Καταγγελία για τις εκλογές στο Σύνδεσμο σταφυλεργατών

Ηράκλειο
Καταγγελία για τις εκλογές στο Σύνδεσμο σταφυλεργατών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνουν λόγο για νοθεία

Σε καταγγελίες για τις εκλογές στον Σύνδεσμο σταφυλεργατών -τριών Ν. Ηρακλείου προχώρησε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΕΚΗ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Η διαδικασία που ακολουθείται ξεπερνάει κάθε όριο παρέμβασης στα εσωτερικά ενός σωματείου, γεγονός που αποδεικνύει το ρόλο αυτού του σωματείου που κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί από τις δυνάμεις της ΔΑΣ – ΕΚΗ και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του σωματείου αλλά και στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΗ.

Σήμερα, 2η μέρα των αρχαιρεσιών μέλη της ΔΑΣ – ΕΚΗ διαπίστωσαν ότι :

  • τις εκλογές, αντί να τις διεξάγουν μέλη του σωματείου όπως ορίζει ο νόμος, τις διεξάγουν ο πρόεδρος του ΕΚΗ Βοργιάς και το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ Σαμαριτάκη με τη γραμματειακή υποστήριξη δύο ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με το κλάδο. Δηλαδή δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή που έχει εκλεγεί από νόμιμη διαδικασία Γενικής Συνέλευσης μέλη της οποίας πρέπει να είναι και μέλη του σωματείου – σταφυλεργάτες.
  • Οι εκλογές διεξάγονται χωρίς μητρώο. Το μητρώο, βάσει καταστατικού, κλείνει στην Γενική Συνέλευση και παραδίδεται στην εφορευτική επιτροπή για να διεξάγει τις εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να εγγραφεί εκ των υστέρων με δικαίωμα ψήφου.
  • Την πιστοποίηση την κάνει η εργοδοσία με λίστες εργαζομένων κατά παράβαση του 1264/82 που ρητά απαγορεύει εργοδότες να παρεμβαίνουν σε αρχαιρεσίες σωματείων.
  • Την πιστοποίηση για τους οικονομικά εντάξει κάνει ο Βοργιάς και η Σαμαριτάκη που δεν είναι μέλη του σωματείου, έχουν δε συμφέρον με τη νόθευση αυτή στην εκλογή αντιπροσώπων προς το ΕΚΗ.
  • Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν χωρίς παραβάν κατά παράβαση του 1264/82.

Στη διαδικασία δε παρίσταται ούτε καν κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.

Οι εκλογές γίνονται είτε μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντας τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι είτε σε καφενεία χωριών. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο – σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας. Το σωματείο δεν υφίσταται πουθενά, υπογράφει κάθε χρόνο τοπική Σύμβαση στο ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και παρακρατάει υποχρεωτικά σε συνεννόηση με την  εργοδοσία τις συνδρομές από τους εργαζόμενους. Είναι αυτό το σωματείο που μαζί με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βοργιά υπέγραψε Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους σταφυλλεργάτες το 2013 που προέβλεπε μείωση μισθών έως και 22% !!!

Για το λόγο αυτό έγινε παρέμβαση στον δικαστικό αντιπρόσωπο που διενεργεί τις εκλογές και κατατέθηκε ένσταση κατά της διαδικασίας αυτής από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ.

Δεν αποτελούν για μας έκπληξη οι πρακτικές του προέδρου του ΕΚΗ. Άλλωστε οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ήταν οι πρώτοι που τις κατάγγειλαν στα Συνέδρια του ΕΚΗ το 2012 και το 2016.

Επιβεβαιώνονται και από αυτές τις αρχαιρεσίες οι καταγγελίες της ΔΑΣ στα Συνέδρια της ΓΣΕΕ για τον εκφυλισμό και τη νοθεία που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές για να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κρατάνε τους εργαζόμενους μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις στο άρμα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Τέτοιες διαδικασίες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της νέας Κυβέρνησης που στο «όνομα της πάταξης των εκφυλιστικών διαδικασιών» επιδιώκει το επόμενο διάστημα να περάσει το νομοσχέδιο για το συνδικαλιστικό νόμο που στόχο έχει το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να μην επιτρέψουν τέτοιες εκφυλιστικές διαδικασίες, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους ώστε να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από αυτά τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να παλέψουμε για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο – σκούπα για το οποίο δεν έχει βγάλει άχνα το ΔΣ του ΕΚΗ περιμένοντας τη … ΓΣΕΕ. Προτείνουμε στον πρόεδρο του ΕΚΗ να συγκαλέσει το ΔΣ για να πάρουμε απόφαση για απεργία και να αφήσει τα σωματεία για τους εργαζόμενους.

Καλούμε τα σωματεία και τους συνδικαλιστές καθώς και όλους τους εργαζόμενους, μαζικά να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο των σωματείων την Τρίτη 17.9 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας και στη σύσκεψη των σωματείων την Τετάρτη 18.9 7μμ στο ΕΚΗ για την οργάνωση της απάντησης απέναντι στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News