Ηράκλειο

Μανόλης Στρατάκης: Η αλήθεια για τη μεταφορά της έδρας του ENISA

Όσο ο κ. Στρατάκης ήταν υφυπουργός Μεταφορών, η έδρα του Οργανισμού ήρθε στο Ηράκλειο

Ντόρος έχει προκληθεί από την είδηση ότι η έδρα του ENISA μεταφέρεται από το Ηράκλειο στην Αθήνα και μάλιστα στην πόλη της Κρήτης θα λειτουργεί απλά ένα γραφείο παραρτήματος.

Κι αν ο εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού διαβεβαιώνει ότι «ο ENISA δε φεύγει από το Ηράκλειο», ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας κ. Μανόλης Στρατάκης επί των ημερών του οποίου ήρθε η έδρα στο Ηράκλειο, γράφει –όπως υποστηρίζει- όλη την αλήθεια για τη μεταφορά της έδρας του ENISA στην Αθήνα.

Αναλυτικά:

«Διαβλέπω μια προσπάθεια ωραιοποίησης του αποτελέσματος της νέας Συμφωνίας Έδρας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και τη μεταφορά της έδρας του στην Αθήνα.

Διερωτώμαι, όμως, για τα δύο άρθρα της Συμφωνίας:

- Το άρθρο 1 αναφέρεται στη διατήρηση του γραφείου στο Ηράκλειο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς της έδρας, χωρίς να αναφέρει εάν εναπομένουν σ’ αυτό κάποιες αρμοδιότητες και ποιες.

- Όμως το άρθρο 21, παρ.3 είναι αυτό που υποδηλώνει προθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδιαίτερα τώρα που ο ENISA έχει και τις αρμοδιότητες για την κυβερνοασφάλεια.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο μιλάει για δυνατότητα καταγγελίας της Συμφωνίας από οποιοδήποτε από τα μέρη και σαφώς υποκρύπτει τη δυνατότητα μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδας, με το ίδιο σκεπτικό που πάει στην Αθήνα, δηλαδή την προσέλκυση προσωπικού υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Παρόμοιο άρθρο δεν υπήρχε στην πρώτη Συμφωνία Έδρας και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Αυτά προς γνώση όσων ψηφίζουν ή συνετέλεσαν σ’ αυτή την εξέλιξη που πραγματικά υποβαθμίζει τη χώρα και την καθηλώνει σε ένα ρόλο συμπληρωματικό των ισχυρών της Ευρώπης και που σε καμία περίπτωση δεν προάγει τις αρχές της περιφερειοποίησης και της αποκέντρωσης δομών και αρμοδιοτήτων, κάτι που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις νέες τεχνολογίες και ήταν και το βασικό επιχείρημα που κυριάρχησε στο Συμβούλιο Υπουργών το 2003 όταν δόθηκε η έδρα του Οργανισμού στο Ηράκλειο.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια