Ηράκλειο

Ο «Κλεισθένης» στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου

Με πρωτοβουλία των «Ενεργών Πολιτών» η σημερινή συζήτηση για την ανατροπή... της απλής αναλογικής

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου που, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και έναυσμα, προ ημερών, παρέμβαση-αίτημα εκ μέρους της παράταξης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, θα συζητήσει επιτέλους σήμερα και θα τοποθετηθεί αναφορικά με ένα μείζον πολιτικό-αυτοδιοικητικό ζήτημα που έχει προκύψει από τον Αύγουστο!

Ο λόγος φυσικά για τις πολυσυζητημένες αλλαγές που πέρασε στις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο του “Κλεισθένη”.

Οι αλλαγές, όπως έχουμε γράψει, έγιναν με το σκεπτικό από πλευράς κυβέρνησης της ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ που θα ήταν στον “αέρα” - κατά τα κυβερνητικά στελέχη - εφόσον εφαρμοζόταν ο “Κλεισθένης” ως αρχικώς είχε ψηφιστεί.

Οι αλλαγές, ωστόσο, έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη διοίκηση των ΟΤΑ και στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, ανατρέποντας το πνεύμα και τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής προτού προλάβει καν να εφαρμοστεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επιτροπές των Δήμων όπου με τις νέες διατάξεις θεσπίστηκε υποχρεωτική, με το “έτσι... θέλω”, πλειοψηφία της παράταξης του εκάστοτε δημάρχου!

Παρά τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε από το καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις, σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα δε συζητήθηκε επισήμως ποτέ! Αυτό αναμένεται λοιπόν να γίνει σήμερα, κατόπιν πιέσεων και πρωτοβουλίας της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”.

Συγκεκριμένα, στην αποψινή συνεδρίαση του Σώματος, που θα αρχίσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί η επερώτηση της παράταξης με την οποία ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να συζητήσει και να πάρει θέση για τις αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο του “Κλεισθένη”.

Ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός και οι άλλοι 5 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης (Αριστείδης Αθανασάκης, Γιάννης Καλέμπουμπας, Μαρία Καλουδιώτη, Γιώργος Μανδαλάκης και Αναστάσιος Τσατσάκης) είχαν καταθέσει προ ημερών έγγραφο αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη και τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ζητώντας την άμεση συζήτηση και έκφραση γνώμης του Σώματος επί των νομοθετικών αλλαγών... Αλλαγών, όπως επισημαίνει η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, που είναι αντισυνταγματικές, αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των δημοτών στην κάλπη του Μαΐου και αποτελούν πισωγύρισμα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Αυτή βεβαίως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ηλίας Λυγερός και η παράταξή του έβαλαν στο τραπέζι το ζήτημα, ζητώντας μια έκφραση διαμαρτυρίας, μια επίσημη αντίδραση από τον Δήμο στις νέες νομοθετικές διατάξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στη διοίκηση των ΟΤΑ προτού καν εφαρμοστεί, έστω και για μία ημέρα, το νέο πλαίσιο του “Κλεισθένη”. Εδώ και καιρό είχαν ζητήσει από τη δημοτική Αρχή, και προσωπικά από τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό να πάρει θέση...

Επανήλθαν λοιπόν ξανά, ζητώντας αυτή τη φορά τη διεξαγωγή συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ζητούμενο, όπως σημειώνουν, το Σώμα να εκφράσει επισήμως την αντίθεσή του και να ζητήσει την κατάργηση των τροποποιήσεων που θεσμοθετήθηκαν τον Αύγουστο.

 

Το έγγραφο

Το αίτημα της παράταξης Λυγερού

«Κύριε πρόεδρε, σας είναι γνωστό ότι οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών διεξήχθησαν βάσει των διατάξεων του Νόμου 4555/2018 (“Κλεισθένης”). Το περιεχόμενό του και οι προϋποθέσεις που έθετε αυτός ο νόμος, τόσο για την εκλογή δημοτικών Αρχών, όσο και για τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών, ήταν γνωστά στους εκλογείς, οι οποίοι έκαναν και τις επιλογές τους με βάση αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι νεοεκλεγείσες Αρχές όφειλαν, σεβόμενες το αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των δημοτών, να διαμορφώσουν πλειοψηφικά σχήματα διοίκησης, όπου ήταν απαραίτητο.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ενώ δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί οι νέες δημοτικές Αρχές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας τον Νόμο 4623/2019, με άμεση εφαρμογή διατάξεων, οι οποίες:

α) Αλλοίωναν (εκ των υστέρων) το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη δημάρχου στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, δημιουργώντας, έτσι, πλειοψηφίες διαφορετικές από το εκλογικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να καταργείται η συμμετοχή υπαρκτών δημοτικών παρατάξεων.

β) Διαμορφώνουν στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές Εταιρείες, δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

γ) Με τη δυνατότητα δημιουργίας σύμπραξης παρατάξεων και των επιπτώσεων, ουσιαστικά αναιρούν την ουσία της προσωπικής κρίσης και τοποθέτησης επί των θεμάτων. Επίσης καταργούν τα περιθώρια διαφωνίας και αποδέσμευσης των δημοτικών παρατάξεων που μετέχουν στη σύμπραξη», αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” και καταλήγουν:

«Κατά τη γνώμη μας:

- Πρώτον, οι παραπάνω διατάξεις είναι αντισυνταγματικές, καθότι δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πλαίσιο στο οποίο αυτές διεξήχθησαν και

- Δεύτερον, αφαιρούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πρέπει, με απόφασή του, να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή τη νομοθετική παρέμβαση και να ζητήσει την κατάργησή της».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια