Το «Ηράκλειο 3.7.5» για τα σεξιστικά σχόλια: Οι ύβρεις πρέπει να καταδικάζονται

Κρήτη
Το «Ηράκλειο 3.7.5» για τα σεξιστικά σχόλια: Οι ύβρεις πρέπει να καταδικάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαξιφισμούς και κόντρες προκάλεσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης

Θύελλα αντιδράσεων έχουν  προκαλέσει τα όσα έλαβαν χώρα το απόγευμα της Δευτέρας,  στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, από όπου δεν έλειψαν οι αποχωρήσεις αλλά και τα σεξιστικά σχόλια, κατά τη διάρκεια μία συζήτησης του δεύτερου στην ημερήσια διάταξη θέματος που αφορούσε στη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Θέση στο θέμα πήρε σήμερα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στη Λότζια, «Ηράκλειο 3,7,5» του Γιάννη Κουράκη, με μία αιχμηρή ανακοίνωση εξαπολύοντας βολές κατά του δημάρχου Ηρακλείου αλλά και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Γρηγόρης Πασπάτης, για άλλη μια φορά δυστυχώς, φάνηκε ανεπαρκής στο έργο του αφού ως απλός θεατής, παρακολουθούσε τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ και π. Δημοτικό Σύμβουλο της Δύναμης Πολιτών κ. Ιωάννη Ξυλούρη, να απευθύνεται με αμετροέπεια και σεξιστικούς υπαινιγμούς στη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης μας, κα. Αθηνά Σπανάκη.

Είναι λυπηρό που ούτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε και ο Δήμαρχος δεν τον διέκοψαν αμέσως, απαιτώντας του να ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης που εντέλει και αποχώρησαν», ανέφεραν συγκεκριμένα .

 Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο δημοκρατικά εκλεγμένο αντιπροσωπευτικό όργανο της πόλης και οφείλει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ισότιμης και ευπρεπούς συμπεριφοράς, χωρίς διακρίσεις οποιουδήποτε είδους.

Είναι λυπηρό που ο χώρος παραγωγής πολιτικής, αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων, αλλά και πολιτικού πολιτισμού τείνει να εκχυδαϊστεί οδηγώντας στην  κατάπτωση του θεσμού.

Δεν μπορεί ο πολιτικός λόγος να κάνει κατάχρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και οι ύβρεις πρέπει να καταδικάζονται από όπου και αν προέρχονται.

Δυστυχώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου αυτό που βιώσαμε καταδεικνύει ότι ο θεσμός αυτός τείνει να ευτελιστεί και αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και θλίψη στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Γρηγόρης Πασπάτης, για άλλη μια φορά δυστυχώς, φάνηκε ανεπαρκής στο έργο του αφού ως απλός θεατής, παρακολουθούσε τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ και π. Δημοτικό Σύμβουλο της Δύναμης Πολιτών κ. Ιωάννη Ξυλούρη, να απευθύνεται με αμετροέπεια και σεξιστικούς υπαινιγμούς στη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης μας, κα. Αθηνά Σπανάκη.

Είναι λυπηρό που ούτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε και ο Δήμαρχος δεν τον διέκοψαν αμέσως, απαιτώντας του να ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης που εντέλει και αποχώρησαν.

Τέτοια φαινόμενα μόνο  θλίψη και απογοήτευση προκαλούν και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους χωρίς ίχνος ανοχής, γιατί καλύπτοντας πολιτικά τέτοιες συμπεριφορές, γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί και συνάμα δέκτες της χυδαιότητας και του σεξισμού στον πολιτικό βίο».

Να υπενθυμίσουμε  ότι Το πρώτο... χτύπημα Ξυλούρη ήρθε όταν η κ. Σπανάκη έθεσε μια σειρά από ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις ξεκάθαρες, καθώς όπως είπε η ίδια δεν καταλάβαινε καλά μιας και είναι «χαζή». «Αυτό φαίνεται» ήταν η απάντηση Ξυλούρη, η οποία ωστόσο παρά τα κάποια χλιαρά επιφωνήματα που ακούστηκαν, πέρασε ασχολίαστο.

Στη συνέχεια της συζήτησης κι αφού ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις για το θέμα, το λόγο πήρε ο κ. Ξυλούρης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τη κ. Σπανάκη ανέφερε πως «το μαστίγωμα και η αυτοϊκανοποίηση πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημόσιο», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από επικεφαλής παρατάξεων και υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους.

Η πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και «τέλειωσε» στις 23:30 το βράδυ τη Δευτέρας, διακόπηκε με τη αποχώρηση των παρατάξεων οι οποίοι αντέδρασαν σ ένα σεξιστικό σχόλιο σε βάρος της Αθηνάς Σπανάκη.

Ε. Σχοιναράκη-Ηλιάκη: Τα σεξιστικά σχόλια εναντίον γυναικών δείχνουν έλλειψη πολιτισμού. 

  Η επικεφαλής του Συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, με αφορμή τα απαράδεκτα σχόλια του κ. Ξυλούρη προς την εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5», κ. Σπανάκη, δήλωσε τα εξής:

  «Ως επικεφαλής του Συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», ως Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος αλλά και ως γυναίκα καταδικάζω απερίφραστα όλα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.»

  Τα σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών που είναι δημόσια πρόσωπα αποτελούν συχνό φαινόμενο και έχουν στόχο την υποβάθμισή τους. Έχει παρέλθει ο καιρός που τέτοιες συμπεριφορές έκαναν φανερή τη διάκριση μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου φύλου. Οι φραστικές επιθέσεις σε γυναίκες δεν πρέπει να σταματήσουν επειδή είναι σεξιστικές. Πρέπει να σταματήσουν επειδή είναι άσχετες.

  Καλώ τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, να καταδικάσει δημοσίως το χθεσινό φαινόμενο και να φανεί αντάξιος του θεσμικού ρόλου του απέναντι στα πρόσωπα που ο ίδιος έχει επιλέξει σε δημόσιες θέσεις. Το Ηράκλειο αξίζει να πάει μπροστά και θα είμαστε αντίθετοι με κάθε παρόμοιο γεγονός στο μέλλον. Είναι ζήτημα πολιτικού πολιτισμού.

  Ακολουθεί η επιστολή του Συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ ΑΞΙΖΕΙ» προς τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Ηρακλείου, κ. Γρηγόρη Πασπάτη.

   «Σε συνέχεια της τοποθέτησής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου την Δευτέρα 30-09-2019,  σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση, θέλω να τονίσω ότι:

«Ήταν σοκαριστική η εμπειρία που βιώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τα σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναίκας Δημ. Συμβούλου, που δεν ανήκει στην παράταξή μας.

Ως επικεφαλής της παράταξης «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» και ως Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζουμε το περιστατικό, που δεν διαφέρει από την συκοφαντική δυσφήμιση ή ακόμη και την σωματική βία.

Είναι καθαρά λεκτική πράξη βίας κατά γυναίκας που συμμετέχει στα κοινά.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε τέτοια θέματα,

Σας καλούμε να προστατεύσετε, ως Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, τις γυναίκες που μετέχουν με την ψήφο των πολιτών του Ηρακλείου στον κορυφαίο Δημοκρατικό θεσμό της πόλης μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News