Ελένη Γεωργουλάκη: Κινδυνεύει να χάσει και την πενιχρή σύνταξη της

Κρήτη
Ελένη Γεωργουλάκη: Κινδυνεύει να χάσει και την πενιχρή σύνταξη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δράμα μιας… συνταξιούχου - Η έκκληση που απευθύνει

Σε απόγνωση βρίσκεται μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο, που κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς την πενιχρή σύνταξη των 330 ευρώ που παίρνει από τον ΕΦΚΑ.

Η 75χρονη Ελένη Γεωργουλάκη, πλανόδια έμπορος στο επάγγελμα, σταμάτησε να εργάζεται το 2000. Ωστόσο, τότε λόγω χρεών δεν κατάφερε να “κλείσει” τις εκκρεμότητές της με το τότε ασφαλιστικό της ταμείο, τον ΟΑΕΕ, και δεν κατέθεσε τα χαρτιά της, παρότι είχε συμπληρώσει τα χρόνια για συνταξιοδότηση.

Το 2015, η γυναίκα έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου για τους υπερήλικες και κατάφερε να εξασφαλίσει μια πενιχρή προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, της τάξεως των 360 ευρώ.

Ο έλεγχος στον ασφαλιστικό της φάκελο, ωστόσο, ανέδειξε οφειλή άνω των 45.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσό μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί άπαξ! Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν το πλήρωνε, όπως αναφέρεται ρητά στην ειδοποίηση, θα σταματούσε να λαμβάνει σύνταξη.

Η γυναίκα, που δεν έχει άλλο πόρο ζωής εκτός από το ευτελές ποσό των 330 ευρώ τελικά - τόσο κατεβαίνει με τις κρατήσεις - έσπευσε στον φορέα προκειμένου να βρεθεί λύσει.

Η αίτηση για τον επανυπολογισμό των οφειλών προς ρύθμιση “έριξε” μεν το πόσο στα 30.000 ευρώ, ωστόσο η δυσκολία παραμένει: Η ηλικιωμένη γυναίκα καλείται έως τις 13 Νοεμβρίου να καταβάλει το ποσό των 13.633 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρεται ρητά στην ειδοποίηση, θα σταματήσει να λαμβάνει σύνταξη έως «την 1η του επόμενου μήνα της εξόφλησης του συνόλου της οφειλής, χάνοντας όλες τις αναδρομικές συντάξεις». Η γυναίκα απευθύνθηκε και σε τράπεζες προκειμένου να πάρει δάνειο για την εξόφληση της οφειλής της, ωστόσο τα 75χρόνια της - “σκοτώνουν τ’ άλογα τελικά όταν γεράσουν - είναι απαγορευτικά για τη χορήγηση δανείου...

Η άτυχη γυναίκα είναι σε απόγνωση και το μόνο που ζητά είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να συνεχίσει να παίρνει ακόμα και αυτό το ασήμαντο ποσό σύνταξης των 330 ευρώ, πληρώνοντας παράλληλα σε δόσεις την οφειλή της...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News