Ηράκλειο

«Βόμβα» για το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Τι απαντά ο Δήμος

Αποσβολωμένη από την αποκάλυψη η Λίνα Μενδώνη - Η απάντηση του Δήμου για το θέμα στατικότητας

Τόσο κοντά στη θεωρία αλλά τόσο μακριά στην... πράξη οι υπηρεσίες και οι φορείς μεταξύ τους, που χρειάζονται πολυετείς διαβουλεύσεις για να μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για μια προγραμματική συμφωνία διαχείρισης των μνημείων, ενώ την ίδια ώρα δε φαίνεται να μιλούν, να αλληλοενημερώνονται ή να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για θέματα “ευαίσθητα” που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια και δη στη δημόσια ασφάλεια μαθητών!


Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις χθες, κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία συνόδευε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, επισφραγίστηκε ότι Δήμος Ηρακλείου και υπουργείο Πολιτισμού είναι σε θέση να συνάψουν προσεχώς νέα προγραμματική σύμβαση για τα τείχη (στη θέση της προηγούμενης σύμβασης που έχει λήξει από το 2014).


Όσο για το επόμενο και ακόμα μεγαλύτερο βήμα, αυτό δηλαδή της εκ νέου παραχώρησης των ενετικών τειχών από το ΥΠ.ΠΟ. στον Δήμο Ηρακλείου (κάτι που είναι σε εκκρεμότητα, σημειωτέον, από το 2009), τα πράγματα, όπως ξεκαθάρισε η κ. Μενδώνη, δεν είναι ακόμα ώριμα!
Κι αν για τα ζητήματα αυτά, όπως η προγραμματική σύμβαση ή η παραχώρηση των τειχών, μπορεί κανείς να επικαλεστεί το ότι πρόκειται για πιο... πολύπλοκα ζητήματα που χρειάζονται τον χρόνο τους, αυτό που συνέβη κατά τις χθεσινές συσκέψεις με φόντο το σχολικό συγκρότημα της παλιάς Εμπορικής μοιάζει πραγματικά άνω... ποταμών!

“Καμπανάκι” για την παλιά Εμπορική


Στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο μέγαρο της Περιφέρειας Κρήτης υπό τη Λίνα Μενδώνη, η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη χτύπησε “καμπανάκι” για την παλιά Εμπορική, επισημαίνοντας πως μέσα στο όλο πρόβλημα στατικότητας που υπάρχει στην περιοχή του Προμαχώνα Σαμπιονάρα, υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και επικινδυνότητας και για το σχολικό κτήριο που στεγάζει το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου!
Η αναφορά αυτή της κ. Συθιακάκη, απ’ ό,τι έγινε αντιληπτό την ώρα εκείνη, έσκασε σαν “βόμβα” μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης, αφού οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης δήλωσαν άγνοια και είπαν ότι το ακούν για πρώτη φορά αυτό!
Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου υποστήριξε από τη μεριά της ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρει ότι το μνημείο πάνω στο οποίο είναι το σχολείο έχει πρόβλημα, προσθέτοντας πως το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές, προφορικά, σε συσκέψεις και είναι απόλυτα γνωστό στον Δήμο. Μάλιστα, παρέπεμψε στην απόφαση έγκρισης του master plan του Δήμου το 2016, το οποίο, όπως σημείωσε, αναφέρει ρητά ότι πρέπει να γίνουν έργα στατικής ενίσχυσης του προμαχώνα για να μην καταρρεύσει το σχολικό κτήριο.
«Άρα», υπογράμμισε, «ο Δήμος γνωρίζει τι συμβαίνει».

“Διάψευση” από τον Δήμο

“Αδειάζοντας” τη Βάσω Συθιακάκη, σε ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα με αφορμή το θέμα που προέκυψε για τη στατική επάρκεια του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου και προς αποφυγήν οποιασδήποτε ανησυχίας και παρεξήγησης, ο Δήμος Ηρακλείου διευκρινίζει καθησυχαστικά:


«- Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ουδεμία ανησυχία, ούτε τίθεται το παραμικρό θέμα ασφάλειας όσον αφορά στο κτήριο του σχολείου. Στο 6ο Γυμνάσιο μάλιστα τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα εργασίες ανακαίνισης τόσο στον αύλειο χώρο, όσο και στις όψεις του κτηρίου.


- Στην έγκριση του master plan από το υπουργείο Πολιτισμού τον Αύγουστο του 2016, εγκρίθηκε η παραμονή του σχολείου στον Προμαχώνα Σαμπιονάρα, χωρίς να τεθεί κανένας όρος ή προϋπόθεση. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα στατικότητας του σχολείου από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Και ουδέποτε έφτασε στον Δήμο έγγραφο που να αναφέρει οτιδήποτε περί στατικότητας.


- Για το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Προμαχώνα Σαμπιονάρα καταγράφεται έμπρακτο ενδιαφέρον εδώ και παραπάνω από 10 χρόνια από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος επικαιροποίησε και παρέδωσε πλήρη μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού το 2018 για να υλοποιήσει το σχετικό έργο. Ο δε μελετητής δεν έθεσε κανένα ζήτημα διακοπής της λειτουργίας του 6ου Γυμνασίου, ούτε τώρα ούτε κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου».

Προανήγγειλε αυτοψία

Το όλο σκηνικό προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό στην υπουργό Πολιτισμού, που άκουγε αποσβολωμένη να γίνεται μια τέτοια αποκάλυψη τόσο ανησυχητική με αιφνιδιασμένους τους τοπικούς φορείς και θεώρησε παράδοξο αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο να μην είναι σε γνώση του Δήμου και της Περιφέρειας!


Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να αφεθεί στην τύχη του. Προανήγγειλε μάλιστα την άμεση διενέργεια αυτοψίας στο κτήριο της πρώην Εμπορικής επί της Δουκός Μποφόρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει θέμα σοβαρό με το σχολείο. Είναι εξαιρετικά σοβαρό. Όταν οι τοπικοί παράγοντες το αγνοούν, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Υπάρχει κίνδυνος στατικότητας. Θα γίνει και αυτοψία για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος».
Έκπληκτος και αιφνιδιασμένος δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έθεσε προ των ευθυνών της την κ. Συθιακάκη, επισημαίνοντας: «Η κ. Συθιακάκη όφειλε να έχει ενημερώσει εγκαίρως γι’ αυτό που συμβαίνει. Κανείς μας δε γνώριζε αυτό που μας αποκάλυψε. Εφόσον υπάρχουν τέτοια στοιχεία, να τα καταθέσει στους αρμόδιους. Θα γίνουν άμεσα οι σχετικοί έλεγχοι. Αν δεν ισχύουν αυτά που λέει η κ. Συθιακάκη, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».
Αίσθηση, με έντονες αντιδράσεις και σχόλια, προκάλεσε, εκτός από την αναφορά- “καμπανάκι” για το κτήριο της πρώην Εμπορικής, και η σημείωση εκ μέρους της κ. Συθιακάκη για την “αποχώρηση” των εγκαταστάσεων του τένις από την περιοχή... Εγκαταστάσεις τις οποίες, σημειωτέον, επισκέφτηκε η υπουργός, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

10 επιπλέον εκατ. ευρώ για έργα

Στη συνάντηση στην Περιφέρεια, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να διαθέσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον πολιτισμό. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα ξεπεράσει πλέον τα 30.000.000 ευρώ στον τομέα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και συναφών έργων πολιτισμού, ενώ ο κ. Αρναουτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού, εφόσον προχωρήσουν γρήγορα τα νέα έργα.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται με δεδομένο ότι η υπουργός γνωρίζει καλά τα θέματα και μπορεί να δώσει λύσεις.
Ο κ. Αρναουτάκης έθεσε στην κ. Μενδώνη το θέμα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση έργων λόγω γραφειοκρατίας, εξηγώντας ότι εμποδίζεται συχνά η απορρόφηση κονδυλίων και η υλοποίηση σημαντικών εργασιών.


Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά έργα στην Κρήτη και πως τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση στοχεύουν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την επόμενη φάση ανάπτυξης για την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα, με βασικό πυλώνα τον Πολιτισμό.
Η υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για το «μπόνους» που διέθεσε και ανακοίνωσε πως θα το εκμεταλλευτεί πλήρως το υπουργείο με τις υπηρεσίες του.

Τα έργα

Σχετικά με τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως πρόκειται για τις αναδείξεις του αρχαιολογικού χώρου Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, του αρχαιολογικού χώρου Απτέρας στα Χανιά, του αρχαιολογικού χώρου και του ανακτόρου Κνωσού στο Ηράκλειο, της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στον Άγιο Νικόλαο και του αρχαιολογικού χώρου Αρμένων στο Ρέθυμνο, αλλά και τη στερέωση στο Φραγκοκάστελο στα Σφακιά, την ανάπλαση της δυτικής τάφρου ενετικών τειχών Χανίων και τη στερέωση και ανάδειξη του φρουρίου στον Καλέ Ιεράπετρας.

Σύμβαση για την αξιοποίηση των ενετικών τειχών

Μπορεί η αναφορά- “βόμβα” για το σχολικό συγκρότημα της παλιάς Εμπορικής επί της Δουκός Μποφόρ και το όλο σκηνικό αλαλούμ να προκάλεσε, όχι άδικα, αλγεινές εντυπώσεις για τον βαθμό συνεργασίας και αλληνοενημέρωσης ανάμεσα στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και στους αυτοδιοικητικούς φορείς, ωστόσο στο υπόλοιπο κομμάτι της η χθεσινή επίσκεψη, οι συναντήσεις και οι επισκέψεις της υπουργού Πολιτισμού τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο και στο Δημαρχείο Ηρακλείου κύλησαν σε πολύ καλό κλίμα.


Στη συνάντηση στη Λότζια παρευρέθηκαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αναστασάκης, Αριστέα Πλεύρη, Γιώργος Καραντινός και Γιώργος Σισαμάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Γιαλιτάκης και Μανόλης Χαιρέτης, και ο πρόεδρος του “Ηράκλειο Τένις” Μιχάλης Δελάκης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γιάννης Κουράκης και η Λίνα Μενδώνη είχαν ένα πολύ “ζεστό” συναπάντημα, λόγω της παλιάς γνωριμίας και στενής φιλίας που τους συνδέει.
Η υπουργός Πολιτισμού και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την αξιοποίηση των ενετικών τειχών.
Η σύμβαση θα καθορίζει τους όρους συνεργασίας και τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα τείχη, και θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο, με τελικό στόχο την παραχώρησή τους στον Δήμο.


Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ενιαίας πρόσοψης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητήθηκε η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στα αιτήματα των επιχειρηματιών.
Ακόμη, ο δήμαρχος ζήτησε από την κ. Μενδώνη να επανεξεταστεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία έκλεισαν τα δημοτικά πάρκινγκ στα ενετικά τείχη.


Σε δηλώσεις της, η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στο πάγιο αίτημα να παραχωρηθεί η χρήση των ενετικών τειχών στον Δήμο, σημείωσε ότι η προγραμματική σύμβαση έληξε το 2014 και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαστε σε θέση ως υπουργείο Πολιτισμού να μιλήσουμε για παραχώρηση», αλλά για «μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και τον Δήμο, προκειμένου ο καθένας να χρεωθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις».
«Αυτό που είπα είναι ότι μπορεί να εκπονηθεί μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και τον Δήμο, προκειμένου ο καθένας να χρεωθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις, και εφόσον το επιτρέψουν οι συζητήσεις και ωριμάσουν οι συνθήκες για να μιλήσουμε για παραχώρηση, να τεθεί το ζήτημα», πρόσθεσε η ίδια.


«Συζητήσαμε με την κ. Μενδώνη το θέμα της παραχώρησης των τειχών και νομίζω ότι θα υπάρξει εξέλιξη με μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου και Δήμου, που θα εξελιχθεί σε ολική παραχώρηση. Αυτή η σύμβαση φιλοδοξούμε να μην είναι μακράς διάρκειας, αλλά όσο θα χρειαστεί, προκειμένου να μετατραπεί το συντομότερο δυνατό σε παραχώρηση», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια