Ηράκλειο

Δ.Α.Σ.: Για το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα διανομέα

Τι αναφέρει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση για το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Ηρακλείου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου ντελιβερά

Την έντονη αντίδραση συνδικάτων προκάλεσε το νέο αργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Μεσαμπελιές.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση, εκφράζουν την αγανάκτησή τους με μία σειρά αιτημάτων, καθώς όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων «οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό πληρώσαμε την κρίση των μεγάλων αλυσίδων εστίασης με τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας και συνεχίζουμε να πληρώνουμε και την ανάπτυξη τους».

Καλώντας τους συναδέλφους τους να μη «συμβιβαστούν με τις χαμηλές απαιτήσεις, να μην υποκύψουν στο φόβο της εργοδοσίας, να δυναμώσουν τα σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις, να πάρουν μέρος στον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Άλλο ένα εργατικό ατύχημα διανομέα καταγράφεται στο Ηράκλειο και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα με ατυχήματα, που εμπλέκονται εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Συγκεκριμένα συνάδελφος διανομέας ενεπλάκη σε τροχαίο εν ώρα εργασίας και μάλιστα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για άλλη μία φορά, έρχονται στην επιφάνεια οι ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, η εντατικοποίηση χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με την πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό κάνει δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, όπως και ο συγκεκριμένος συνάδελφος.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό πληρώσαμε την κρίση των μεγάλων αλυσίδων εστίασης με τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας και συνεχίζουμε να πληρώνουμε και την ανάπτυξη τους. Παρά την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηματιών του κλάδου συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες εργασίας, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια μας την ζωή! Είναι γνωστή η πραγματικότητα, η πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, αρκετοί χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για συντήρηση – βενζίνες και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα!

Παρόλα αυτά οι εργοδότες συνεχίζουν να ρίχνουν το “φταίξιμο” στους εργαζόμενους που κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και το φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, συνθήκες που οι ίδιοι οι εργοδότες επιβάλουν. Ευθύνη όμως έχει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που όχι μόνο είναι απών από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά φορτώνει τα βάρη στους ίδιους τους συναδέλφους. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου το σωματείου ντελιβαράδων ότι “φταίνε και οι εργαζόμενοι”!!!

Και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική, βάζοντάς τις ζωές όλων των εργαζομένων σε χαμηλότερη μοίρα από τα κέρδη των εργοδοτών, συνεχίζουν να χτυπάνε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφήνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να υπολειτουργούν.

Κόντρα σε αυτή την βαρβαρότητα που συνεχίζεται να διαμορφώνεται με θύματα τους εργαζόμενους, καλούμε τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν με τις χαμηλές απαιτήσεις, να μην υποκύψουν στο φόβο της εργοδοσίας, να δυναμώσουν τα σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις, να πάρουν μέρος στον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

  • Μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση.
  • Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων.
  • Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια