Ηράκλειο

Οι «Ενεργοί Πολίτες» για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που έφερε νέος νόμος

Μία ερώτηση της δημοτικής παράταξης προς τον δήμαρχο

Ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εκφράζει η δημοτική παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό.

Το θέμα της εν λόγω ερώτησης αφορά το νόμο 4623/2019 τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας είναι γνωστό ότι οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών διεξήχθησαν βάση των διατάξεων του νόμου 4555/2018 ( Κλεισθένης). Το περιεχόμενο του και οι προϋποθέσεις που έθετε αυτός ο νόμος, τόσο για την εκλογή Δημοτικών αρχών, όσο και για την διοίκηση Δήμων και περιφερειών ήταν γνωστά στους εκλογείς οι οποίοι έκαναν και τις επιλογές τους με βάση αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι νεοεκλεγείσες αρχές όφειλαν , σεβόμενοι το αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των δημοτών να διαμορφώσουν πλειοψηφικά σχήματα διοίκησης, όπου ήταν απαραίτητο.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ενώ δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί οι νέες Δημοτικές αρχές, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας το νόμο 4623/2019, με άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες

Α. Αλλοίωναν (εκ των υστέρων) το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη Δημάρχου στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας. Δημιουργώντας, έτσι, πλειοψηφίες διαφορετικές από το εκλογικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα υπαρκτές δημοτικές παρατάξεις να καταργείται η συμμετοχή τους.

Β. Διαμορφώνει στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές εταιρείες δίνοντας στην παράταξη του Δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γ. Με την δυνατότητα δημιουργίας σύμπραξης παρατάξεων και των επιπτώσεων, ουσιαστικά αναιρεί την ουσία της προσωπικής κρίσης και τοποθέτησης επί των θεμάτων. Επίσης καταργεί τα περιθώρια διαφωνίας και αποδέσμευσης των δημοτικών παρατάξεων που μετέχουν στη σύμπραξη.

Κατά την γνώμη μας:

Πρώτον, οι παραπάνω διατάξεις είναι αντισυνταγματικές καθ’ ότι δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πλαίσιο στο οποίο αυτές διεξήχθησαν και

Δεύτερο, αφαιρούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πρέπει, με απόφαση του να εκφράσει την αντίθεση του σε αυτή την νομοθετική παρέμβαση και να ζητήσει την κατάργηση της.».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια