Μειώθηκαν οι ποινές των 2 Κρητικών για το θερμοκήπιο με τα χασισόδεντρα

Ηράκλειο
Μειώθηκαν οι ποινές των 2 Κρητικών για το θερμοκήπιο με τα χασισόδεντρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική η μείωση των ποινών για τους καλλιεργητές των 4800 χασισόδενδρων

Ένοχοι και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν νωρίτερα σήμερα οι δύο Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της χασισοφυτείας «μαμούθ» με περισσότερα από 4800 δενδρύλλια κάνναβης, που είχε εντοπιστεί μέσα σε θερμοκήπιο, κοντά στο Αντισκάρι της Μεσαράς, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση έριξε, πάντως, στα… «μαλακά» αμφότερους τους κατηγορούμενους ηλικίας 43 και 24 ετών, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν, μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με αυτές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Το Νοέμβριο του 2017, οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει τότε στον 43χρονο ποινή κάθειρξης 20 ετών και 8 μηνών, ενώ του είχε επιβληθεί και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ.Ας σημειωθεί ότι στον 43χρονο είχε αναγνωριστεί τότε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ένοχος είχε κριθεί τότε -κατά πλειοψηφία (2-1)- και ο 24χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και 8 μηνών. Εξάλλου, στο νεαρό αναγνωρίστηκε τότε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο είχε αποφασίσει η έφεση του 24χρονου να έχει αναστέλλουσα δύναμη: Έτσι, ο νεαρός παρέμεινε ελεύθερος.

Στα «μαλακά»

Σήμερα, το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε εκ νέου ένοχους τους δύο άνδρες. Ωστόσο, για τον 24χρονο κατηγορούμενο αποφασίστηκε να γίνει μετατροπή της κατηγορίας από διακίνηση ναρκωτικών σε συνέργεια στη διακίνηση ναρκωτικών. Εξάλλου, σε αμφότερους τους άνδρες αναγνωρίστηκε και δεύτερο ελαφρυντικό με αποτέλεσμα οι ποινές τους να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Ειδικότερα, στον 43χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ μειώθηκε και η χρηματική ποινή από 50.000 σε 30.000 ευρώ.Εξάλλου, στον 24χρονο κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της νεαρής ηλικίας. Εν τέλει, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τριετή αναστολή κι έτσι παραμένει ελεύθερος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News