Ηράκλειο

10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων, από τις πλημμύρες στη Μεγαλόνησο

1.000 ευρώ επίδομα στα παιδιά των θυμάτων

«Ανάσα» οικονομική στις οικογένειες των τεσσάρων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον Γεροπόταμο, καθώς και στην οικογένεια του ενός νεκρού στον Αποκόρωνα

Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από τις θεομηνίες στην Κρήτη, από το κράτος, ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και επιπλέον μηναίο επίδομα 1.000 ευρώ στα ανήλικα τέκνα των νεκρών, μέχρι και την ενηλικίωσή τους αποφάσισαν με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τη κακοκαιρία που «χτύπησε» το νησί τον περασμένο Φεβρουάριο, τραγικό θάνατο βρήκαν τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο παρασύρθηκε από τον ποταμό Γεροπόταμο, καθώς και ο άτυχος κτηνοτρόφος από το Εμπρόσνερο του Δήμου Αποκορώνου, του οποίου το αυτοκίνητο επίσης παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Ειδικότερα, πρόκειται για την τετραμελή οικογένεια που παρέσυρε ο ποταμός και οι οποίοι επέστρεφαν στο Ηράκλειο από κοινωνική εκδήλωση, που είχαν πάει. Τότε έχασαν τη ζωή τους μία 30χρονη, ο 29χρονος σύζυγός της, η 21χρονη αδερφή της και η 58χρονη μητέρα της και η δεύτερη αποζημίωση αφορά στην οικογένεια του 61χρονου από τον Αποκόρωνα που πνίγηκε στον Βατουδιάρη ποταμό, στον Αποκόρωνα στα Χανιά, ενώ είχε πάει να φροντίσει τα ζώα του.

 

Δείτε αναλυτικά, στο βασικό άρθρο της ΚΥΑ αναγράφονται τα εξής:

Άρθρο 1

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης -Δικαιούχοι

Α. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €), στον/στην σύζυγο θανόντος που απώλεσε τη ζωή του κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά το μήνα Φεβρουάριο 2019, ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, ο πλησιέστερος συγγενής των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019 αντίστοιχα.

Ως προς τον προσδιορισμό των δικαιούχων για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Κληρονομικού Δικαίου, ιδίως δε οι διατάξεις περί κληρονομικής διαδοχής και δικαιώματος αποποίησης.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από την πλημμύρα.

Η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Β. Χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00 €) με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων της προηγούμενης παραγράφου, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Δικαιούχοι της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι τα ανήλικα τέκνα των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019, αντίστοιχα.

 

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια