Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Niklas Olsen, στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Niklas Olsen, στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Πέμπτη,26 Σεπ 2019, 20:30
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του καθηγητή Niklas Olsen με τίτλο «Ο κυρίαρχος καταναλωτής και η αγοραιοποίηση της πολιτικής».

Ο κ. Όλσεν είναι αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Saxo-Institute και πρόεδρος του Κέντρου Νεότερων Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική σκέψη στον εικοστό αιώνα. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του ξεχωρίζουν τα βιβλία The Sovereign Consumer: A New Intellectual History of Neoliberalism, Palgrave Macmillan, 2018 και History in the Plural. An Introduction to the Work of Reinhart Koselleck, Berghahn Books, 2012.

Η διάλεξή του θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Olsen θα παρουσιάσει μια νέα διανοητική ιστορία του νεοφιλελευθερισμού μέσα από την διερεύνηση της φιγούρας του «κυρίαρχου καταναλωτή».

Η φιγούρα αυτή, επινοημένη από νεοφιλελεύθερους στοχαστές κατά τον μεσοπόλεμο, υπήρξε κρίσιμη για την κατασκευή και νομιμοποίηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στις πρόσφατες δεκαετίες, ο κυρίαρχος καταναλωτής χρησιμοποιήθηκε για να αγοραιοποιήσει την πολιτική και λειτούργησε ως μείζων ώθηση προς έναν ευρύ μετασχηματισμό της πολιτικής σκέψης, υποτάσσοντας τις παραδοσιακές πολιτικές αξίες στη στενή επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News