Ηράκλειο

Νέο Προεδρείο στο δήμο Ηρακλείου: Πρόεδρος ο Πασπάτης, αντιπρόεδρος η Ξυλούρη - Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων

Ειδική συνεδρίαση σήμερα για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου επανεξελέγη ο Γρηγόρης Πασπάτης, από την παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων, Ελευθέριος Βενιζέλος, στη Λότζια.

Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η Μαρία Ξυλούρη- Ξημέρη, από την παράταξη του Γιάννη Κουράκη, ενώ γραμματέας ο Γιώργος Μανδαλάκης από την παράταξη του Ηλία Λυγερού.

Η δήλωση του Γιάννη Κουράκη για τις Δημαιρεσίες στο Δήμο Ηρακλείου:

«Η σημερινή διαδικασία για τις δημαιρεσίες έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα πρωτόγνωρο για όλους μας, καθώς με βάση μια θεσμική αλλαγή του νόμου μετά τις εκλογές, η μειοψηφία μετατρέπεται σε πλειοψηφία και περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με το νόμο ν. 4623/2019 και καθημερινά επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του στη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη τοπική κοινωνία. Η συσσώρευση αρμοδιοτήτων σε μικρό αριθμό προσώπων και η υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει δημοκρατικά εκλεγεί εγκυμονούν κινδύνους για τη διακυβέρνηση του Δήμου τη διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Από την προεκλογική περίοδο επιλέξαμε να θέσουμε πάνω από όλα το Ηράκλειο.  Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας άλλης Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Ανάπτυξης για την πόλη μας η οποία θα συνοδεύεται από μια αλλαγή νοοτροπίας στη διακυβέρνηση του Δήμου. Μετεκλογικά και με δεδομένες τις επιλογές του εκλογικού σώματος που μας ανέδειξε σε πρώτη δύναμη με 37%, επιδιώξαμε να επικρατήσει μια συναίνεση στη βάση μιας αξιόπιστης διαδικασίας προγραμματικής σύγκλισης και διαμόρφωσης μιας αντιπροσωπευτικής διοίκησης γιατί θεωρούμε ότι κανείς δεν περισσεύει σε μια υπερπροσπάθεια που απαιτείται για την ανασυγκρότηση του Δήμου μας. Για το καλό του Ηρακλείου και των πολιτών προσήλθαμε σε ένα διάλογο για τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού οργανωτικού σχήματος διοίκησης. Δυστυχώς οι προσπάθειες μας δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Η παρέμβαση μας δεν εξαντλήθηκε στις διαβουλεύσεις. Τώρα αρχίζει με πράξεις. Η επομένη ημέρα στο Ηράκλειο ανήκει στις συνθέσεις στη βάση ενός σχεδίου με όραμα και προοπτική. Θα έχουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε συγκροτημένες απόψεις και τεκμηριωμένες προτάσεις για το σύνολο των πολιτικών που πρέπει να προωθηθούν αυτή τη τετραετία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης μας. Επιμένουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν γιατί αφετηρία και τέρμα στην πολιτική μας διαδρομή είναι πάντοτε το Ηράκλειο, αυτός ο ιστορικός τόπος.

Εμείς πιστεύουμε ότι στο Ηράκλειο υπάρχει ένας ενιαίος κόσμος και όσοι προσπαθούν να διχάσουν τους πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια την πραγματικότητα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην κοινωνία έχουν επικρατήσει οι φωνές της λογικής και του κοινού βηματισμού για την έξοδο από την αδράνεια. Οι δημότες αδιαφορούν για τις προσωπικές στρατηγικές και τους τακτικισμούς των πολιτικών. Με τον εκλεγμένο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μας χωρίζουν πολλά ως προς τις πολιτικές του προσεγγίσεις και τον τρόπο λειτουργίας του κατά την παρουσία του στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν κρύβουμε τις διαφορές μας και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την επιλογή που έγινε από την παράταξη του Δημάρχου. Ευχόμαστε όμως σε αυτόν και όλο το προεδρείο, καλή και εποικοδομητική θητεία, με δημοκρατική λειτουργία. Τονίζουμε ότι η παράταξή μας είναι μια παράταξη ευθύνης, σχεδίου, οράματος, δημιουργίας και φυσικά, σε καμία περίπτωση ραδιουργίας.

Και για να παραφράσω και μια ρήση του Σωκράτη: «Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη σου την ενέργεια, όχι στο πως να πολεμήσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους, αλλά πως θα κατασκευάσεις συνεννοήσεις και συνθέσεις για το καλό του τόπου». Όσοι θέλουν να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο σε αυτό το τόπο και να αφήσουν έργο ας συγκεντρώσουν τις προσπάθειες τους στο μέλλον. Εμείς με αυτούς θα συμπορευθούμε.»

Παρέμβαση του επικεφαλής  των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού στην  συνεδρίαση για τις δημαιρεσίες.

« Ξεκινά μία  νέα δημοτική περίοδος . Είναι διαφορετική από τις  προηγούμενες  , όχι μόνο γιατί  οι  δημότες και η πόλη έχουν  προβλήματα  που απαιτούν  λύση , αλλά κυρίως   διότι  είναι  η πρώτη  φορά  ( μάλλον)  στην χώρα μας  που  κυβέρνηση παρεμβαίνει και  με  νομοθετική   ρύθμιση  διαφοροποιεί και αλλοιώνει   εκλογικό  αποτέλεσμα.  Εφαρμόζεται νόμος  που με αναδρομικό χαρακτήρα  καταργεί εκλογικό αποτέλεσμα  . Ουσιαστικά τα  δημοκρατικά δικαιώματα ,ο  σεβασμός  στην λαϊκή θέληση  ξεχάστηκαν .

Ποιος  όμως  ήταν  ο  λόγος  αυτής της παρέμβασης ;  Η απλή αναλογική , οι συμμετοχικές διαδικασίες  , οι προωθητικές  προγραμματικές συγκλίσεις , και η ουσιαστική αποτελεσματικότητα και παραγωγή  ωφελειών για την κοινωνία και την πόλη.   Οι  θιασώτες των πλειοψηφικών συστημάτων  ( με τις οποίες  ασκούνταν μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των Δήμων ) , δεν αντέχουν  να εφαρμόζεται κάτι διαφορετικό  από  τις   μονοκομματικές πλειοψηφίες , με όλα τα συνεπακόλουθα του ( οι  δικοί μας  άνθρωποι  - εξυπηρετήσεις κλπ ) .  Βρήκαν λοιπόν  την δικαιολογία της κυβερνησιμότητας   των  Δήμων  . Μα  αν κάτι  έχει αποτύχει στην ΤΑ  όλα αυτά τα χρόνια  είναι αυτό το μοντέλο που έκανε τις μειοψηφίες – πλειοψηφίες   και  η αναποτελεσματικότητα του .

 Όμως γιατί δεν μπορεί  η απλή αναλογική να δώσει  κυβερνησιμότητα  και λύσεις  ; 

Μήπως ο πραγματικός φόβος  διοικούντων  - είτε στην κυβέρνηση είτε στην  ΤΑ- ήταν και είναι   ότι  οι  διοικήσεις  προγραμματικής  συνεργασίας  θα  δημιουργούσαν  αποτελεσματική κυβερνησιμότητα   και  παραγωγή  έργου  για τον δημότη  και την πόλη ; Και   για τον λόγο αυτό  ( ιδεολογική αφετηρία) ξορκίζουν την απλή αναλογική πριν καν αυτή εφαρμοστεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι. Θεωρούμε ότι   αυτές  οι  νομοθετικές  παρεμβάσεις  έχουν  σημαντικά  συνταγματικά κενά και για τον λόγο αυτό , θα  ζητήσουμε ( άμεσα ) από το Δημοτικό Συμβούλιο  να συζητήσει, να αποφασίσει  και να εκφράσει την γνώμη για  αυτές  τις  νομοθετικές  παρεμβάσεις της  ΝΔ  οι οποίες  κατάργησαν   τη  λαϊκή ετυμηγορία  .

Επίσης θα  συνταχθούμε  μαζί με τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης  σε όλη την χώρα , για  προσφυγή  συνταγματικότητας  του συγκεκριμένου νόμου.

Ο  Δήμος  μας. Ο  Δήμαρχος   και  η  παράταξη του  βρέθηκαν  μπροστά  σε  ένα δίλημμα   να  εξαντλήσουν  όλα τα  περιθώρια  συγκρότησης  πλειοψηφίας  με  προωθητικό προγραμματικό πλαίσιο   η να κάνουν χρήση  του αντισυνταγματικού νόμου και να συγκροτήσουν  μειοψηφικό σχήμα διοίκησης.

Η συγκυρία  ήταν  ευνοϊκή   για την  πρώτη λύση.  Όλες οι παρατάξεις ( καμία εξαίρεση  - μόνο η Λαϊκή  Συσπείρωση )   δήλωσαν  πρόθυμες να συνεργαστούν  και να δημιουργήσουν  μία θετική δυναμική για  την πόλη.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος  επέλεξε την λύση της  μειοψηφικής  διοίκησης  με ότι αυτό συνεπάγεται .  Ήθελε  αρετή και τόλμη  ο πρώτος  δρόμος , απαιτούσε  συμπεριφορές  και ικανότητες   που ίσως να μην υπήρχαν .  Οι  πολιτικές  διαφορές  μπορεί να υπάρχουν , και δεν λύνονται  με λογικές  ισχύος  αλλά με  τεκμηρίωση και  επιχειρήματα.   Η επιλογή των συμμάχων  και η συγκρότηση  συμμαχιών  δεν  γίνονται  με διαφορετικές  συμπεριφορές  ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και  η εμπιστοσύνη  μεταξύ τους  κτίζεται  στην καθημερινότητα . Είναι βάσει σταθερών αρχών και ιδεολογίας.

Αντίπαλος  μας   τα προβλήματα  της πόλης και των δημοτών .  

Οι Ενεργοί Πολίτες  πάντα είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν  κύριο προσανατολισμό  την επίλυση των προβλημάτων της  Πόλης και των Δημοτών .  Το πρόγραμμα  και όραμα  μας  διατυπώθηκε στην  προεκλογική  περίοδο  , ένα τμήμα  του με τις απαραίτητες προσαρμογές  δόθηκε  και στην περίοδο των διαβουλεύσεων  για την διερεύνηση πιθανοτήτων  ( δόθηκε και στην δημοσιότητα ) . Με βάση  αυτά θα σχεδιάσουμε  τις παρεμβάσεις , τις πρωτοβουλίες  και τις κοινές δράσεις . Στόχος μας θα  είναι η δημιουργία  των προϋποθέσεων υλοποίησης   με  την μέγιστη  δυνατή  πλειοψηφία . Μάλιστα  οι πρώτες  πρωτοβουλίες  που θα  πάρομε  είναι  η  διατύπωση  συγκεκριμένου προγράμματος έργων  , τόσο για την επόμενη περίοδο ( 2020 ) λόγω και του συντασσόμενου προϋπολογισμού, όσο και συνολικά σε βάθος τετραετίας. Η σημερινή μας τοποθέτηση είναι και πρόσκληση σε όσες  δημοτικές δυνάμεις  να συμμετέχουν για στην σύνταξη και προώθηση ενός τέτοιου προγράμματος .

Δεύτερη πρωτοβουλία , όπως ανέφερα και προηγούμενα  είναι  η  κατάθεση  αιτήματος συζήτησης και απόφασης  για καταδίκη  των νομοθετικών ρυθμίσεων  και η προσφυγή συνταγματικότητας . Και αυτό επίσης μπορεί να γίνει από κοινού με τις  δυνάμεις που συμφωνούν. (Να σημειώσω  ότι  το αίτημα μου αυτό έχει ζητηθεί με επιστολή  που έστειλα  στον κ. Δήμαρχο και στο Πρόεδρο του ΔΣ την 1/8/2019   και όμως  δεν έγινε καμία ενέργεια)

Ευχόμαστε , να έχομε  την υγεία και τις δυνάμεις  να  φέρουμε σε πέρας   την δύσκολη αυτή  τετραετία».   

Ε. Σχοιναράκη-Ηλιάκη: Το Ηράκλειο αξίζει να πάει μπροστά  

Η επικεφαλής του Συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, μετά την συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:

 «Η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και η εκλογή νέου Προεδρείου έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στους πολίτες του Ηρακλείου και επιβάλλεται να λειτουργεί συλλογικά και συνθετικά. Όλες οι παρατάξεις πρέπει να συμπλεύσουν για τη χάραξη μια νέας αναπτυξιακής πολιτικής με συγκεκριμένες δράσεις. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια που θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στην υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων για να πάμε το Ηράκλειο εκεί που του αξίζει.

Για το λόγο αυτό σήμερα στην εκλογική διαδικασία, στηρίξαμε το νέο προεδρείο και συγκεκριμένα: Τον Πρόεδρο Γρηγόρη Πασπάτη από την παράταξη του κ. Λαμπρινού, την Αντιπρόεδρο Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη από την παράταξη του κ. Κουράκη και τον Γραμματέα Γιώργο Μανδαλάκη από την παράταξη του κ. Λυγερού.

 Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», θα λειτουργεί με γνώμονα το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει κατά τη προεκλογική περίοδο. Η καθημερινότητα των πολιτών, η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων και των νέων αυτού του του τόπου, αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες. Στόχος μας αποτελεί για τα επόμενα 4 χρόνια να μη χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων του Ηρακλείου.

 Στις συναντήσεις που είχαμε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Αλλαγής με σύγχρονη αντίληψη και λαϊκή απήχηση.»

Με γνώμονα τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών, ακολουθεί το κείμενο των προτάσεων που καταθέσαμε, ως παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», στα πλαίσια του διαλόγου με τον Δήμαρχο

Προς: Δύναμη Πολιτών

 Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Αλλαγής με σύγχρονη αντίληψη και λαϊκή απήχηση.

 Ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να προχωρήσει στη λειτουργία αποκεντρωμένων διοικητικών δομών στις δημοτικές ενότητες. Θα εξυπηρετεί τους δημότες και δεν θα εξυπηρετείται από τους Δημότες.

 Τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση της πολιτικής που θα συμφωνηθεί. Ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να συμπεριλάβει ίση κατανομή πόρων με βάση τις ανάγκες τους για να υλοποιεί και να είναι κοντά στους πολίτες.

 Ο προϋπολογισμός του Δήμου θα πρέπει να περνάει σε δημόσια διαβούλευση για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πού και πως αξιοποιούνται τα κονδύλια. Στην ειδική επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Δήμου, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων για να εξασφαλιστεί διαφάνεια στην υλοποίησή του.

 Πρόταση μας, αποτελεί να διεξάγεται έλεγχος των οικονομικών στοιχείων από εταιρεία Ορκωτών Λογιστών και να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου. Είναι υποχρέωσή όλων των παρατάξεων να γνωρίζουν και να ενημερώνουν του πολίτες.

 Τα έργα ένταξης θα περνούν από διαβούλευση πριν την τελική έγκριση και την υλοποίησή τους. Η πρόταση των έργων θα γίνεται με τη συμμετοχή των πολιτών, τα τοπικά συμβούλια και τους φορείς. Ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες.

Εισήγηση μας είναι η άμεση ίδρυση 3 νέων Αυτοδιοικητικών Αντιδημαρχιών. Συγκεκριμένα:

 Αντιδημαρχία Εμπορίου, Ανάπτυξης & Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων για την τόνωση της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων, στα πρότυπα επιτυχημένων δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Δημιουργία εξειδικευμένης Αντιδημαρχίας για τον Πρωτογενή Τομέα που θα έχει την ευθύνη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Προτεραιότητα σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα) με στόχο:

 • Τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
 • Την ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Τη χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
 • Κατασκευές νέων έργων, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για ταμίευση νερού και συνοδών αρδευτικών δικτύων.

Την ευθύνη για το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Ηρακλείου θα έχει αποκλειστικά ο Αντιδήμαρχος Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που θα αναλάβει την εποπτεία και την ευθύνη της λειτουργίας του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας, Οργάνωσης και Πληροφορικής. Η θέση Αντιδημάρχου θα λειτουργεί με αρμοδιότητα την εξεύρεση – κατάλληλη προώθηση και αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών ευκαιριών (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την EE, προγράμματα της EE, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κ.λπ.)

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δεσμευτεί άμεσα για τη λήψη στρατηγικής που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών του. Στόχος θα πρέπει να είναι η υλοποίηση συγκριμένων μέτρων στους πρώτους 12 μήνες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα:

 1. Λακκούβες – Κακό οδόστρωμα

Ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον δεν νοείται χωρίς σύγχρονους δρόμους. Η κατάσταση των δρόμων στο Ηράκλειο είναι απογοητευτική. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών θα μειώσουν το κόστος κατασκευής οδικών αρτηριών δραματικά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 1. Σκουπίδια – Το θέμα της καθαριότητας στην πόλη

Το Ηράκλειο αξίζει να αποκτήσει στρατηγικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Η πολιτικές της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης θα πρέπει να αποτελούν βασικές  προτεραιότητες.

 1. Χωροταξικός – Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός/Προγραμματισμός

Η τωρινή κακή διαχείριση της κυκλοφορίας (παράνομη στάθμευση, απαράδεκτη σήμανση, λανθασμένη διάταξη οδικού δικτύου, διαμόρφωση κόμβων) καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποιημένο και συντονισμένο Χωροταξικό – Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό/Προγραμματισμό. Η δημιουργία θέσεων αποκλειστικά για μόνιμους κατοίκους και για επισκέπτες καθώς και η κατασκευή νέων σταθμών αυτοκινήτων με μερική ή ολική αυτοχρηματοδότηση θα πρέπει αποτελούν βασικούς άξονες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

 1. Ολοκληρωμένο δικτύο αστικού και περιαστικού πρασίνου

Το Ηράκλειο αξίζει να έχει πράσινες ζώνες. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αστικού και περιαστικού πρασίνου είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για την οχύρωση της πόλης από φυσικές καταστροφές. Οφείλουμε όλες και όλοι να προστατεύσουμε την πόλη μας γιατί η κλιματική αλλαγή έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι

 1. Προστασία του αστικού τοπίου

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα οριστική λύση και όχι να τοποθετεί ταμπέλες που να ενημερώνουν τον κόσμο ότι το κτίσμα είναι ετοιμόρροπο. Η προστασία του αστικού τοπίου, ο σεβασμός της ιστορίας του τόπου αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων/επισκεπτών αυτής της πόλης τηρούνται μόνο με αποφασιστικότητα και δράση. Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό του πλαίσιο για να αποφύγουμε ατυχήματα στην καρδιά της πόλης.            

 1. Αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα για λήψη μέτρων έτσι ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στις αστικές μετακινήσεις και να εξασφαλίσει τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, για όλους τους εργαζομένους στο κέντρο του Ηρακλείου, τη βελτίωση της προστασίας και της ασφάλειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ενίσχυση της ποιότητας του αστικού́ περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη μείωση του κόστους μετακίνησης και την ενισχυμένη παροχή́ αποτελεσματικών σχεδίων για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης, με φιλικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

 1. Αναβάθμιση παραλιακής

Η αναβάθμιση του μετώπου της παραλιακής πρέπει να μετατρέψει την πόλη σε έναν υπερτοπικό πόλο ανάπτυξης, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής.

 1. Αδέσποτα

Η ενίσχυση του Δημοτικού Κυνοκομείου  για την εύρυθμη λειτουργία του, η καταγραφή των αδέσποτων σε ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου και η επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων (μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.ά), θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

 1. Έλλειψη φωτισμού στους δρόμους

Το Ηράκλειο πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο φωτισμού, φιλικό προς το περιβάλλον. Η εγκατάσταση νέων LED λαμπτήρων με ευρυζωνική διαχείριση για τη σωστή απόδοση του φωτισμού, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Το Ηράκλειο πρέπει να βελτιώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς στην πόλη τους           

 1. Κοινωνική Πολιτική

Στόχος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών για έναν σύγχρονο και ανθρώπινο Δήμο όπου θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί να γίνει ένας καλύτερος Δήμος για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου. Για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα και για ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε άμεσα τη λήψη δράσεων για:

Ίδρυση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εξυπηρέτησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Ανάγκη για πρωτοβουλίες από την πλευρά του Δήμου στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αξιοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας.

Ολοκλήρωση-επέκταση του Αστικού Προγράμματος ανάπτυξης της παλιάς πόλης.

Διαχείριση και λειτουργία αθλητικών υποδομών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αξιοποίηση του θεσμού των Συμβουλίων Νεολαίας.

Στήριξη στις γυναίκες, στα παιδιά και στην Τρίτη ηλικία του Δήμου Ηρακλείου.

Δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις δημαιρεσίες

«Η σημερινή διαδικασία ανάδειξης του Προεδρείου και των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική. Επιβεβαίωσε την ταύτιση τόσο των παρατάξεων που συνεργάζονται στην Δημοτική Αρχή (Λαμπρινού, Σισαμάκη, Κουκιαδάκη, Βασιλάκη), όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τελικά δεν συνεργάστηκαν (Κουράκη, Λυγερού, Σχοιναράκη), στο ότι θέλουν δημοτικές αρχές που θα εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα μετατρέπουν τον Δήμο σε τοπικό δερβέναγα για την υλοποίηση της.

Εξάλλου με δεδομένη την ταύτιση αυτή, προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα καλέσματα «συναίνεσης» και «συνεργασίας» από όλες τις άλλες παρατάξεις, προκειμένου να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο «ισχυρή» δημοτική αρχή, που θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, θα καλλιεργεί το κλίμα «ομοψυχίας» και «συναίνεσης» με στόχο τη στράτευση των εργαζόμενων και του λαού του Ηρακλείου στους στόχους και τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι καταγγελίες από τις παρατάξεις που στη φάση αυτή δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου, για «δημοτική αρχή μειοψηφίας», που «δεν σέβεται την βούληση του Ηρακλειώτη», φάνηκε σήμερα στην πράξη, ότι ήταν «λόγια του αέρα». Όλες οι άλλες παρατάξεις με τη στάση και την ψήφο τους νομιμοποίησαν τον αντιδραστικό νόμο της ΝΔ στις ψηφοφορίες για το Προεδρείο και τις Επιτροπές, ο οποίος εξασφαλίζει «πλαστή» πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου.

Επιπλέον, από νωρίς έδειξε τις προθέσεις της η δημοτική αρχή. Με προσήλωση στο δόγμα «νόμος και τάξη» ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, εξαντλώντας τη “δημοκρατική” ευαισθησία της παράταξης του, αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε μία προσπάθεια φίμωσης όποιας φωνής είναι ενοχλητική για τα σχέδια τους και πάει κόντρα στο κλίμα συναίνεσης που επιχειρούν να διαμορφώσουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν νομιμοποίησε με τη ψήφο της τη σημερινή διαδικασία εκλογής Προεδρείου. Ταυτόχρονα καταγγείλαμε τον αποκλεισμό της παράταξης μας από τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου ως αποτέλεσμα εφαρμογής των αντιδραστικών διατάξεων της κυβέρνησης.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουμε στόχο να αναδείξουμε τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα όπως τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των κυβερνήσεων , την φορομπηχτική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, σχολικά κτίρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αναγκαιότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά μέτρα κλπ. Σε αυτήν μας την προσπάθεια ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι μας ακόμα μία δημοτική αρχή, που σε συνεργασία χτες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, θα σταθεί εμπόδιο στη λύση τους.

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι τη λύση θα δώσει μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη, της οποία τα αιτήματα και τις ανάγκες η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα μεταφέρει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι οι δημοτικοί και τοπικοί μας σύμβουλοι θα έχουν τη δική τους συμβολή στους λαϊκούς αγώνες και τα προβλήματα των δημοτών στις γειτονιές και τα χωριά.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια