Ηράκλειο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας

«Είμαστε εργαζόμενοι, όχι ωφελούμενοι»

Όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κίνησης Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου, υπάρχει ένας γενικός αναβρασμός και ξεσηκωμός στις τάξεις τους

«Είμαστε κανονικοί... εργαζόμενοι, όχι ωφελούμενοι». Με το χαρακτηριστικό αυτό σύνθημα οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Ηράκλειο κατέρχονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μοριοδότηση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας, την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κίνησης Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου, υπάρχει ένας γενικός αναβρασμός και ξεσηκωμός στις τάξεις τους. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των αιτημάτων τους, οι ίδιοι θα προχωρήσουν μεθαύριο Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου σε δίωρη στάση εργασίας (από τις 12:30 έως τις 2:30 μ.μ.) και συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ επί της λεωφόρου Κνωσού.

«Μετά από αρκετά χρόνια αναγκαστικής ανεργίας και αδιάκοπων προσπαθειών εύρεσης εργασίας, προσληφθήκαμε στο Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στη σύμβαση που υπογράψαμε, αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, χαρακτηριζόμαστε ως “ωφελούμενοι” και όχι ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ δεν τους κοστίζουμε ούτε ένα ευρώ, παρόλο που εργαζόμαστε γι’ αυτούς είμαστε εργαζόμενοι ως προς τις υποχρεώσεις και “ωφελούμενοι” ως προς τα δικαιώματά μας.

Μέσα από τις διεκδικήσεις μας, με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, με τη στήριξη σωματείων και συλλόγων πανελλαδικά, καταφέραμε να πετύχουμε ένα από τα αιτήματά μας, την παράταση των συμβάσεών μας. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων», αναφέρει η Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου και σημειώνει:

«Διεκδικούμε:

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία. Αναγνώριση των πτυχίων για τις αντίστοιχες θέσεις που καλύπτουμε. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.

- Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.

- Εγγραφή των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα στα σωματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

- Μοριοδότηση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

- Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο επιδοτούμενος χρόνος ανεργίας.

- Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

- Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

- Κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Καταδικάζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία και συμπαραστεκόμαστε στη συναδέλφισσά μας, στον Δήμο Φαιστού, που τη βίωσε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να την καταγγείλουν και να μη δείχνουν καμία ανοχή!

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια