Επίσκεψη Λ. Μενδώνη - Τι ειπώθηκε για τα πρώην πάρκινγκ και τα ενετικά τείχη

Ηράκλειο
Επίσκεψη Λ. Μενδώνη - Τι ειπώθηκε για τα πρώην πάρκινγκ και τα ενετικά τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό

Περισσότερα από 10 εκ. ευρώ είναι έτοιμη να διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης επιπλέον για τον Πολιτισμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην έναρξη της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Παρούσα στη σύσκεψη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη.

«Επειδή κα Υπουργέ θεωρούμε πως υπάρχει μία εξαίρετη συνεργασία μαζί σας, θα ενισχύσουμε το περιφερειακό μας πρόγραμμα με το ποσό των 10.000.000 ευρώ, για να προετοιμαστούν έργα στον τομέα του πολιτισμού», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα ξεπεράσει πλέον τα 30.000.000 ευρώ στον τομέα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και συναφών έργων πολιτισμού, ενώ ο κ. Αρναουτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού εφόσον προχωρήσουν γρήγορα τα νέα έργα.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται με δεδομένο ότι η Υπουργός «γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα του πολιτισμού και μπορεί να δώσει τις λύσεις με την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων. Έτσι, μέσα από τα έργα αυτά μπορεί ν’ αναδειχθεί το πολιτιστικό απόθεμα της Κρήτης και να ενισχύσουμε και τον τουρισμό μας», όπως είπε.

Ο πολιτισμός παράγει οικονομία

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για το «μπόνους» που διέθεσε και ανακοίνωσε πως θα το εκμεταλλευθεί πλήρως το Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του.

«Ευχαριστούμε για το μπόνους. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τους πόρους διότι όλοι οι πόροι που διατίθενται στον πολιτισμό δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Έτσι, εκτός από την μέριμνα μας για την στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού και του πολιτιστικού αποθέματος, υπάρχει ένας απλός πρόσθετος λόγος: Όλα τα έργα πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο και παράγει οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως είναι κρίσιμο να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στη χώρα μας, θέση που εκφράζει την ίδια αλλά και την κυβέρνηση.  

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο πλούσιο έργο που έχει γίνει στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 και με ποσά που έφτασαν τα 40.000.000 ευρώ στην Κρήτη, ενώ σημείωσε πως λόγω έλλειψης κεντρικού συντονισμού καθυστέρησαν έργα στο παρελθόν που πρέπει να γίνουν την τρέχουσα περίοδο.  

Τα έργα

Σχετικά με τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως πρόκειται για τις αναδείξεις: αρχαιολογικού χώρου Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, αρχαιολογικού χώρου Απτέρας στα Χανιά, αρχαιολογικού χώρου και ανακτόρου Κνωσού στο Ηράκλειο, την ανάδειξη της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στον Άγιο Νικόλαο, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρμένων στο Ρέθυμνο, αλλά και τη στερέωση στο Φραγκοκάστελο στα Σφακιά, την ανάπλαση της δυτικής τάφρου ενετικών τειχών Χανίων και τη στερέωση και ανάδειξη φρουρίου στον Καλέ Ιεράπετρας.

Παράλληλα ενημέρωσε πως στο πλαίσιο των σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπλασης στην Κρήτη και στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις - έργα που αφορούν τις μεγάλες πόλεις συνολικά αλλά και την ύπαιθρο της Κρήτης - έχουν που έχει προωθήσει η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για τρία έργα στα Χανιά αλλά και το εξαιρετικά σημαντικό έργο της ψηφιακής προσαρμογής και αναβάθμισης (1,4 εκ. ευρώ) ενώ ακολουθεί μία ακόμα σημαντική πρόσκληση για πρόσθετα έργα στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης. Υπενθύμισε δε πως είναι σ’ εξέλιξη τα έργα για τα Μουσεία Χανίων, Μεσαράς και Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των αιτημάτων που διατύπωσε προς την Υπουργό, ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε να σταθεροποιηθεί το σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων διότι στο παρελθόν ο σχετικός νόμος είχε αλλάξει εκατοντάδες φορές, ενώ στην τρέχουσα έχει αλλάξει ήδη πέντε φορές προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα. Ακόμα τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στην Κρήτη, διότι «έχουν κάνει ένα τεράστιο, καταπληκτικό έργο στο νησί αλλά χρειάζονται ορισμένα στελέχη ακόμα».

Προγραμματική σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών, κατέληξαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Λότζια, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η σύμβαση θα καθορίζει τους όρους συνεργασίας και τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα Τείχη και θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο, με τελικό στόχο την παραχώρησή τους στον Δήμο. 

Πέραν των Τειχών, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Δήμαρχος έθεσε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της ενιαίας πρόσοψης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητήθηκε η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στα αιτήματα των επιχειρηματιών.

Επίσης, ο Δήμαρχος ζήτησε από την κ. Μενδώνη να επανεξεταστεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία έκλεισαν τα δημοτικά πάρκινγκ στα Ενετικά Τείχη.

Στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος τόνισε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με την Υπουργό και τον Υφυπουργό για όλα τα θέματα που μας απασχολούν από κοινού.

Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση, τείνουσα προς παραχώρηση, όσον αφορά στα Ενετικά Τείχη, κάτι που θεωρούμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Επιδίωξή μας είναι αυτή η προγραμματική σύμβαση να έχει ορισμένη χρονική διάρκεια, για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης παραχώρηση του μνημείου.

Σε κάθε περίπτωση,  με την κ. Μενδώνη, όπως και με τον κ. Αυγενάκη θα έχουμε συχνή επικοινωνία και προσδοκούμε σε μια καλή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αναστασάκης, Αριστέα Πλεύρη, Γιώργος Καραντινός, Γιώργος Σισαμάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Γιάννης Κουράκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Γιαλιτάκης, Μανώλης Χαιρέτης και ο πρόεδρος του «Ηράκλειο Τένις» Μιχάλης Δελάκης.

Μετά το πέρας της, η κ. Μενδώνη και ο κ. Αυγενάκης, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο, ξεναγήθηκαν στην  Έκθεση «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» που παρουσιάζεται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News