Σπανάκη μετά το σεξιστικό σχόλιο του Ξυλούρη: «Νιώθω ντροπή» - Δεν πήρε πίσω την προσβολή

Ηράκλειο
Σπανάκη μετά το σεξιστικό σχόλιο του Ξυλούρη: «Νιώθω ντροπή» - Δεν πήρε πίσω την προσβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το αυτομαστίγωμα, όπως και η αυτοϊκανοποίηση είναι πράγματα που γίνονται κατά μονάς» της είπε ο Ξυλούρης κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου

Για τα καλά μαίνεται ο σάλος μετά την πρωτοφανή, ακραία... προσβλητική επίθεση του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Γιάννη Ξυλούρη κατά της δημοτικής συμβούλου Αθηνάς Σπανάκη, που τίναξε στον “αέρα” το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο!

Οι ομαδικές αποχωρήσεις των συμβούλων από την πλειονότητα παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που δεν πίστευαν στα αφτιά τους για τις ανήκουστες εκφράσεις που ακούστηκαν διά στόματος του πρώην δημοτικού συμβούλου, συνεχίστηκαν χθες με οργισμένες ανακοινώσεις και δηλώσεις από τις παρατάξεις, που στηλίτευσαν από τη μεριά τους την απαθή - όπως καταγγέλλουν - στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη και του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Για τον δήμαρχο, μάλιστα, νέες συζητήσεις και αλγεινή εντύπωση σε πολλούς προκάλεσε μια επιμέρους κίνησή του. Όπως αποκαλύπτεται καρέ-καρέ στο σχετικό απόσπασμα από την διαδικτυακή μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά το κλίμα έκρηξης, μετά το... μπάχαλο, τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, ο Βασίλης Λαμπρινός σηκώνεται από τη θέση του, κινείται στα έδρανα των συμβούλων και πλησιάζει τον Γιάννη Ξυλούρη. Σταματά από πάνω του, τον αγγίζει φιλικά στην πλάτη (στέλνοντας άραγε μήνυμα ότι δεν τρέχει τίποτε;) και αποχωρεί και αυτός από την αίθουσα της συνεδρίασης!

Μια κίνηση συμπάθειας, συμπαράστασης προς τον Γιάννη Ξυλούρη, την ώρα που κανείς θα ανέμενε, σε ανθρώπινο επίπεδο πέρα από το πολιτικό, από τον δήμαρχο να κάνει αυτήν την κίνηση όχι προς τον κ. Ξυλούρη, αλλά προς τη θιγόμενη με κατά γενική ομολογία ακραία προσβλητικό τρόπο κ. Σπανάκη.

Η ίδια η δημοτική σύμβουλος σε δήλωση-σχόλιο που μας έκανε δηλώνει «παγωμένη» και ντροπιασμένη για την προσβολή απέναντι όχι μόνο στο πρόσωπό της, αλλά στον θεσμό του δημοτικού συμβούλου, ενώ απευθύνει ευχαριστώ στην αντιπολίτευση για την αξιοπρέπεια και τη συμπαράστασή της.

Την ίδια ώρα, τις δικές του εξηγήσεις για το συμβάν δίνει σε δήλωση-απάντηση που μας έστειλε ο κ. Ξυλούρης. Όπως προκύπτει πάντως από το περιεχόμενο της δήλωσης, ο ίδιος επιβεβαιώνει τα όσα γράφτηκαν, δίνοντας το πρίσμα της δικής του οπτικής και τις δικές του εξηγήσεις, ενώ δίχως να παίρνει επί της ουσίας πίσω αυτά που είπε, εκφράζει απλώς τη λύπη του για το «αν παρερμηνεύτηκε η φρασεολογία» που χρησιμοποίησε.

«Παγωμένη» η Αθηνά Σπανάκη

Είμαι “παγωμένη”, νιώθω ντροπή και αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να συνεχίσει ο θεσμός του δημοτικού συμβούλου να παραμείνει σε επίπεδα αξιοπρέπειας

«Παρόλο που προς το παρόν είμαι “παγωμένη”, νιώθω ντροπή και αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να συνεχίσει ο θεσμός του δημοτικού συμβούλου να παραμείνει σε επίπεδα αξιοπρέπειας, όταν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. παρακολουθούν με απάθεια όσα συμβαίνουν. Λυπάμαι που δικά μου ερωτήματα, αλλά στα πλαίσια του ρεαλισμού και της σοβαρότητας, εξοργίζουν δίνοντας την εντύπωση πως έχουμε το δικαίωμα μόνο τοποθέτησης και αυτή να είναι “μάλιστα κύριοι”.

Ευχαριστώ όλη την αντιπολίτευση για το επίπεδο αξιοπρέπειας και συμπαράστασης. Σε δεύτερο χρόνο όμως, που θα φύγει ο “πάγος” της εμπειρίας αυτής, θα κινηθώ με βάση τη λογική και θα πράξω ανάλογα. Πάνω απ' όλα με σεβασμό απέναντι στους πολίτες», υπογραμμίζει σε δήλωσή της στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η Αθηνά Σπανάκη.

Ξυλούρης: Δεν πήρε πίσω την προσβολή

«Επειδή πιστεύω πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα, σάς δίνω τη δική μου εκδοχή, όπως άλλωστε αποδεικνύεται αναντίρρητα από την πλήρη βιντεοσκόπηση της συνεδριάσεως, που είναι προσιτή στον καθένα από το σχετικό site του Δήμου.

Όπως είναι καθιερωμένο, η συζήτηση ξεκίνησε με ερωτήσεις στις οποίες θ’ απαντούσα, και στη συνέχεια θ’ ακολουθούσαν οι απόψεις των συμβούλων και η ψηφοφορία. Μεταξύ των ερωτώντων η κ. Σπανάκη, ξεκίνησε με μια προσωπική επίθεση εναντίον μου. Αφού επανέλαβε τουλάχιστον οκτώ φορές καθ’ όλη τη συνεδρίαση “είμαι χαζή”, “δεν είμαι έξυπνη” (κάποια φορά της απάντησα “αυτό φαίνεται”), με ρώτησε γιατί αποφασίσαμε την αύξηση τού κεφαλαίου τώρα, και όχι με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Αναρωτήθηκε μάλιστα μήπως έχω σκοπό μ’ αυτά τα χρήματα να ικανοποιήσω προηγούμενες υποσχέσεις. Ο υπαινιγμός στο πρόσωπό μου ήταν σαφέστατος. Παρά ταύτα, ξεκίνησα σε πολύ ήρεμο ύφος να της λέω ότι η αύξηση τού μετοχικού κεφαλαίου επείγει, διότι μετά το πέρας της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου χρειάζεται ο εξοπλισμός του για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο σε δύο εβδομάδες. Όπως φαίνεται, η κ. Σπανάκη μάλλον δεν είχε σκοπό να ακούσει. Με διέκοπτε συνεχώς, με την εισαγωγή “είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω”... Τότε της απάντησα πράγματι “επαναλαμβάνετε συνέχεια ότι είστε χαζή. Σας λέω ότι η αυτοκριτική σας, δηλαδή το αυτομαστίγωμα, όπως και η αυτοϊκανοποίηση είναι πράγματα που γίνονται κατά μονάς και ποτέ δημόσια”.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν αποτελεί σεξιστικό σχόλιο, αφού θα μπορούσε ν’ απευθυνθεί στον καθένα, άντρα ή γυναίκα. Κατά δεύτερο λόγο, η “αυτοϊκανοποίηση” δεν απευθυνόταν στην ίδια, αφού την επικαλέστηκα για να καταδείξω ότι η αυτοκριτική δεν μπορεί να γίνεται δημόσια, σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει σοβαρότερα θέματα ν’ ασχοληθεί. Αν η φρασεολογία μου παρερμηνεύτηκε, εκφράζω τη λύπη μου», αναφέρει σε δήλωση που μας απέστειλε ο Γιάννης Ξυλούρης.

«Κατάπτωση του θεσμού»

«Είναι λυπηρό που το Δημοτικό Συμβούλιο, ο χώρος παραγωγής πολιτικής, αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων, αλλά και πολιτικού πολιτισμού, τείνει να εκχυδαϊστεί, οδηγώντας στην κατάπτωση του θεσμού.

Δυστυχώς, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου (σ.σ. προχθές) αυτό που βιώσαμε καταδεικνύει ότι ο θεσμός αυτός τείνει να ευτελιστεί, και αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και θλίψη στους πολίτες. Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Γρηγόρης Πασπάτης, για άλλη μια φορά δυστυχώς, φάνηκε ανεπαρκής στο έργο του, αφού ως απλός θεατής παρακολουθούσε τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ και π. δημοτικό σύμβουλο της “Δύναμης Πολιτών” κ. Ιωάννη Ξυλούρη να απευθύνεται με αμετροέπεια και σεξιστικούς υπαινιγμούς στη δημοτική σύμβουλο της παράταξής μας, κ. Αθηνά Σπανάκη», αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή της η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη και καταλήγει: «Είναι λυπηρό που ούτε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και ο δήμαρχος δεν τον διέκοψαν αμέσως, απαιτώντας του να ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που εντέλει και αποχώρησαν.

Τέτοια φαινόμενα μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλούν και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους, χωρίς ίχνος ανοχής, γιατί καλύπτοντας πολιτικά τέτοιες συμπεριφορές, γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί και συνάμα δέκτες της χυδαιότητας και του σεξισμού στον πολιτικό βίο».

Τι λέει η Σχοιναράκη

Η επικεφαλής του συνδυασμού “Ηράκλειον Αξίζει”, Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, δήλωσε τα εξής: «Ως επικεφαλής του συνδυασμού “Ηράκλειον Αξίζει”, ως πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, αλλά και ως γυναίκα καταδικάζω απερίφραστα όλα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών που είναι δημόσια πρόσωπα αποτελούν συχνό φαινόμενο και έχουν στόχο την υποβάθμισή τους. Έχει παρέλθει ο καιρός που τέτοιες συμπεριφορές έκαναν φανερή τη διάκριση μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου φύλου.

Καλώ τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό να καταδικάσει δημοσίως το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) φαινόμενο και να φανεί αντάξιος του θεσμικού ρόλου του απέναντι στα πρόσωπα που ο ίδιος έχει επιλέξει σε δημόσιες θέσεις. Το Ηράκλειο αξίζει να πάει μπροστά και θα είμαστε αντίθετοι με κάθε παρόμοιο γεγονός στο μέλλον. Είναι ζήτημα πολιτικού πολιτισμού».

Σημειώνεται ότι η κ. Σχοιναράκη απέστειλε και επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, στην οποία τον καλεί να προστατεύσει τις γυναίκες που μετέχουν με την ψήφο των πολιτών του Ηρακλείου στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News