Αναβιώνει το φονικό με θύμα 17χρονο στο Ροτάσι

Ηράκλειο
Αναβιώνει το φονικό με θύμα 17χρονο στο Ροτάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σκαμνί 4 άτομα για την αιματηρή συμπλοκή που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 17χρονου

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει την Τετάρτη 25/9 η φονική συμπλοκή που είχε λάβει χώρα πριν από επτά χρόνια στο Ροτάσι Ηρακλείου, κατά την οποία είχε χάσει τη ζωή του ένας νεαρός Κρητικός μόλις 17 ετών. Για την ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου ανήλικου έχει καταδικαστεί από δικαστήριο Ανηλίκων ένας συνομήλικος του θύματος, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει την ποινή του.

Η δίκη αφορά μόνο στα υπόλοιπα άτομα-μέλη δύο οικογενειών της περιοχής που είχαν συμπλακεί για κτηματικές διαφορές μεταξύ τους. Κι αυτό αφού η εν λόγω υπόθεση είχε διαχωριστεί από τη δολοφονία του 17χρονου, καθώς τόσο ο δράστης, όσο και το θύμα ήταν ανήλικοι.

Κατηγορούμενοι, λοιπόν, στην εκδίκαση της υπόθεσης - σε δεύτερο βαθμό - που αναμένεται να διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, είναι συνολικά τέσσερις συγγενείς των δύο ανηλίκων.

Πρόκειται για τον θείο του θύματος, καθώς και τρεις συγγενείς του 24χρονου - σήμερα - δράστη της ανθρωποκτονίας. Άπαντες οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, ωστόσο κανείς εξ αυτών δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2018 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχαν καθίσει τότε τέσσερις άνδρες ηλικίας 43, 48, 25 και 26 ετών.

Ειδικότερα, ο 43χρονος θείος του θύματος κατηγορείτο για τις πράξεις της συμπλοκής και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Στον αντίποδα, ο 48χρονος πατέρας τού ανήλικου - τότε - δράστη, ο 25χρονος αδερφός του, αλλά και ο 26χρονος γαμπρός του κατηγορούνταν για «συμπλοκή». Εξάλλου, ο 25χρονος κατηγορείτο, επιπρόσθετα, για την πράξη της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Έπεσαν στα “μαλακά”

Τελικά, άπαντες οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα “μαλακά”, με αποτέλεσμα κανείς εξ αυτών να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Αναφορικά με τον 43χρονο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που του είχε αποδοθεί, σε «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Η μετατροπή της κατηγορίας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (4-3).

Τελικά, στον 43χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Έδρα αναγνώρισε στον καταδικασθέντα το ελαφρυντικό τού ότι τέλεσε την πράξη του υπό καθεστώς βίαιης θλίψης που προκάλεσε άδικη εναντίον του ενέργεια.

Ένοχοι κρίθηκαν, πάντως, και οι τρεις κατηγορούμενοι-συγγενείς τού τότε ανήλικου δράστη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον πατέρα και τον γαμπρό του 24χρονου, επιβάλλοντας σε αμφότερους ποινές φυλάκισης 2 ετών και 10 μηνών. Τέλος, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον αδερφό τού 24χρονου.

Ο τελευταίος δικαζόταν για «συμπλοκή» και «πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών». Το δικαστήριο τον καταδίκασε τελικά σε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 3 μηνών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι και στους τρεις καταδικασθέντες συγγενείς του 24χρονου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της «καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη» τους.

Επισημαίνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις και των τεσσάρων καταδικασθέντων. Εξάλλου, η Έδρα μετέτρεψε τις ποινές που επιβλήθηκαν στους τέσσερις άνδρες σε χρηματικές, προς 5 ευρώ ημερησίως. Έτσι, κανείς εξ αυτών δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Το χρονικό της συμπλοκής

Η συμπλοκή μεταξύ των δύο οικογενειών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα από μαχαίρι ένας 17χρονος νεαρός από έναν συνομήλικο συγχωριανό του, είχε λάβει χώρα πριν από επτά χρόνια. Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2012, μέλη των δύο οικογενειών συνεπλάκησαν για κτηματικές διαφορές. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, κατά τη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκαν μαγκούρες, μαχαίρια, αλλά και πιστόλι. Εκτός από τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου, είχαν τραυματιστεί τότε τρία ακόμη άτομα. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο καταδικασθείς για τον θάνατο του 17χρονου είναι ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει την ποινή του. Ο 24χρονος - σήμερα - άνδρας είχε κριθεί ένοχος από δικαστήριο Ανηλίκων. Τον Δεκέμβριο του 2014, το Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων είχε καταδικάσει τον νεαρό άνδρα σε περιορισμό 12 ετών σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News