Ηράκλειο: Μισό εκατομμύριο επισκέπτες τον Σεπτέμβριο

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Μισό εκατομμύριο επισκέπτες τον Σεπτέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο θα επηρεαστεί ο Οκτώβριος από την πτώχευση της Thomas Cook

Πάνω από μισό εκατομμύριο τουρίστες κατέφτασαν στο Ηράκλειο τον μήνα Σεπτέμβριο μέσω του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης. Ωστόσο, παρά τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που ήρθαν στο νησί μας, το πρόσημο για τη φετινή τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, παραμένει αρνητικό.

Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 του μήνα οι αφιχθέντες από το εξωτερικό ήταν 535.468 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα στον ΚΑΗΚ ήρθαν από άλλα αεροδρόμια της χώρας 59.790 επιβάτες.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι αφιχθέντες από το εξωτερικό “άγγιξαν” τα τρία εκατομμύρια και συγκεκριμένα ήταν 2.982.581 άτομα, ενώ από πτήσεις εσωτερικού οι αφιχθέντες ήταν 496.340 άτομα.

Όταν ξεκίνησε το έτος 2019, οι φορείς του τουρισμού είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Η πρώτη πρόκληση ήταν το ίδιο το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ύστερα από 7 άκρως πετυχημένες χρονιές, ήταν εξαιρετικά αμφίβολο εάν η επιτυχία θα γινόταν και 8η χρόνια.

Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018, οι ξενοδόχοι και οι tour operators έκαναν λόγο για πτώση του τουρισμού, που για κάποιους απαισιόδοξους έφτανε το 7-8%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε. Οι προκλήσεις όμως ήταν εμφανείς τους πρώτες μήνες του 2019.

Η άνοδος της τουρκικής λίρας, η προσέλκυση φθηνών τουριστικών πακέτων σε χώρες όπως Τυνησία και Αίγυπτος, και το περιορισμένο ενδιαφέρον από τη Ρωσία υπήρξαν ανασταλτικοί παράγοντες.

Το καλοκαίρι έληξε με μικρή απόκλιση, ενώ τουριστικοί παράγοντες και ξενοδόχοι υποστήριζαν σε όλους του τόνους πως το φθινόπωρο θα είναι ευνοϊκό, καθώς θα έρθουν χιλιάδες τουρίστες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως οι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης θα είναι ευνοϊκοί για τους επιχειρηματίες του νησιού, καθώς θα «καλύψουν τα “σπασμένα” του καλοκαιριού».

Η χρεωκοπία όμως του μεγάλου βρετανικού κολοσσού Thomas Cook άλλαξε τα σχέδια στα τέλη του Σεπτέμβρη, με κάποια ξενοδοχεία να κλείνουν αρκετά νωρίς σε σχέση με την προγραμματισμένη λήξη της τουριστικής περιόδου.

 Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) πραγματοποίησε έρευνα στο διάστημα από 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορούσε την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23η/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της. Η συγκεκριμένη έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάνει λόγο πως η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της συγκεκριμένης εταιρείας αποτιμάται στο ποσό των 315 εκατ. ευρώ για το 2019.

Αυτό έφερε επιχειρηματίες του νησιού και κατ’ επέκταση φορείς της οικονομίας του τουρισμού με μια απροσδόκητη κατάσταση, την οποία περιέγραψε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, λέγοντας ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πράγματι, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι αδιαμφισβήτητα κι εμείς ως τουριστικοί πράκτορες αλλά και οι ξενοδόχοι υποστηρίξαμε πως ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι καλοί μήνες, αλλά διαψευστήκαμε. Ο Οκτώβρης θα έχει αρκετά μειωμένα νούμερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε, γιατί έχουν ακυρωθεί κάποιες πτήσεις. Υπάρχει μια μικρή απόκλιση σε σχέση με πέρυσι που κυμαίνεται στο 4,5%, κάτι που είχαμε προβλέψει. Τα έσοδα με αυτό που συνέβη θα είναι αρκετά μειωμένα».

Ώρα για μια σοβαρή τουριστική πολιτική

Η χρεωκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα του νησιού έφερε την ανάγκη να επαναχτιστεί η τουριστική πολιτική. Πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: Το πρώτο εξ αυτών απευθύνεται στην κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δείξει ένα πρόσωπο εξωστρέφειας, δημιουργώντας τουρίστες που θα έρθουν για την «Ελλάδα και μόνο».

Δεύτερον, οφείλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει, με δεδομένο πως η οικονομία του τουρισμού της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή υπόθεση. Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου, ώστε να αντιμετωπίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα όπως εκείνο της οικονομικής κατάρρευσης της Thomas Cook.

Σταθεροί επισκέπτες της Κρήτης - Πρώτοι οι Γερμανοί

“Γερμανικό” καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί και το φετινό, εάν κανείς σκεφτεί πως οι περισσότεροι αφιχθέντες από αεροδρόμια του εξωτερικού στον αερολιμένα Ηρακλείου τον περασμένο μήνα ήταν από τη Γερμανία. Φαίνεται εύλογα πως ο γερμανικός κόσμος συνεχίζει και επενδύει στα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, οι Γερμανοί που ήρθαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν 144.660. Πολύ απλά, ένας στους πέντε τουρίστες ήταν Γερμανός. Είναι ενθαρρυντικό πως οι Γερμανοί συνεχίζουν να στηρίζουν τη χώρα μας τουριστικά, καθώς θεωρούνται από τους λαούς εκείνους που ξοδεύουν χρήματα. Ωστόσο, ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι.

«Σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται και μείωση στις αφίξεις των Γερμανών, που ακολουθεί τη γενική μείωση. Είναι ελάχιστα μειωμένο το ποσοστό σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης.

Ακολουθούν οι Βρετανοί, συνολικά 67.779 άτομα, μετά οι Ρώσοι (52.227), οι Γάλλοι (48.761), οι Ολλανδοί (30.465), οι Πολωνοί (26.381), οι Ισραηλινοί (22.076), οι Τσέχοι (20.284), οι Ελβετοί (18.903), οι Ιταλοί (17.499) και οι Αυστριακοί (14.984). Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που ήρθαν στο νησί μας από την αρχή του έτους είχαν αντίκτυπο και στην οικονομία του τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News