Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Απόφαση… ανατροπής για τον «Κλεισθένη»

Ηράκλειο
Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Απόφαση… ανατροπής για τον «Κλεισθένη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «όχι» στις αλλαγές του «Κλεισθένη» - «Τινάχτηκε στον αέρα» η συνεδρίαση

Ένα ηχηρό «όχι» στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης που αλλοίωσαν - όπως αναγνωρίστηκε απ’ όλους - τη λαϊκή ετυμηγορία στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου είπε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια συνεδρίαση που αμαυρώθηκε πάντως από μια σκαιότατη, και μάλιστα σε δύο... “δόσεις” επίθεση με απαράδεκτα, άνευ προηγουμένου προσβλητικά σχόλια του Γιάννη Ξυλούρη κατά της Αθηνάς Σπανάκη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ομαδόν σε εκρηκτικό κλίμα οι παρατάξεις και να λήξει άδοξα η συνεδρίαση!

Η χθεσινή καταδίκη των νομοθετικών αλλαγών με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε να αναδείξει και την πολιτική μοναξιά της δημοτικής Αρχής. Δημοτικής Αρχής που, όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα χθες, πρακτικά σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει τη δική της πολιτική γραμμή και τα δικά της “θέλω”, αλλά αντιθέτως βρίσκεται στρυμωγμένη στη γωνία, αναγκαζόμενη να παρακολουθεί ανήμπορη τη χάραξη πολιτικής στο σώμα!

Το χθεσινό σκηνικό δε χωρά άλλωστε αμφισβήτηση. Η πρόταση των “Ενεργών Πολιτών” να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι βρήκε συμπαραστάτη το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων παρατάξεων. Ακόμα και η παράταξη “Ηράκλειο για όλους”, που συνεργάζεται με την παράταξη Λαμπρινού, μετά τις αρχικές επιφυλάξεις συντάχθηκε τελικά με τους υπόλοιπους, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε ότι έχει συντελεστεί “νόθευση” εκλογικού αποτελέσματος με τις νέες διατάξεις.

Μοναδική (και αναμενόμενη) διαφωνία από πλευράς αντιπολίτευσης στην πρόταση Λυγερού ήταν αυτή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, η οποία κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση για συνολική καταδίκη του “Κλεισθένη” και των νομοθετικών τροποποιήσεων.

Η παράταξη της δημοτικής Αρχής, που φυσικά δε θα μπορούσε να καταδικάσει εμφατικά τις νομοθετικές αλλαγές πάνω στις οποίες “πάτησε” για να κυβερνήσει με συνθήκες μειοψηφίας, διαθέτοντας τον ισχνό αριθμό των 12 συμβούλων, δεν μπορούσε να επηρεάσει τα τεκταινόμενα κατά τη χθεσινή συζήτηση. Και έτσι αναγκάστηκε απλώς να απέχει από την ψηφοφορία!

Ουσιαστικά χθες είδαμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίζει με ευρύτατη πλειοψηφία νομοθετικές διατάξεις τις οποίες η δημοτική Αρχή εφαρμόζει! Και ταυτόχρονα μια δημοτική Αρχή που διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους στη χώρα να είναι απλός θεατής στη διαμόρφωση των... εξελίξεων!

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης ήταν μια εμφανής επιμέρους σύμπλευση των παρατάξεων των Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Ευαγγελίας Σχοιναράκη και Μανόλη Βασιλάκη. Οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν με το πνεύμα της πρότασης των “Ενεργών Πολιτών”, αλλά πρότειναν να ετοιμαστεί μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής και μια ολοκληρωμένη πρόταση επί του νέου νόμου, μια πρόταση που, εξαιρουμένης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις (και τη “Δύναμη Πολιτών”).

Οι τρεις αυτοί επικεφαλής έβαλαν επίσης θέμα επανέναρξης διαλόγου για συγκλίσεις και συνεργασίες. Προοπτική στην οποία, αντιλαμβανόμενος προφανώς και την πολιτική μοναξιά που βιώνει η δημοτική Αρχή και τον “Γολγοθά” που την περιμένει σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, έκλεισε τρόπον τινά το μάτι και ο Βασίλης Λαμπρινός! Διόλου τυχαία κατά πολλούς, άλλωστε, η αναφορά του με νόημα, ότι έχει κρατηθεί κενή μία θέση αντιδημάρχου, αλλά και οι διοικήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Να καταδικάσει τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν στο νομικό πλαίσιο του “Κλεισθένη” προτού καν εφαρμοστεί ζήτησε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, που τόνισε ότι «μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ενώ δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί οι νέες δημοτικές Αρχές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ψηφίζοντας τον Νόμο 4623/2019, με άμεση εφαρμογή διατάξεων, οι οποίες: Αλλοίωναν (εκ των υστέρων) το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη δημάρχου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, δημιουργώντας, έτσι, πλειοψηφίες διαφορετικές από το εκλογικό αποτέλεσμα. Διαμορφώνουν στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές Εταιρείες, δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι παραπάνω διατάξεις είναι αντισυνταγματικές και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Δίχως να παραλείψει την κριτική και για τον νόμο του “Κλεισθένη”, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης χαρακτήρισε τις νομοθετικές αλλαγές ως ευθεία νόθευση εκλογικού αποτελέσματος.

«Οι νεοεκλεγείσες Αρχές είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουν συνεργασίες και συγκλίσεις. Σε Χανιά, Ρέθυμνο και Μαλεβίζι αυτό έγινε. Πρωτοπόρησαν στον Δήμο Ηρακλείου, όμως δεν έγινε. Προφανώς γνώριζαν ήδη τι θα άλλαζε, πώς θα γινόταν η συγκρότηση επιτροπών. Συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Λυγερός. Υπάρχει πρωτοφανής αλλοίωση του συσχετισμού δυνάμεων. Δημιουργήθηκαν πλασματικές πλειοψηφίες στις επιτροπές. Μια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν πρέπει να ανεχτούμε», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News