Ηράκλειο

Ο Ανδρέας Στρατάκης δηλώνει «παρών» και διεκδικεί εκ νέου τη θέση του προέδρου της ΕΑΣΗ

Στις μεθαυριανές εκλογές

Στη εφημερίδα «Ν.Κ.» μίλησε λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΑΣΗ ο απερχόμενος πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης.

Δεκατέσσερις υποψηφιότητες για τις εννέα θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, μία υποψηφιότητα αντιπροσώπου για την ΚΕΟΣΟΕ και δύο για την Ελαιουργική ΚΣΕΠΕΠ κατατέθηκαν χθες για τις εκλογές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που θα διεξαχθούν μεθαύριο Κυριακή, με τον απερχόμενο πρόεδρο της οργάνωσης, Ανδρέα Στρατάκη, να ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προέδρου, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της οργάνωσης θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα ψηφίσουν συνολικά 100 αντιπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπροσωπώντας 141 ψήφους.

Αναλυτικότερα, οι εκλογές θα διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο απαρτίζεται για το Διοικητικό Συμβούλιο από τους Αναστάσιο Βρέντζο, Σταύρο Γαβαλά, Γιώργο Γωνιανάκη, Μιχάλη Καμπιτάκη, Νίκο Μπορμπουδάκη, Γιώργο Περογιαννάκη, Γιάννη Πυργιαννάκη, Ανδρέα Στρατάκη, Ζαχαρία Στριλιγκά, Γιώργο Ταμιωλάκη, Γιάννη Φανδινάκη, Γιάννη Φουντουλάκη, Γιάννη Χατζάσκο και Μύρωνα Χιλετζάκη.

Πέρα από τον κ. Στρατάκη, ξανακατεβαίνουν στελέχη όπως ο Μύρων Χιλετζάκης, ο Γιώργος Περογιαννάκης, ο Γιάννης Πυργιαννάκης και άλλοι, που πραγματικά, μαζί με τον Ανδρέα Στρατάκη, έδωσαν πολύ δύσκολες μάχες μέχρι σήμερα για να μπορέσει η ΕΑΣΗ να αποφύγει το “λουκέτο” και να ενταχθεί σε πρόγραμμα γενναίας ρύθμισης χρεών από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους αντιπροσώπους για την ΚΕΟΣΟΕ, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν πληροφορίες για περισσότερες υποψηφιότητες, τελικά κανείς δε θέλησε να βάλει υποψηφιότητα μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, που έτσι κι αλλιώς μετέχει ως μέλος στη διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης στη διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Έτσι θεωρείται σίγουρη η επανεκλογή του στην ΚΕΟΣΟΕ.

Σίγουροι θεωρούνται, όμως, και οι Στάθης Φραγκιαδάκης και Γιάννης Χατζάσκος για την “Ελαιουργική ΚΣΕΠΕΠ”, αφού δύο είναι οι αντιπρόσωποι που εκλέγει η ΕΑΣΗ, για την άλλοτε κραταιά τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ελαιολάδου. Μάλιστα, ο Ανδρέας Στρατάκης αποκάλυψε στην εφημερίδα μας χθες ότι «η Ένωση Ηρακλείου έχει συμφέρον να συμμετέχει, διότι ακόμα και σήμερα η “Ελαιουργική” οφείλει στην οργάνωση ένα υπέρογκο ποσό της τάξης των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ»!

Όπως δήλωσε επίσης, ενώ η θητεία της απερχόμενης διοίκησης είχε λήξει τον Ιούνιο του 2019, θα μπορούσε η ΕΑΣΗ, βάσει καταστατικού, να έπαιρνε παράταση για ένα χρόνο ακόμη, δηλαδή να πήγαινε σε εκλογές το 2020. «Εγώ θεώρησα ότι δε συντρέχουν λόγοι να γίνει κάτι τέτοιο. Έκανα πρόταση στο Δ.Σ., την οποία και αποδέχτηκε, και προκηρύξαμε γενική συνέλευση στις 22 Σεπτεμβρίου (σ.σ. μεθαύριο Κυριακή). Είναι η ετήσια γενική συνέλευση όπου θα μπουν όλα τα τυπικά θέματα και από ’κει και πέρα μπαίνει το μεγάλο θέμα που συγκεντρώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή η εκλογή νέας διοίκησης...».

 

«Είμαι ικανοποιημένος»

Ο συνεταιριστής λέει στην εφημερίδα μας ότι με ικανοποίηση και περηφάνια για την πορεία της οργάνωσης δηλώνει “παρών” στην επαναδιεκδίκηση της προεδρίας. «Εγώ την Κυριακή θα αναλύσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οργάνωση. Θα προσπαθήσω να εκλογοαπολογηθώ, ως οφείλω, και να πω πού βρίσκεται η οργάνωση, την ακριβή θέση της, η οποία μπορεί να είναι σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και πέρυσι, και να εξηγήσω και να καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι, μηδενός εξαιρουμένου, ότι αναλαμβάνουν όσοι θα εκλεγούν ένα μεγάλο βάρος, γιατί δε θα πρέπει η οργάνωση να γυρίσει ούτε ένα πόντο πίσω από το σημείο το οποίο βρίσκεται σήμερα. Θα πρέπει η νέα διοίκηση να προχωρήσει μπροστά. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κατακτήσαμε την ευκαιρία να μπορούμε να προγραμματίζουμε για να αναπτυχθεί η οργάνωση, είτε να βελτιώσουμε τις δραστηριότητες τις οποίες έχει μέχρι σήμερα, είτε να παλέψουμε ώστε να αποκτήσει η οργάνωση κι άλλες δραστηριότητες, που αυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μπορεί να το κάνει η νέα διοίκηση που θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν από ένα-δύο χρόνια, για τον λόγο ότι η οργάνωση δεν είχε τη μελέτη βιωσιμότητας, δεν είχε αυτές τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν...».

 

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ»

«Περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο...»

Σήμερα η ΕΑΣΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τη θέση που είχε πριν από λίγα χρόνια. «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης, που υπενθυμίζει ότι η ΕΑΣΗ κατάφερε να επιβιώσει σε μια περίοδο που έκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας αλλά και άλλες Ενώσεις, όπως ήταν η ΕΑΣ Λάρισας. Και μάλιστα, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, το μόνο εύκολο για τις διοικήσεις από το 2012 και μετά θα ήταν να οδηγήσει την ΕΑΣΗ σε εκκαθάριση και όλα θα τελείωναν με εντελώς άδοξο τρόπο, για μια οργάνωση με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο μεγάλη προσφορά στον αγροτικό πληθυσμό του νομού Ηρακλείου μέχρι σήμερα. «Εμείς, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η οικονομική κατάρρευση της χώρας και το πρόβλημα με τις τράπεζες, καταφέραμε μετά από μεγάλο αγώνα να φέρουμε την οργάνωση σε μια πορεία σταθεροποίησης. Αυτό φαίνεται και από τα νούμερα. Καταφέραμε να μειώσουμε τις υποχρεώσεις της Ένωσης Ηρακλείου κατά 36 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 100 εκατομμύρια που είχε οφειλές, το ποσό το οποίο μένει - σε συνδυασμό με 4 εκατομμύρια ευρώ, που η οργάνωση έλαβε ως νέο δανεισμό - εκτός του ότι είναι κατά 36 εκατομμύρια πιο κάτω από τα αρχικά χρέη, έχει παράλληλα ρυθμιστεί μέχρι το έτος 2037. Από την άλλη, να προσθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή η οργάνωση είναι “ενήμερη” στα δάνεια τα οποία έχει ρυθμίσει. Μένει μία ακόμα σοβαρή λεπτομέρεια. Τις επόμενες μέρες η νέα διοίκηση θα κληθεί να ολοκληρώσει το σχέδιο βιωσιμότητας με την πώληση δύο αστικών ακινήτων. Το ένα είναι το πρώην εμφιαλωτήριο στους Μαλάδες και το δεύτερο αφορά στο ποσοστό συμμετοχής της οργάνωσης στο “Talos Plaza”. Αυτά τα δύο θα φέρουν στην οργάνωση ένα ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα πληρωθούν παλιές υποχρεώσεις της οργάνωσης που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, το ΙΚΑ, πρώην εργαζόμενους και πάσης φύσεως προμηθευτές της Ένωσης...».

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, μέχρι την πλήρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της οργάνωσης θα μεσολαβήσουν και άλλες διοικήσεις. «Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η κάθε διοίκηση θα δουλεύει σωστά ώστε να παραδίδει στην επόμενη μια Ένωση σε ολοένα και καλύτερη κατάσταση».

Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Στρατάκης αναφέρει ότι αυτές οι δύο εμπορικές πράξεις είναι οι τελευταίες που αναφέρονται στη μελέτη βιωσιμότητας, ενώ, την ίδια ώρα, εκσυγχρονίζεται πολύ δυναμικά το ήδη σύγχρονο οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην Παλιανή με νέα μηχανήματα. Και είναι πλέον κάτι παραπάνω από έτοιμο, προκειμένου να υποδεχτεί κόσμο, είτε από τουρίστες, είτε από επιχειρηματίες που επιθυμούν συνεργασία με την ΕΑΣΗ στον τομέα του κρασιού.

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης αποκάλυψε επίσης στην εφημερίδα μας ότι πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Παλιανή, και στον χώρο του οινοποιείου, η ΕΑΣΗ να εγκαταστήσει νέο υποκατάστημα δικό της, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα διαχείρισης στο κομμάτι των οινοσταφύλων και του κρασιού, όπου και θα υπάρξει η κατάλληλη στελέχωση με διοικητικό προσωπικό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια