Θανατηφόρο τροχαίο Σμπώκου: Υπαιτιότητα 70% του οδηγού του Ι.Χ. έκρινε το δικαστήριο

Κρήτη
Θανατηφόρο τροχαίο Σμπώκου: Υπαιτιότητα 70% του οδηγού του Ι.Χ. έκρινε το δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον Δεκέμβριο αναβλήθηκε η δίκη για το θανατηφόρο το 2015

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού ενός 27χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην οδό Σμπώκου, στο Ηράκλειο.

Η δίκη, που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου, λόγω απουσίας ενός εκ των μαρτύρων της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίμαχης υπόθεσης, ήρθε στη δημοσιότητα η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με το αστικό σκέλος της υπόθεσης: Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του αδικοχαμένου νεαρού, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, το δικαστήριο έκρινε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε 70% υπαιτιότητα για το δυστύχημα, ενώ ο θανών είχε 30% υπαιτιότητα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Σπανάκη, το εν λόγω δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή της οικογένειας του θύματος, επιδικάζοντάς στους οικείους του 27χρονου αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” η κ. Σπανάκη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε ότι ο οδηγός του Ι.Χ. είχε υπαιτιότητα κατά 70%, καθώς παραβίασε τις πινακίδες υποχρεωτικής πορείας στα δεξιά και της υποχρεωτικής διακοπής πορείας (σ.σ. το “Stop”).

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο θανών είχε υπαιτιότητα κατά 30%, καθώς είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων (φέρεται να οδηγούσε με περίπου 80 χλμ./ώρα), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει πλήρως τις συνθήκες κυκλοφορίας και να μπορέσει να αποφύγει τη σύγκρουση με το Ι.Χ.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών δέχτηκε ότι ο θανών δεν έφερε κράνος την ώρα της σύγκρουσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε η κ. Σπανάκη, υπάρχουν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο 27χρονος έφερε κράνος.

«Δημοσιεύτηκε, και μάλιστα σήμερα (σ.σ. χθες) πήρα στα χέρια μου το περιεχόμενο της απόφασης του αστικού δικαστηρίου, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή ως προς τα αιτούμενα ποσά αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης στους οικείους του θανόντος. Το δικαστήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο εκδίκασε την αστική υπόθεση, όμως, έσφαλε ως προς την παραδοχή ότι ο θανών δεν έφερε κράνος, ενώ υπάρχουν αντικειμενικώς αναμφισβήτητα στοιχεία ότι έφερε κράνος», δήλωσε η Αλεξάνδρα Σπανάκη, η οποία μας αποκάλυψε ότι αναμένεται να εφεσιβάλει την υπόθεση «ως προς το κεφάλαιο αυτό».

«Κατά τα λοιπά, δέχτηκε το δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος παραβίασε τις πινακίδες, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε ο ίδιος, ότι δηλαδή η πινακίδα υποχρεωτικής πορείας δεξιά δεν αφορούσε τα αυτοκίνητα που κινούνταν επί της οδού Κωνσταντινίδη, αλλά μόνο όσα κινούνταν στο δεξιό ρεύμα αυτής. Πλέον, αναμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία και να διαφωτιστούν όλα τα σημεία τη υπόθεσης αυτής, ώστε να δικαιωθεί και η μνήμη του θανόντος», επισήμανε η κ. Σπανάκη.

Μία ακόμη αναβολή

Η εκδίκαση του ποινικού σκέλους της επίμαχης υπόθεσης επρόκειτο να γίνει χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δίκη έχει αναβληθεί ήδη τέσσερις φορές.

Αρχικά, υποβλήθηκε αίτημα αναβολής στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου. Το εν λόγω αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, το οποίο, ωστόσο, τελικά αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη λόγω απουσίας μάρτυρα του κατηγορητηρίου, ο οποίος θεωρείται ουσιώδης για την υπόθεση.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος έκανε λόγο για «μεθόδευση». Ειδικότερα, η κ. Σπανάκη δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” πως «υποβλήθηκε αίτημα αναβολής στο πρόσωπο του νέου συνηγόρου, παρά το ότι έχει υποβληθεί και άλλες φορές αίτημα στο πρόσωπο άλλων συνηγόρων. Αυτό θεωρώ ότι είναι μεθόδευση».

Το χρονικό  - Η φονική σύγκρουση

Ας σημειωθεί ότι στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου βρέθηκε χθες ο αδερφός του αδικοχαμένου 27χρονου, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο νεαρός, ο οποίος εργαζόταν ως ντελιβεράς, είχε μόλις σχολάσει και επέστρεφε με τη μηχανή του στο σπίτι του, στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο άτυχος άνδρας διέσχιζε την οδό Σμπώκου, με κατεύθυνση από Παναγίτσα προς τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου. Το δίκυκλο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 27χρονος, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο φέρεται να εισήλθε στην οδό Σμπώκου, εξερχόμενο από δρόμο που την τέμνει κάθετα.

Η σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρότατη. Από τη σύγκρουση, ο νεαρός τραυματίστηκε βαρύτατα, καθώς η μηχανή που οδηγούσε κατέληξε σε μια σιδερένια πόρτα εξωτερικής περίφραξης.

Στο σημείο του τροχαίου μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 27χρονο Ηρακλειώτη σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ο νεαρός διακομίστηκε τάχιστα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός άνδρας, που οδηγούσε το εμπλεκόμενο στο δυστύχημα αυτοκίνητο, παραβίασε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας που βρίσκονταν στο σημείο, πριν τελικά συγκρουστεί με το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ο 27χρονος. Ο Κρητικός αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην επίμαχη υπόθεση, παραπέμφθηκε να δικαστεί για την πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News