντίσει από νωρίς να δηλώσει με κάθε τρόπο την προτίμησή της στην ιδιωτική πρωτοβουλία, απαξιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες διά στόματος αρκετών νυν υπουργών, βουλευτών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, από την προεκλογική ακόμα περίοδο.

Μαζί με το χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), θέλει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργατοτεχνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα με το άρθρο 179 του Αναπτυξιακού Νόμου καταργεί την παρ. 1, άρθρο 24 του Ν. 4479/2017, όπου, σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη, “μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της παρούσας παραγράφου, οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα”.

Δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους, εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας, να εκχωρούν σε εργολάβους και τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, και συγκεκριμένα τη “συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού”», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των ιδιωτών. Καταργεί την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι δήμαρχοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε μάνατζερ, που θα φροντίζουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών εκχωρώντας τους υπηρεσίες του Δήμου και μετακυλώντας, βέβαια, το κόστος στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά των δημοτών αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καμιά περίπτωση δε θα δεχτούν το νομοσχέδιο-ταφόπλακα του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Τι αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συλλαλητήριο, στάση εργασίας και αποχή από την εργασία

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (σ.σ. χθες) αποφάσισε σειρά συνδικαλιστικών παρεμβάσεων με προοπτική κλιμάκωσης. Συγκεκριμένα:

  1. Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου (σ.σ. αύριο) οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιούν μαζικές γενικές συνελεύσεις ενημερώνοντας όλους τους εργαζόμενους.
  2. Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου (σ.σ. μεθαύριο) προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας τού συνόλου του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11 π.μ., ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, και ώρα 9:30 π.μ., έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη).
  3. Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  4. Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου προκηρύσσει αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση και εργασία.
  5. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη) με αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας.
  6. Την ίδια μέρα, Σάββατο 19/10, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, και ώρα 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24, 3ος όροφος), όπου θα μεταφερθούν οι αποφάσεις των Συλλόγων και θα αποφασιστεί το πλαίσιο δράσης για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας να ζητήσει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις επίμαχες αντεργατικές διατάξεις από το “Αναπτυξιακό” Νομοσχέδιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News