Ηράκλειο

«Πυρετός» στην ΕΑΣΗ για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ.

«Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος», δηλώνει ο Ανδρέας Στρατάκης

Αφού εκτίμησε όλα τα δεδομένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης, που πλειοψήφησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με 72 ψήφους από το εκλογικό σώμα των αντιπροσώπων, αποφάσισε να διεκδικήσει τελικά εκ νέου την προεδρία της οργάνωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Μάλιστα, με νόημα σημείωσε ότι έχει την πεντάδα που απαιτείται ώστε να κερδίσει την εκλογή έναντι οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου για την ίδια θέση. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες θέλουν και τον Σταύρο Γαβαλά να διεκδικεί την προεδρία της οργάνωσης, ενώ τη βραδιά των εκλογών την ίδια απόφαση είχε πάρει και αποκάλυψε στην εφημερίδα μας και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μύρων Χιλετζάκης.

Έχοντας τον «πρώτο λόγο» στη σύγκλιση της νέας διοίκησης με θέμα την εκλογή νέου προέδρου και τη συγκρότηση σε σώμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΑΣΗ μάς είπε ακόμη ότι το περιθώριο που του δίνει το καταστατικό λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς μέχρι και χθες το βράδυ να έχει πάρει σχετική απόφαση. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε στην εφημερίδα:

«Λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό μήνυμα της γενικής συνέλευσης και ότι το αποτέλεσμα λέει “Ανδρέα Στρατάκη, σε εμπιστευόμαστε για να προχωρήσεις την οργάνωση πιο πέρα”, αποφάσισα να δώσω και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Τώρα, έχω το δικαίωμα να το πράξω μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Τη μέρα και την ώρα θα την αποφασίσω εγώ»...

Μάλιστα, ο συνεταιριστής μάς είπε, επίσης, ότι από τα αποτελέσματα θεωρεί ότι έχει την πεντάδα που απαιτείται έναντι οποιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δήλωνε ότι προσωρινά ανακαλεί την απόφασή του για την υποψηφιότητα, προκειμένου να “ζυγίσει” όλες τις εξελίξεις και θα δει αν θα προχωρήσει τελικά σε αυτή.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι από τις εκλογές της Κυριακής αναδείχτηκαν πρώτος ο Ανδρέας Στρατάκης με 72 ψήφους, δεύτερος ο Γιάννης Πυργιανάκης με 61 ψήφους, τρίτος ο Μύρων Χιλετζάκης με 59 ψήφους και ακολουθούν ο Μιχάλης Καμπιτάκης με 54, ο Σταύρος Γαβαλάς με 50, ο Γιώργος Ταμιωλάκης με 45, ο Νίκος Μπορμπουδάκης με 44, ο Αναστάσιος Βρέντζος με 43 και ο Γιώργος Γωνιανάκης με 38 ψήφους. Ο τελευταίος ισοψήφησε με τους Γιώργο Περογιαννάκη, Γιάννη Χατζάσκο και Γιάννη Φαντινάκη και χρειάστηκε να γίνει κλήρωση για την εκλογή του. Ήταν, μάλιστα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία αυτών των εκλογών, αφού ο Γιώργος Γωνιανάκης ανήκει στην «παλιά φουρνιά» των συνεταιριστών, που επί εποχής Μανόλη Γαβαλά, κυρίως, ήταν πανίσχυρος και ήταν και «μήλον της Έριδος» μεταξύ των ομάδων στα εσωτερικά της ΕΑΣΗ.

Να θυμίσουμε, εξάλλου, ότι υπήρξε εκλογική αναμέτρηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που η Ν.Δ., στην οποία ανήκει ο εν λόγω συνεταιριστής, τον είχε καλέσει να μη στηρίξει τον αείμνηστο Μανόλη Γαβαλά, αλλά να αναλάβει εκείνος την προεδρία της οργάνωσης, αφού υπήρχε και πάλι η διαφορά τής μίας ψήφου. Αλλά εκείνος αρνήθηκε να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, αφού είχε δώσει χέρια με τον αείμνηστο συνεταιριστή, με τον οποίο τελικά οι σχέσεις χάλασαν τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν εκδηλωθεί η ανίατη ασθένεια, που τον ανάγκασε και να εγκαταλείψει τα συνεταιριστικά δρώμενα ως και το τέλος της ζωής του.

Την περασμένη λοιπόν Κυριακή, με τέτοιες «εκπλήξεις», αλλά και μέσα από την εκλογή τεσσάρων νέων στελεχών για τη νέα διοίκηση της ΕΑΣΗ, άπαντες είχαν κάθε λόγο να μιλούν για «νέο αίμα» και για ουσιαστική ανανέωση στο Δ.Σ. της οργάνωσης, που από τώρα και μετά μπαίνει σε νέες περιπέτειες και σε νέες εποχές για τη βιωσιμότητά της.

Οι αντιπρόσωποι

Οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται για τις κεντρικές οργανώσεις είναι: για την ΚΕΟΣΟΕ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης με 88 ψήφους και για την «Ελαιουργική» οι Στάθης Φραγκιαδάκης με 50 και Γιάννης Χατζάσκος με 33 ψήφους.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, εξάλλου, η νέα διοίκηση στην πρώτη της συνεδρίαση θα αναλάβει να ορίσει τρεις αντιπροσώπους της ΕΑΣΗ για τη γενική συνέλευση της ΣΑΣΟΕΕ.

«Νίκησε» ο πολιτισμός

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι υπήρξε κοινή ομολογία ως προς την άψογη λειτουργία της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη να κερδίζει τα εύσημα στην άσκηση του ρόλου του ως πρόεδρος της συνέλευσης. Για παράδειγμα, έδωσε τον λόγο στον Μανόλη Καρκαβάτσο, που μίλησε στην αίθουσα παρότι δεν ήταν αντιπρόσωπος αλλά πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών-Αστερουσίων, λέγοντας πως «όλες οι φωνές πρέπει να ακούγονται εδώ μέσα». Και πράγματι, με ευπρέπεια και ο Μανόλης Καρκαβάτσος μετέφερε στο σώμα θέσεις και απόψεις τόσο του Συλλόγου του όσο και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Μάλιστα, όταν ο αντιπρόσωπος από το Δραπέτι και παλιός πρόεδρος του ΕΚΗ Γιώργος Σκουλατάκης μειοψήφησε ζητώντας να τηρηθεί κανονικά το καταστατικό και να στηθεί κάλπη για το πρώτο και το δεύτερο θέμα της συνέλευσης, εκείνος έδωσε τον λόγο στον νομικό σύμβουλο Γιώργο Γιαχνάκη, που συμφώνησε με τον Γιώργο Σκουλατάκη και η κάλπη στήθηκε, παρότι το σύνολο των αντιπροσώπων, πλην του Γιώργου Σκουλατάκη, είχε συμφωνήσει με την ψηφοφορία διά ανατάσεως χειρός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια