Δυναμικό «παρών» και φέτος το ΙΤΕ στην Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο
Δυναμικό «παρών» και φέτος το ΙΤΕ στην Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καινοτομίες από τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος θα παρουσιαστούν στα περίπτερα της ΔΕΘ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την έρευνα και τα επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα έχουν και φέτος οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από αύριο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έως τις 15 του μήνα, στο περίπτερο 13 (stand 31) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, αύριο Σάββατο από τις 4:30 έως τις 4:40 μ.μ., στον χώρο εκδηλώσεων του υπουργείου (περίπτερο 13), ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, θα μιλήσει για τη συμβολή και το έργο του ΙΤΕ, στην παρουσίασή του με τίτλο “Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες περιφερειακής και εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας”. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΓΓΕΤ “Το αποτύπωμα της Έρευνας στην κοινωνία και την Οικονομία”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3:30 έως τις 5:30 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Νέες τεχνολογίες

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ θα παρουσιάσει νέες τεχνολογίες δέσμευσης του CO2 με τη χρήση προηγμένων υλικών και ενσωμάτωσή τους σε διεργασία βιομετατροπής του σε χρήσιμα χημικά και καύσιμα.

Η εν λόγω διεργασία αποτελεί μια πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη αξιοποίησή του μέσω μετατροπής σε χημικά/καύσιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Η αλυσίδα αξίας του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη επεκτείνεται και εμπλουτίζεται μέσω των προτεινόμενων τεχνολογιών οδηγώντας σε ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και χημικών προϊόντων.

Το προς επίδειξη έκθεμα αναφέρεται στη διεργασία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και στην εισαγωγή του σε συνδυασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο σε βιοαντιδραστήρα μικροβιακής καλλιέργειας, στον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε οργανικές χημικές ενώσεις, βιομόρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε άμεσα είτε μέσω βιομετατροπής τους, ως καύσιμα ή χημικά υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ΒΙΟΜΕΚ (Τ1ΕΔΚ-00279), Δράση “Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ” του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας “AR AmI Explorer” θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ στη ΔΕΘ. Το σύστημα υποστηρίζει τη διαδραστική εξερεύνηση φυσικών χώρων και αποτελείται από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και μια τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης ενός φυσικού χώρου.

Στην έκδοση που παρουσιάζεται στη ΔΕΘ, η μακέτα αναπαριστά τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων Διάχυτης Νοημοσύνης του Ι.Π.-ΙΤΕ. Μέσω του συστήματος, οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική εμπειρία εικονικής περιήγησης σε διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος, καθώς η φυσική μακέτα του κτηρίου εμπλουτίζεται (επαυξάνεται) με ψηφιακό περιεχόμενο που περιλαμβάνει πληροφορίες και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Το σύστημα εφαρμόζει ένα καινοτόμο υπόδειγμα αλληλεπίδρασης που, σε συνδυασμό με τη χρήση εικόνας, φωτός και ήχου, έχει ως γενικότερο στόχο να “μεταμορφώνει” τη διαδικασία εξερεύνησης ενός χώρου σε μια διαδραστική ψυχαγωγική εμπειρία και να αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία ενός υπό εξερεύνηση χώρου.

Το σύστημα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεναγηθούν σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι ή να εξερευνήσουν εναλλακτικές αναπαραστάσεις υφιστάμενων χώρων. Επιπρόσθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρχιτεκτονικές/μηχανολογικές μελέτες, καθώς επιτρέπει τον εμπλουτισμό φυσικών μακετών και αντικειμένων με ψηφιακό περιεχόμενο (π.χ. φωτισμό, στατικά ή κινούμενα αντικείμενα, φυτά, υφές, χρώματα) με στόχο την πληρέστερη αναπαράστασή τους. Τέλος, στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας μπορεί να βρει εφαρμογή ως ένα εργαλείο κατάρτισης, ενώ αποτελεί και ένα καινοτόμο μέσο στοχευμένης διαφήμισης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης ΕΔΩ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ Ι.Π.

Σύστημα πλοήγησης ρομποτικού και αναπηρικού αμαξιδίου

Από την πλευρά του, το Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής θα παρουσιάσει σύστημα πλοήγησης ρομποτικού και αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά μέσω σημάτων εγκεφαλικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς με βαριά παραπληγία ή σύνδρομο εγκλεισμού, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα εικονικής πλοήγησης με τη χρήση του ρομποτικού αμαξιδίου, το οποίο θα περιηγείται στην έκθεση και θα ελέγχεται με τη βοήθεια καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας του χρήστη. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου i-ama (https://i-ama.gr) το οποίο εντάσσεται στη Δράση “Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ”.

Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία

Επίσης, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, από τις 6 έως τις 8 μ.μ., στον χώρο εκδηλώσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα γίνει παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, το οποίο περιλαμβάνει 2 μονάδες (ΜΙΑ) στην Αττική, 1 στην Κεντρική Μακεδονία και 1 στην Κρήτη, με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστή το ΙΤΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ο σκοπός του Δικτύου, οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι δραστηριότητές τους, ο αντίκτυπος στην έρευνα και την κοινωνία, και οι αναπτυξιακές προοπτικές του Εθνικού Δικτύου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News