Γεροπόταμος: Μπάζωσαν την κοίτη, εκεί όπου χάθηκαν 4 άνθρωποι τον Φεβρουάριο

Κρήτη
Γεροπόταμος: Μπάζωσαν την κοίτη, εκεί όπου χάθηκαν 4 άνθρωποι τον Φεβρουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμένει επικίνδυνος, θυμίζοντας χωματερή

Εικόνες... χωματερής αντικρίζει κανείς στις όχθες του Γεροπόταμου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο έχασαν τόσο άδικα τις ζωές τους τέσσερις συνάνθρωποί μας, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο...

Την ώρα που τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, όσο και η οικεία δημοτική Αρχή προετοιμάζονται για τον χειμώνα που έρχεται, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φέτος παρόμοια τραγικά περιστατικά, κάποιοι θρασύτατοι συντοπίτες μας φαίνεται ότι δεν... υπολογίζουν τίποτα πέρα από τους ίδιους τους τούς εαυτούς!

Σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η φωτογραφία των αδικοχαμένων Μαρίας, Μαριλένας, Ροδούλας και Κώστα, που βρήκαν φρικτό τέλος όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά του Γεροπόταμου, άγνωστοι έχουν ουσιαστικά... μπαζώσει την κοίτη του ποταμού, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες των ανεύθυνων πράξεών τους.

Όπως αποτυπώθηκε στο επιτόπιο ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” στην περιοχή, τόσο στο σημείο απ’ όπου πέρασε το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες, όσο και σε άλλα σημεία του Γεροπόταμου, λίγο παρακάτω, άγνωστοι έχουν πετάξει στην κοίτη του ποταμού κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα. Με τον εν λόγω τρόπο έχουν μετατρέψει την κοίτη σε μια απέραντη χωματερή από μπάζα και απορρίμματα κάθε είδους. Η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” απαθανάτισε, μεταξύ άλλων, από παλέτες και κεραμίδια μέχρι... τσιμεντόλιθους και σάπια φρούτα!

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω πολίτες δεν υπολόγισαν ούτε καν την ειδική αλυσίδα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις συνάνθρωποί μας επιχείρησε να διασχίσει τον ποταμό, περνώντας από ιρλανδική διάβαση της περιοχής.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς προετοιμάζονται ούτως ώστε να μη ζήσουμε τον φετινό χειμώνα παρόμοια τραγικά περιστατικά. Για του λόγου το αληθές, μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη προβεί στον προγραμματισμό των εργασιών καθαρισμού του Γεροπόταμου με ειδικά μηχανήματα.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται η τοποθέτηση ειδικών μπαρών, οι οποίες θα επιτρέπουν ή όχι τη διάσχιση των ιρλανδικών διαβάσεων του Γεροπόταμου από οχήματα, ανάλογα με το αν ο ποταμός έχει “φουσκώσει” ή όχι.

«Μεταξύ των βασικών θεμάτων που πρέπει να δούμε είναι τα διάφορα σημεία στο ρέμα του Γεροπόταμου στην περιοχή της Μεσαράς», ανέφερε αρχικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” ο κ. Συριγωνάκης.

«Έχουμε μεριμνήσει ώστε ο καθαρισμός των συγκεκριμένων σημείων να γίνει με δικά μας μηχανήματα, που ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εξηγώντας παράλληλα ότι του επίμαχου ζητήματος θα επιληφθούν «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Συριγωνάκης, το θέμα με το μπάζωμα της κοίτης του Γεροπόταμου δεν είναι μόνο ότι είναι παράνομο, αλλά κι ότι ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος! Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η υπόθεση του μπαζώματος του Γεροπόταμου να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μέτρα προστασίας

Στο μεταξύ, τα μέτρα προστασίας για τις ιρλανδικές διαβάσεις του Γεροπόταμου, στη Μεσσαρά, αποτελούν βασική προτεραιότητα της νέας δημοτικής Αρχής Φαιστού. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, προγραμματίζεται η τοποθέτηση μπαρών για τις περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες καθιστούν επικίνδυνη τη διάσχιση των εν λόγω περασμάτων.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη, για «ειδικές μπάρες, οι οποίες, την περίοδο που θα υπάρχει υπερχείλιση του Γεροπόταμου σε σημείο να είναι επικίνδυνος, θα κατεβαίνουν εμποδίζοντας τη διέλευση. Όταν πλέον δε θα υπάρχει πρόβλημα διάσχισης από τα συγκεκριμένα σημεία, οι μπάρες θα ανεβαίνουν ξανά».

Αναφορικά με το μπάζωμα σημείων της κοίτης του ποταμού, ο κ. Νικολιδάκης υποστήριξε ότι «κάποιοι έχουν μεγαλώσει τα χωράφια τους σε βάρος του Γεροπόταμου. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε τι ακριβώς γίνεται εκεί πέρα, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μια οριοθέτηση του Γεροπόταμου, προκειμένου να είμαστε 100% σίγουροι και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού, έχουν γίνει παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής σε άλλα σημεία της κοίτης, τα οποία δεν είναι ορατά από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πάντως, ο κ. Νικολιδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της γέφυρας στον Γεροπόταμο.

«Έχουμε τις γεωλογικές μελέτες που απαιτούνται και πιστεύω ότι προχωρά και η στατική μελέτη της γέφυρας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε (σ.σ. το έργο)», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Φαιστού.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσεις αυθαιρεσίες δεκαετιών»

Στο μεταξύ, από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας το “παρών” σε σύσκεψη για ζητήματα πολιτικής προστασίας, επισήμανε αναφορικά με το θέμα του Γεροπόταμου ότι «είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια εγρήγορση των φορέων και δη των αυτοδιοικητικών. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να μπορέσεις να λύσεις αυθαιρεσίες δεκαετιών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Είμαστε εδώ όλοι για να είμαστε χρήσιμοι, για να συνεργαστούμε και να είμαστε σίγουροι ότι δε θα ξανασυμβεί τίποτα όχι μόνο στον Γεροπόταμο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News