Νέο πολιτικό «ναυάγιο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Νέο πολιτικό «ναυάγιο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπλοκή στη διαδικασία που θα οδηγούσε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με 5 εκατ. ευρώ

Σε πολιτικό “ναυάγιο” για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου κατέληξε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ κατά 5 εκατ. ευρώ, με σκοπό - σύμφωνα με σχετική μελέτη που αμφισβητήθηκε πάντως ως προς την τεκμηρίωσή της από την αντιπολίτευση - την κάλυψη εξοπλιστικών και άλλων αναγκών για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. 

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ, και για τους ακριβείς... τύπους η σχετική εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ που θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης κατά 5 εκατ. ευρώ, με χρήματα από το δημοτικό ταμείο, δεν πέρασε, αφού μετά από μια έντονη συζήτηση, με αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς, καταψηφίστηκε από 4 παρατάξεις: τη δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, την παράταξη “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη και την παράταξη “ΣυνΠράξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη.

Η παράταξη της Βαγγελιώς Σχοιναράκη ψήφισε λευκό, ενώ υπερψήφισαν μαζί με τη “Δύναμη Πολιτών” οι τρεις συνεργαζόμενες παρατάξεις με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τον Γιώργο Σισσαμάκη και τον Μανόλη Βασιλάκη.

Απ’ ό,τι έγινε αντιληπτό, πέραν της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ψήφισε συλλήβδην κατά της γενικότερης πολιτικής στο θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου και της μεταφοράς της αρμοδιότητας στη ΔΕΠΑΝΑΛ, οι άλλες τρεις παρατάξεις που καταψήφισαν δεν εναντιώνονται ή θέλουν να βάλουν εμπόδια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά αναγκάστηκαν. όπως υπογράμμισαν επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι. να το κάνουν, μη μπορώντας όπως είπαν να προσπεράσουν πρωτοφανείς πολιτικές «ανορθογραφιών» και «ατοπήματα» (όπως είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν) εκ μέρους της δημοτικής Αρχής και της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Στο επίκεντρο της δριμείας κριτικής των παρατάξεων βρέθηκε η απρεπής πολιτικά - όπως καυτηριάστηκε - «έλλειψη πληροφόρησης» προς το Σώμα σε βασικές πτυχές της υπόθεσης, όπως ακόμα-ακόμα η αλλαγή οργανογράμματος της ΔΕΠΑΝΑΛ, που έγινε, όπως παραδέχτηκε ο κ. Ξυλούρης την Τετάρτη, ή το τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει της μελέτης για τη λειτουργία του Πολιτιστικού.

Χαρακτήρισαν αδιανόητο να είναι στο σκοτάδι το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, και να του ζητείται λευκή επιταγή!

Από πλευράς των παρατάξεων αυτών έγινε λόγος για μια ανεξήγητη «βιάση», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, της δημοτικής Αρχής να περάσει άρον-άρον η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μια μελέτη στο πόδι και χωρίς να περιμένουν να συγκροτηθεί η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ!

Μάλιστα άφησαν αιχμές για πολιτικό «εκβιασμό» εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, με το πρόσχημα της άμεσης ανάγκης λειτουργίας του Πολιτιστικού λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων...

Γ. Κουράκης

«Έχει λήξει η θητεία σας, κύριε Ξυλούρη. Υπάρχει μονομερής εκπροσώπηση αυτή τη στιγμή στην Επιχείρηση. Δεν υπάρχει ουδείς από τη ΔΕΠΤΑΗ.

Και αναρωτιόμαστε πραγματικά κάτι πολύ απλό: Γιατί να μην ορίσει το νέο Δ.Σ. τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ; Γιατί τέτοια πολιτική πρεμούρα;

Η μελέτη, για την οποία δεν είχαμε και την ενημέρωση που θα έπρεπε να έχουμε, δεν πληροί τις προϋποθέσεις αξιοπιστίας. Είναι αόριστη, έχει αναντιστοιχίες και θολά σημεία και για το πραγματικό αντικείμενο και για τη σκοπιμότητα των παρεμβάσεων που επικαλείστε ότι πρέπει να γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Θα θέλαμε νέα μελέτη όχι από μια διοίκηση απερχόμενη, αλλά από το νέο Δ.Σ. που θα ορίσει το Σώμα», σημείωσε στη δευτερολογία του ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο που πρέπει να αποφασίσει για τον οργανισμό, για την οικονομοτεχνική μελέτη, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα στη νέα εταιρεία. Αλλά μάλλον δεν καταλαβαίνετε.

Και από τη μελέτη και από τη συζήτηση προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και υπάρχει άγνοια του Συμβουλίου σε πολλά... Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφίσουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά με ένα σωστό τρόπο. Δεν μπορούμε έτσι εκβιαστικά να δίνουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση»...

Ηλ. Λυγερός

«Ρώτησα τόσα πράγματα, αλλά απαντήσεις δεν πήρα. Να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εντάξει. Αλλά σε πραγματική βάση. Με τεκμηρίωση.

Σήμερα λοιπόν, αυτή είναι η δική μας πρόταση ως “Ενεργοί Πολίτες”: Πρέπει να αποσυρθεί η εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπου και πρέπει το Συμβούλιο να αποφασίσει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση της μελέτης βιωσιμότητας. Να γίνει σωστά», υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο Ηλίας Λυγερός.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε εκφράσει την απορία του για κάποια στοιχεία της μελέτης και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε έναν πίνακα που προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ένα πολύ μεγάλο ποσό, πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ, αναφέρεται σε έργο για τη δοκιμαστική λειτουργία του Πολιτιστικού (που κανονικά είναι μέσα στη σύμβαση της β' φάσης)! Μα, είναι δυνατόν; Δε στέκει πουθενά αυτό!»...

Γ. Σισαμάκης

«Προφανώς και όλοι συμφωνούμε στο ότι κυρίαρχο όργανο είναι το Συμβούλιο. Αλλά πρέπει να λειτουργήσει και ο Δήμος. Εμείς την ψηφίζουμε την εισήγηση εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε ο Γιώργος Σισαμάκης.

Ε. Κουκιαδάκης

«Θα ψηφίσουμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γιατί πρέπει να λειτουργεί το Πολιτιστικό. Αλλά στις Επιχειρήσεις και στους οργανισμούς πρέπει να υπάρχει συνεννόηση για να πάμε σε διοικήσεις προς όφελος του δημότη», επισήμανε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Δ. Βρύσαλης

«Εδώ υπάρχει πολιτική υποκρισία σε όλους τους τόνους. Ζητήσαμε ευθύνη για το Πολιτιστικό να έχει ο Δήμος και όχι η εταιρεία. Το αρνηθήκατε όλοι σας. Πετάξατε την... μπάλα σε άλλο γήπεδο», τόνισε, εκτοξεύοντας “βολές” κατά όλων, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.

Π. Ινιωτάκης

«Κάθε λεπτομέρεια που αφορά στη ΔΕΠΑΝΑΛ θα πρέπει να έχει την καθοριστική άποψη του Συμβουλίου. Να μην εκβιάζεται η ψήφος μας σαν λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δε δίνουμε. Καλά το έθεσε ο κ. Λυγερός. Να γνωρίζουμε πρώτα τι θα γίνει και μετά ας ορίσουμε όποιον εκπρόσωπο θέλετε», σχολίασε ο Πέτρος Ινιωτάκης.

Μ. Βασιλάκης

«Έχω πολλές ενστάσεις για τη μελέτη, αλλά όχι για την αύξηση. Ας την ψηφίσουμε και τα υπόλοιπα τα συζητάμε μετά. Υπάρχει πάντως ένα έλλειμα ενημέρωσης από πλευράς Δημοτικών Επιχειρήσεων και οργανισμών», σημείωσε ο Μανόλης Βασιλάκης.

Β. Λαμπρινός

Την όλη μαραθώνια συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ανέφερε: «Όλος ο αγώνας είναι για να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Πολιτιστικού. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση, που είναι σταθερή.

Είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η μία είναι στις 20 Οκτωβρίου. Και δεν ξέρω εάν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν τα μηχανικά μέσα».

Το «ξέσπασμα» της Αθηνάς Σπανάκη

Την ίδια ώρα, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχτηκε και ένα θέμα ηθικής τάξεως από πλευράς αντιπολίτευσης για την απόλυτη σιωπή εκ μέρους του Γιάννη Ξυλούρη (ή κάποιου άλλου από τη “Δύναμη Πολιτών”) αναφορικά με την πρωτοφανή “επίθεσή” του πριν από μία εβδομάδα στην Αθηνά Σπανάκη, με ανήκουστες για το Δημοτικό Συμβούλιο φράσεις...

Επικεφαλής και σύμβουλοι, όπως μεταξύ άλλων οι Γιάννης Κουράκης και Νίκος Γιαλιτάκης και Τάσος Τσατσάκης, στηλίτευσαν το ότι ο Γιάννης Ξυλούρης δεν έκανε καμία αναφορά “μεταμέλειας”, ενώ το γεγονός πυροδότησε μάλιστα και την έκρηξη της ίδιας της δημοτικής συμβούλου

«Θα μιλήσει ο κ. Ξυλούρης; Έτσι απλά; Κύριε πρόεδρε, αφήνετε έτσι μια προσβολή; Για μια ανάρτησή μου για τον τρόπο λειτουργίας του κ. Πασπάτη εν μια νυκτί, χωρίς να απολογηθώ, με διαγράψατε από την παράταξη! Και εδώ έχετε μια δήλωση του κ. Ξυλούρη, που λέει “δεν τα βάζω ποτέ με κάποιον που είναι κάτω από μένα” (!), και τα προσπερνάτε έτσι απλά όλα; Επιφυλάσσομαι για τα νόμιμα», είπε η Αθηνά Σπανάκη, η οποία λίγο αργότερα αποχώρησε εκνευρισμένη.

Νωρίτερα, η ίδια είχε στείλει επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία ζητούσε την αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς της, αλλά και της αξιοπρέπειας όλων των γυναικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην “εκκλησία του Δήμου”, δεν έχουν θέση αγοραίες συμπεριφορές, οι οποίες και εντέλει αντανακλούν την προσωπική ποιότητα του εκφραστή τους και αυτήν της παράταξης που τον συντηρεί στις τάξεις της... Πολλώ μάλλον όταν ο πολίτης και στέλεχος της δημοτικής Αρχής όχι μόνο επιμένει στις εκφράσεις του, όπως ευθαρσώς αναφέρεται σε ιστοσελίδα web-ραδιοφώνου, χωρίς να διαψευστεί, αλλά επιπλέον εκφράζει και σκοταδιστικές και αντιδημοκρατικές απόψεις εναντίον γενικά των γυναικών, χαρακτηρίζοντάς τες ως κατώτερές του. Αλήθεια, η δημοτική Αρχή του κ. Λαμπρινού θα επιμένει ακόμη ότι η συμπεριφορά του στελέχους της είναι μεμονωμένο ατυχές γεγονός;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News