Ξεσηκωμός συνδικάτων για το πολυνομοσχέδιο

Ηράκλειο
Ξεσηκωμός συνδικάτων για το πολυνομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους το ΠΑΜΕ και τα σωματεία-μέλη του στο Ηράκλειο

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς, λήγει σήμερα Τρίτη ο χρόνος διαβούλευσης για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Απόψε μάλιστα, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία-μέλη του στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7 το απόγευμα, ενώ καλούν σε σύσκεψη τα εργατικά σωματεία για αύριο, την ίδια ώρα, στην αίθουσα του ΕΚΗ, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Oι διοικήσεις των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης είχαν κοινή συνεδρίαση στο ΕΚΗ, όπου συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης, υποστηρίζοντας ότι, μεταξύ των άλλων, το πολυνομοσχέδιο πλήττει σημαντικά τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - μεταξύ άλλων - προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα, χωρίς τη συζήτηση με τους συλλογικούς φορείς, φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο που βάλλει κατά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Έχουμε πει ότι χωρίς τις ΣΣΕ δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. Όπως λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας, «η Ν.Δ., σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, έρχεται να χτυπήσει με το εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες το δικαίωμα των συνδικάτων να παίρνουν αποφάσεις. Θέλουν εργάτες με στόματα ραμμένα. Η άρον-άρον κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου λήψης αποφάσεων, αποδεικνύει το μέγεθος της επίθεσης και τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που προπαγανδίζει η Ν.Δ.

Αποδεικνύει και τον φόβο απέναντι στους αγώνες του εργατικού κινήματος, που στο επόμενο διάστημα θα φουντώσουν. Ας σκεφτεί κάποιος, για σωματεία όπως του ΠΑΓΝΗ με την υποστελέχωση και τα 1.700 μέλη, πόσο εύκολο είναι - αν περάσουν αυτές οι αποφάσεις - να μπορούν να οργώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα»!

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία-μέλη του στο Ηράκλειο διοργανώνουν για σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου και μεταξύ άλλων καταγγέλλουν: «Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους “επενδυτές”, με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπουν στον... γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους».

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.

- Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής.

- Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων.

- Τη θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

- Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

- Συνυπευθυνότητα του εργαζομένου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων κ.ά.».

ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι «δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του “ταγκό για δύο”». Όπως τονίζει, «μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουστεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι, όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης».

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) σημειώνει ότι στο ν/σ «εισάγονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών ρυθμίσεων με ευρύτατες εφαρμογές και με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό να ορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις», και προσθέτει ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εμφανίζονται να αφήνουν τον πρώτο λόγο στα συμβαλλόμενα μέρη και να ακολουθούν ανάλογες “καλές πρακτικές”, που ισχύουν με αυστηρά περιοριστικά κριτήρια και στην Ευρώπη.

 Τα πυρά της αντιπολίτευσης

«Νομοσχέδιο-κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της Έφης Αχτσιόγλου (βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ), έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα», το οποίο «γυρνάει τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές».

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι σημαντικό μέρος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έρχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι «τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ιδιαίτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επαναφέρουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων».

«Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταρρίπτουν τον μύθο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι για όλους», σημειώνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News