Δόμνα Μιχαηλίδου: Τι ανακοίνωσε για υιοθεσίες, πρόνοια και αποϊδρυματοποίηση

Ηράκλειο
Δόμνα Μιχαηλίδου: Τι ανακοίνωσε για υιοθεσίες, πρόνοια και αποϊδρυματοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Υφυπουργός Εργασίας στο Ηράκλειο

Στην πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου σε ό,τι αφορά την λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, που σχετίζεται με την απόκτηση οργανισμών λειτουργίας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την έναρξη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή» με θέμα: «Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Πολιτισμικές Πρακτικές και Κοινοτικές Παρεμβάσεις».

Αναφέρθηκε ακόμη σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μία συγκροτημένη εφαρμογή της αποϊδρυματοποίησης.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου:

«Σε ένα καθαρά κανονιστικό επίπεδο, επείγει η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς να αποκτήσουν επιτέλους οργανισμούς λειτουργίας. Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια μετά τη συγκρότησή τους τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να λειτουργούν επί ασαφούς νομικής βάσης, χωρίς οργανογράμματα, χωρίς το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διοικητική τους λειτουργία. Η θέσπιση των οργανισμών θα ενισχύσει την αυτονομία των φορέων, την αποτελεσματικότητά τους και θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πραγματικά οι δομές σε ενοποιημένη βάση σε επίπεδο περιφέρειας».

Eφαρμογή αποϊδρυματοποίησης

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίδεται από την κυβέρνηση, σ' έναν, όπως τόνισε, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μία συγκροτημένη εφαρμογή της αποϊδρυματοποίησης, σε συντονισμό με τη σχετική τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο και στη βάση των βέλτιστων πρακτικών από ανάλογες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας την επόμενη δεκαετία. Χρειάζεται σωστά μελετημένα και προσεκτικά βήματα, με στήριξη και κατάρτιση του προσωπικού των δομών, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και με ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας. Αποσπασματικές παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και γι' αυτό δε σκοπεύουμε να χειριστούμε το θέμα επικοινωνιακά και πρόχειρα, αλλά ακούγοντας τους ειδικούς και αφουγκραζόμενοι τους δρώντες στις δομές».

Ελλιπής επένδυση στην πρόνοια

Η κ. Μιχαηλίδου στο χαιρετισμό της στην έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην αντίληψη, όπως είπε, της ελλιπούς επένδυσης της πολιτείας σε υποδομές αλλά και σε έμψυχο δυναμικό στον τομέα της πρόνοιας.

«Αυτό το έλλειμμα, φυσικά, δεν οφείλεται μόνο στις δημοσιονομικές δυσχέρειες των τελευταίων ετών, αλλά και στην αναποτελεσματική επί δεκαετίες ιεράρχηση των αναγκών στην κάλυψη των οποίων πρέπει να κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι. Το αν θα καταφέρω να βελτιώσω τις συνθήκες για εσάς και τους ωφελούμενους θα αξιολογηθεί εν καιρώ και σίγουρα όχι από εμένα. Η κριτική και οι προτάσεις σας είναι ευπρόσδεκτες και σε καμία περίπτωση δεν έχω την αυταπάτη πως από ένα γραφείο στην οδό Σταδίου θα μπορέσω να πετύχω το παραμικρό χωρίς τη στήριξη και τη συνεισφορά σας», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους επόμενους στόχους και προτεραιότητες με πρωταρχική, όπως τόνισε επιδίωξη, την διαμόρφωση ενός συστήματος παιδικής προστασίας με ενιαίους κανόνες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα αποκλείει τη δημιουργία στεγανών και θα αποτρέπει την παρείσφρηση οποιασδήποτε άλλης στόχευσης πέραν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πλέον ευάλωτων παιδιών.

«Το ότι η χώρα μας δεν έχει ευκρινές νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της παιδικής προστασίας, αποτελεί ένα θεσμικό όνειδος, τριάντα χρόνια μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός θα ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή της στην Κρήτη το ερχόμενο Σάββατο, από τα Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News