Ηράκλειο

Δημοτικό Συμβούλιο: Στιγμές έντασης για την… «βαλτωμένη» ανάπλαση του κέντρου

«Φωτιές» άναψαν στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολλά και σημαντικά θέμα τέθηκαν επί τάπητος στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο (από τα σοβαρά σχολικά προβλήματα στην Ν. Αλικαρνασσό μέχρι τα πολυσυζητημένα ηλεκτροκίνητα πατίνια) αλλά το θέμα που άναψε πραγματικά... «φωτιές», πυροδοτώντας πολλαπλές στιγμές έντασης ήταν το μεγάλο θέμα της «βαλτωμένης» ανάπλασης στο κέντρο της πόλης...

Οι «φωτιές» άναψαν στη συνεδρίαση όχι τόσο γι’ αυτή καθαυτή τη σημαντική εξέλιξη που αποκάλυψε η ''Νέα Κρήτη'' με την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων της απόφασης έκπτωσης του αρχικού αναδόχου από το έργο, κάτι που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, αλλά περισσότερο λόγω «τακτικισμών»... τυπολατρείας από το προεδρείο καθώς και πολιτικών αναφορών.

Η συζήτηση για το μεγάλο θέμα της «βαλτωμένης» ανάπλασης ξεκίνησε με φόντο επερώτηση που είχε καταθέσει η Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Η επικεφαλής της παράταξης “ΗράκλειΟΝ Αξίζει” έτυχε να είχε καταθέσει προ ημερών επερώτηση, με την οποία ζητούσε αναλυτική ενημέρωση για το που βρίσκεται το έργο, πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κτλ.

Η συζήτηση της επερώτησης έπεσε συμπτωματικά χρονικά με τη εξέλιξη από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων, που παραθέσαμε αναλυτικά στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας.

Όπως ήταν μάλλον εύλογο και απόλυτα αναμενόμενο , οι επικεφαλής άλλων παρατάξεων ζήτησαν να ''ανοίξει'' η συζήτηση, δεδομένης και της είδησης για την οριστική πια έκπτωση του εργολάβου με τη βούλα του δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης , επικαλούμενος το καταστατικό, έκλεισε αρχικά τα αυτιά στο εύλογο αίτημα, λέγοντας πως από τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί συζήτηση της επερώτησης της κ. Σχοιναράκη, έπρεπε να ακολουθηθεί αυστηρά η προβλεπόμενη διαδικασία.

Δηλαδή , θα γινόταν η τοποθέτηση της κ. Σχοιναράκη, θα απαντούσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος , μετά ο δήμαρχος και τέλος!

Δεν θα έπαιρνε το λόγο κανείς άλλος.

Η προσήλωση αυτή του προέδρου στην εξάντληση της αυστηρότητας του καταστατικού, προκάλεσε τη μήνη της αντιπολίτευσης που κάλεσαν τον κ. Πασπάτη να αφήσει τη τυπολατρία και να επιτρέψει να ανοίξει η ''βεντάλια'' της συζήτησης δεδομένης άλλωστε της σοβαρότητας του θέματος.

Με τα πολλά, ο κ. Πασπάτης το δέχτηκε τελικά. Δόθηκε η δυνατότητα και στους άλλους επικεφαλής παρατάξεων να μιλήσουν.

Και εκεί άρχισε να ξεδιπλώνεται μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με πολλές στιγμές έντασης.

Η δημοτική αρχή Ηρακλείου δέχτηκε ''ομοβροντία'' πυρών από την αντιπολίτευση , και συγκεκριμένα από τις παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού , Ινιωτάκη και Βρύσαλη, και Σχοιναράκη για τους χειρισμούς της γύρω από το έργο ενώ δέχτηκε ''βροχή'' αγωνιωδών ερωτημάτων για το τί μέλει γενέσθαι . Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αλλά και ο δήμαρχος επιχείρησαν να καθησυχάσουν πως ''τα πάντα είναι υπό έλεγχο'' και προανήγγειλαν θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο εξελίξεων δίχως όμως την ίδια ώρα να πουν κάτι συγκεκριμένο.

Παράλληλα είχαμε και ''θερμό'' επεισόδιο σε υψηλή πολιτική ένταση ανάμεσα στον Βασίλη Λαμπρινό και στον Γιάννη Κουράκη .

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ''Ηράκλειο 3.7.5'' έκανε λόγο για χειρισμούς ντροπή και χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός «για ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες να έχουμε  φτάσαμε στους 28 και να είναι μόλις στο 30%της ολοκλήρωσης του».

'Σε μένα κανείς δεν έχει πει ότι το έργο ντροπιάζει τη πόλη κ.Κουράκη...Απεναντίας' απάντησε ο Βασίλης Λαμπρινός, με τον Γιάννη Κουράκη να  ξεσπά κατά του δημάρχου, λέγοντας :

'Όταν εμείς λέμε ντροπή στη διαχείριση του έργου, ντροπή στους χειρισμούς που το έχουν αφήσει εκτελεσμένο σε τόσο χαμηλό ποσοστό και έρχεται ο δήμαρχος και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει μεταφράζει τη θέση μας τελείως αλλοιωμένη ότι δήθεν είπαμε για ένα έργο ντροπή για τη πόλη , ε τί να πώ; Ελεος πια!'.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια