Ηράκλειο

Καπετανάκειο: Πρώτο κουδούνι σε ένα απέραντο... εργοτάξιο

Μέσα στη σκόνη, με τους οικοδόμους να δουλεύουν, το πρώτο κουδούνι στο Καπετανάκειο

Ένα απέραντο εργοτάξιο παραμένει το Καπετανάκειο, παρά το ότι σήμερα ξεκινάει η σχολική χρονιά, αφού στον χώρο του εκτελούνται ακόμα εργασίες, πράγμα που εντείνει τις ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωματική ασφάλεια των μαθητών.

Χθες, αντιπροσωπία της Ένωσης Γονέων Μαθητών του δήμου Ηρακλείου συναντήθηκε με τη διεύθυνση του 1ου Λυκείου για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των εργασιών για το... “γιοφύρι της Άρτας”, το κτήριο του σχολείου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής, το σχολείο παραμένει εργοτάξιο, με μεγάλο μέρος του να βρίσκεται υπό κατασκευή, δηλαδή ο εξωτερικός περιβάλλων χώρος καθώς και όλες οι προσόψεις του σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών και την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Οκτωβρίου που πρέπει να παραδοθεί το έργο. Δηλαδή οι μαθητές θα κάνουν μάθημα για ένα μήνα μέσα στη σκόνη και τα κομπρεσέρ, με τους οικοδόμους να δουλεύουν έξω από τα παράθυρα.

Επίσης, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Ένωσης η διευθύντρια του σχολείου, δημιουργούνται προβλήματα με το “καλημέρα”, αφού τα τμήματα του σχολείου είναι περισσότερα από τις αίθουσες, κάτι που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε συγχώνευση τμημάτων και δημιουργία τάξεων με 28 μαθητές, και μάλιστα σε αίθουσες που δεν κάνουν για τόσα παιδιά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος τμήμα να μην έχει την αίθουσά του, αλλά να περιφέρεται από τάξη σε τάξη ανά διδακτική ώρα. Επίσης, όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, δεν έλειψαν και άλλες αστοχίες κατά την κατασκευή του κτηρίου, για τις οποίες πρέπει να παρθούν διορθωτικά μέτρα.

«Θεωρούμε σημαντικό ότι ακόμα και αυτή η πρόοδος που έχει γίνει στο σχολείο, αφού οι μαθητές θα μπουν στο καινούργιο κτήριο μετά από τόσα χρόνια, δε θα είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε οργανωμένη παρέμβαση και διεκδίκηση από τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, για την κατάσταση αυτή και τους κινδύνους που απορρέουν, ακέραια ευθύνη φέρουν η δημοτική Αρχή και ο προγραμματισμός του έργου, που δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Βέβαια το Καπετανάκειο είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου” στο τεράστιο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις πλάτες των δημοτικών Αρχών», σημειώνουν οι γονείς, που, όπως λένε, απαιτούν άμεσα: «α) Να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση αλλά η επίσπευση των εργασιών και άμεσα παράδοση του έργου, β) άμεση επίλυση του προβλήματος της στέγασης των τμημάτων που περισσεύουν χωρίς τη συγχώνευση τμημάτων και γ) να παρθούν όλα αυτά τα διορθωτικά μέτρα στις αστοχίες της κατασκευής που έχουν εντοπιστεί από τη διεύθυνση του σχολείου».

ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ...

Πολλές οι εκκρεμότητες στο συγκρότημα

Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, σήμερα θα ηχήσει και πάλι το πρώτο κουδούνι στο νέο κτήριο του ιστορικού σχολείου της πόλης του Ηρακλείου. Η αγωνία ωστόσο κορυφώνεται, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετές εργασίες ακόμα στον χώρο του σχολείου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων εκκρεμούν ο διαχωριστικός τοίχος, τα χωρίσματα στον πρώτο όροφο, εργασίες στο υπόγειο, και παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί λύση για θέματα που σχετίζονται με το νερό και το ρεύμα. Οι σκαλωσιές παραμένουν, όπως και η σκόνη, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ απομένουν διάφορες εργασίες σε σχέση με τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου και όχι μόνο.

Οι εργασίες που γίνονται στο Καπετανάκειο είναι ένα έργο το οποίο έχει περάσει από “σαράντα κύματα”, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που είχαν δοθεί από τη Λότζια “τινάχθηκαν στον αέρα”, με το ποτήρι της οργής να ξεχειλίζει τον περασμένο χειμώνα, με φόντο τις τριτοκοσμικές εικόνες στο υπό κατασκευή κτήριο το οποίο πλημμύρισε από τα νερά της βροχής, ενώ ακόμα και σήμερα οι γονείς ζητούν να διορθωθούν οι αστοχίες, οι παραλείψεις και τα όποια ανοιχτά μέτωπα στο σχολείο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια