Θέλει να σπάσει τα ισόβια ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης - Σήμερα η απόφαση

Κρήτη
Θέλει να σπάσει τα ισόβια ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης - Σήμερα η απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον 45χρονο διακινητή κοκαΐνης

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην πολύκροτη υπόθεση του επονομαζόμενου “Κρητικού Εσκομπάρ”, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 - μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του - στην ευρύτερη περιοχή της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου για διακίνηση κοκαΐνης.

Ο κατηγορούμενος, ηλικίας σήμερα 45 ετών, έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε ισόβια κάθειρξη. Εξάλλου, η 40χρονη - πρώην, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου - σύζυγός του έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Σήμερα, τόσο ο 45χρονος άνδρας, όσο και η 40χρονη γυναίκα ελπίζουν στην επιείκεια των δικαστών, προκειμένου να τύχουν καλύτερης ποινικής μεταχείρισης από αυτήν που είχαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για την επίμαχη υπόθεση, ο 45χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις του, ζητώντας από την Έδρα μια ευκαιρία για να μπορέσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Ωστόσο, στην ίδια συνεδρίαση, ο εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι - όπως πρωτοδίκως - ο 45χρονος, η 40χρονη (αμφότεροι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου) και ο ένας εκ των δύο ντόπιων που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.

Για τον έτερο ντόπιο που καταδικάστηκε πρωτόδικα - επίσης - σε κάθειρξη 10 ετών, πρότεινε να μετατραπεί η πράξη της διακίνησης σε προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση (από κακούργημα να γίνει πλημμέλημα).

Τι είπαν στις απολογίες τους

Απολογούμενος, προ ημερών, ο 45χρονος κατηγορούμενος ανέλαβε για μια ακόμη φορά όλη την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι εκείνος φταίει που «έμπλεξαν» η γυναίκα του και ο ανήλικος - τότε - γιος τους στην υπόθεση. Ζήτησε, λοιπόν, την επιείκεια της Έδρας, προκειμένου να μπορέσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Από την πλευρά της, η 40χρονη ανέφερε στην απολογία της, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένη, ότι ο άνδρας της ήταν νευρικός και πιεστικός απέναντί της - καθώς ήταν και χρήστης ουσιών - με αποτέλεσμα να συμμετέχει κι αυτή στις έκνομες «δουλειές» του.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο άνδρας της τής έλεγε να πηγαίνει σε «ραντεβού» για να εισπράξει χρήματα. Όπως είπε εξάλλου, είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει. Είπε, ακόμη, ότι ήθελε να απομακρυνθεί από τον 45χρονο, πριν τους συλλάβει η Αστυνομία, ωστόσο έμεινε μαζί του για χάρη των παιδιών τους. Επισήμανε, επίσης, ότι η ίδια έχει «διαλυθεί μέσα στη φυλακή».

Η δίκη του ανήλικου

Τον Φεβρουάριο του 2017 διεξήχθη η δίκη με κατηγορούμενο τον ανήλικο - κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης - γιο του 45χρονου και της 40χρονης. Η δίκη έγινε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο νόμος. Έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων, ο ανήλικος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Εξάλλου, μετά από δύο χρόνια κράτησής της, τον Σεπτέμβριο του 2018, η 40χρονη μητέρα του είχε προβεί σε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Εν ολίγοις, όπως δικαιούται από τον νόμο, η 40χρονη γυναίκα ζήτησε να αποφυλακιστεί υπό όρους, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα τρία της παιδιά. Το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε, ωστόσο, από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Θαμμένα σε χωράφι 3,2 κιλά κοκαΐνης

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε φτάσει στα ίχνη του 45χρονου Κρητικού στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Έπειτα από παρακολούθηση μισού χρόνου και μετά από σκάψιμο επτά ωρών (!) σε χωράφι της οικογένειάς του, σε χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Η εν λόγω ποσότητα - μαζί με τις υπόλοιπες που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια - ξεπερνούσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 3,2 κιλά.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, μαζί με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου, εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι σε χωριό του δήμου Γόρτυνας. Ειδικότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την κοκαΐνη, η οποία φέρεται να ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ φαίνεται ότι περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που - επίσης - είχε τοποθετηθεί, ώστε να μην εντοπίζεται από σκύλους-ανιχνευτές.

Εκτός από τον 45χρονο άνδρα - ο οποίος είχε συλληφθεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν - τη 40χρονη γυναίκα του και τον ανήλικο γιο τους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει τότε και τον ηλικιωμένο πατέρα του 45χρονου, ο οποίος είχε ωστόσο αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News