Σταύρος Γαβαλάς: Στην «καρέκλα» του αείμνηστου πατέρα του μετά από 8 χρόνια

Κρήτη
Σταύρος Γαβαλάς: Στην «καρέκλα» του αείμνηστου πατέρα του μετά από 8 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχέδια του νέου προέδρου της ΕΑΣΗ: «Να περιμένετε εκπλήξεις από τη νέα διοίκηση»

Στην καρέκλα όπου μέχρι και 8 χρόνια πριν καθόταν ο αείμνηστος πατέρας του, Μανόλης Γαβαλάς, κάθεται από χθες το μεσημέρι ο Σταύρος Γαβαλάς, που υπερψηφίστηκε από τη νεοεκλεγείσα διοίκηση με πέντε ψήφους υπέρ, έναντι τεσσάρων του Ανδρέα Στρατάκη.

Στις πρώτες του δηλώσεις στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συνεταιριστής αποκαλύπτει ότι, στο πλαίσιο των προθέσεων της νέας διοίκησης «για επανεκκίνηση της ΕΑΣΗ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων», θα επανεξεταστούν όλα τα στοιχεία της οικονομικής της κατάστασης, καθώς και όλες οι συμφωνίες που έχει κάνει, τόσο με τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και με τους ιδιώτες. «Η νέα διοίκηση της οργάνωσης», τονίζει κατηγορηματικά ο Σταύρος Γαβαλάς, «θα εκπλήξει τους πάντες μέσα από τη δουλειά της. Και θα τους εκπλήξει ευχάριστα»!

Με πρόεδρο τον Σταύρο Γαβαλά και αντιπρόεδρο τον Μύρωνα Χιλετζάκη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανοίγει από χθες νέο κεφάλαιο, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης για τον Σταύρο Γαβαλά, καθώς στην ίδια οργάνωση ήταν πρόεδρος και ο πατέρας του, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Μέχρι και λίγο πριν το τέλος της ζωής του, δηλαδή, καθώς πέθανε στις 31 Μαΐου του 2012, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Μάλιστα, ο Σταύρος Γαβαλάς υπόσχεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση θα δώσουν κυρίαρχο βάρος στην ουσιαστική αξιοποίηση των μεγάλων μονάδων που διαθέτει η οργάνωση, προς όφελος των παραγωγών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη σφραγίδα του αείμνηστου Μανόλη Γαβαλά φέρουν πολύ μεγάλα έργα στην ΕΑΣΗ, όπως το οινοποιείο της Ένωσης στην Παλιανή, αλλά και το υπερσύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

«Θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»

«Βασική αρχή της νέας διοίκησης: Να έχει στο ξεκίνημά της μια πλήρη ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα στην οργάνωση, την οικονομική της κατάσταση, οτιδήποτε την αφορά. Να ξέρουμε την πραγματική εικόνα που θα παραλάβουμε», αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

«Θα ζητήσουμε, δηλαδή, ενημέρωση από τις υπηρεσίες, από τον απερχόμενο πρόεδρο και από τους παλιούς συμβούλους. Είπαμε και μέσα στο Συμβούλιο ότι θέλουμε τη συνεργασία όλων. Θέλουμε τη συνεργασία και των εννέα. Όποιοι είναι στο Συμβούλιο πρέπει να δουλεύουμε για την οργάνωση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από ’κει και πέρα, όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από κάποιους νέους παραγωγούς, νέους ανθρώπους, που το κύριό τους επάγγελμα είναι ο πρωτογενής τομέας. Διότι ψάχνουμε να βρούμε ένα αποκούμπι για να προστατεύσουμε το εισόδημα και τα προϊόντα μας, και αυτό που μας έχει απομείνει πλέον, το μοναδικό εργαλείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, είναι η Ένωση Ηρακλείου και οι άριστες, μοναδικές υποδομές που διαθέτει», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Σταύρος Γαβαλάς.

Και στο σημείο αυτό, ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΗ αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας: «Θα δούμε, θα επανεξετάσουμε, θα επαναδιαπραγματευτούμε οτιδήποτε είναι για το συμφέρον της οργάνωσης, του παραγωγού και μόνο. Αυτό είναι το στοίχημα. Και θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις συνεργασίας της οργάνωσης με τράπεζες και ιδιώτες»...

Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε ο Σταύρος Γαβαλάς στο οινοποιείο της Παλιανής.

«Υπάρχει ένα απίστευτο οινοποιείο στην Παλιανή, μοναδικό στην Κρήτη και απ’ τα καλύτερα στην Ελλάδα, το οποίο δυστυχώς υπολειτουργεί ή σχεδόν λειτουργεί. Δηλαδή, η δυναμικότητά του δεν αξιοποιείται ούτε στο 10% ή στο 15%. Του χρόνου αυτό το οινοποιείο θα είναι ένα πρότυπο επισκέψιμο οινοποιείο. Δεσμευόμαστε σαν νέα διοίκηση από τώρα. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχουν όλες οι υποδομές. Δε χρειάζονται περισσότερα χρήματα και περισσότερες επενδύσεις. Πρέπει απλά εμείς να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές για να έρθει ο κόσμος εκεί, να δει αυτό το “κόσμημα”, να δοκιμάσει τα κρασιά μας, να τα αγοράσει και να έχουμε μια υπεραξία απ’ όλη αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο συνεταιριστής.

Πρωταρχικός ρόλος η προστασία του εισοδήματος των αγροτών

Ο Σταύρος Γαβαλάς συνέχισε λέγοντας πως «πρωταρχικός ρόλος της ΕΑΣΗ θα είναι η προστασία του εισοδήματος του παραγωγού και η ανάδειξη των υπέροχων κρητικών προϊόντων που έχουμε και δεν παίρνουμε τις υπεραξίες που θα έπρεπε να παίρνουμε από πιο καινοτόμες δράσεις. Θα έχει πολλές εκπλήξεις ευχάριστες αυτή η διοίκηση, για το καλό των παραγωγών και των προϊόντων. Θα εκπλήξει ευχάριστα τον κόσμο»...

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της θέσης που έχει αναλάβει από το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας, εκφράζει από την άλλη και την αισιοδοξία του λέγοντας πως, «αν και οι εννιά ασχοληθούμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και αφιερώσουμε τον χρόνο που πρέπει, νομίζω πως η Ένωση Ηρακλείου μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψει στην αρχική της θέση, αλλά σίγουρα θα έχει μια πολύ καλύτερη πορεία απ’ ό,τι είχε μέχρι τώρα»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής τονίζει ότι άμεσα η νέα διοίκηση θα ασχοληθεί σε βάθος με το τυποποιητήριο ελαιολάδου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, το οινοποιείο στην Παλιανή, τη μονάδα ξιδιού που διαθέτει στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και τη Μονάδα Ζωοτροφών στον Επανωσήφη.

«Οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιήσει η Ένωση Ηρακλείου και να έχει ένα κέρδος, να πληρώνονται οι παραγωγοί τη μέρα που φέρνουν το προϊόν. Για να πληρώνονται οι υπάλληλοι τον μήνα που τελειώνει η δουλειά τους. Για να είναι όλοι ευτυχισμένοι και να μην κατηγορούν την Ένωση Ηρακλείου, να έρχονται με χαμόγελο κι εμείς να τους υποδεχόμαστε με χαμόγελο, όλα αυτά είναι ένας στόχος που πιστεύω να τον πετύχουμε. Εμείς θα επανεξετάσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με την οργάνωση. Οποιαδήποτε συμφωνία έχει γίνει με την οργάνωση θα επανεξεταστεί και θα δούμε τι θα κάνουμε από ’κει και πέρα. Η νέα διοίκηση βγήκε για να κάνει δουλειά. Το τρίπτυχό μας είναι “δουλειά- δουλειά- δουλειά”», καταλήγει ο Σταύρος Γαβαλάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News