Ηράκλειο

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ για Παιδοψυχιατρική: «Απολύονται 4 υπάλληλοι»

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου επικρίνει τις τακτικές της κυβέρνησης

Την υποστελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μάλιστα, μέσα στην ανακοίνωση – καταγγελία τους τονίζουν ότι την επόμενη εβδομάδα η κλινική θα έχει τέσσερις λιγότερους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου και απολύονται.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ρίχνει ευθέως βολές στο Υπουργείο Υγείας που έχει στελεχώσει και έχει ιδρύσει με τέτοιο τρόπο την κλινική ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν μετά από μήνες χωρίς δουλειά.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του σωματείου:

«Για άλλη μία φορά πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο!

Την ερχόμενη βδομάδα απολύονται από την Παιδοψυχιατρική 4 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία.

Το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ έχουν σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο ίδρυσης (μέσω ΕΣΠΑ), τον τρόπο στελέχωσης (μπλοκάκια, συμβάσεις) και την υποστελέχωση της κλινικής. Κάθε φορά περιμένουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι για να δηλώσουν έπειτα πόντιος Πιλάτος για την εξέλιξη. Επίσης, σοβαρές ευθύνες έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου, που όλο αυτό το διάστημα έδινε ελπίδες στους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την δουλειά τους και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολο του (11 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετές βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Η κλινική λειτουργεί χωρίς ψυχολόγο και διοικητικό γραμματέα. Οι παιδοψυχίατροι είναι μόνο 4 (2 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι). Η λύση είναι μία! Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, ανάπτυξη της κλινικής και προσλήψεις και άλλου μόνιμου προσωπικού.

Πετιούνται στο δρόμο οι συνάδελφοι που διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο! Στο διάστημα που εργάστηκαν στην κλινική πληθώρα περιστατικών αντιμετωπίστηκαν από όλους τους ειδικούς.

Συνολικά:

- Από τον Ιανουάριο του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 360 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.

- Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.

- Πρόκειται για την μοναδική δομή στην Κρήτη που υποδέχεται παιδοψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή.

Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη Παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν λύση μέσω της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η., κρίνοντας πιθανά μικρότερο το κόστος μετάβασης τους στην Κρήτη παρά σε κάποια Παιδοψυχιατρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ η παροχή τους καθίσταται δύσκολη καθώς εξαιτίας των περικοπών του Υπουργείου δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο κλειστό τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, και απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και άμεση λύση είναι η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατάρρευση των κοινωνικών δομών μιας και τα τελευταία χρόνια οι λίγες δομές που υπήρχαν έκλεισαν ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προκειμένου να μεταβεί σε πλαίσιο φιλοξενίας. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων.

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη προκειμένου να αναλογιστούμε ποια είναι η μέριμνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης!

Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η Παιδοψυχιατρική κλινική:

  • Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.

  • Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός στις βάρδιες.

  • Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια