Δημόσια ΙΕΚ: «Πολύτιμα» πτυχία με νέες ειδικότητες!

Ηράκλειο
Δημόσια ΙΕΚ: «Πολύτιμα» πτυχία με νέες ειδικότητες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες ειδικότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Ηράκλειο - Προλάβετε τις αιτήσεις

Κάλεσμα για σπουδές σε όσους ενδιαφέρονται τόσο για τις γνώσεις όσο και για το αναγνωρισμένο πτυχίο απευθύνει, μέσω της εφημερίδας μας, ο διευθυντής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Ηρακλείου Βαγγέλης Κατής, ανακοινώνοντας ότι από την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η έναρξη υποβολής αιτήσεων εγγραφών των νέων καταρτιζόμενων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) για φέτος.

Η προθεσμία θα λήξει τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, καλούνται οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλλουν τις αιτήσεις για εγγραφή, μετά από διαδικασία επιλογής, με βάση την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει από το πλήθος ειδικοτήτων που προσφέρονται στα Δημόσια ΙΕΚ, με υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο κ. Κατής, κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2019 στο 2ο Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου δημιουργούνται οι παρακάτω 5 νέες ειδικότητες: α) Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, β) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (υπηρεσία υποδοχής - υπηρεσία ορόφων - εμπορευματογνωσία), γ) Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, δ) Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου και ε) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/WEB Designer-Developer/Video Games).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του 2ου Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου 2iek-irakl.ira.sch.gr και στα τηλέφωνα 2810/762.762 και 2810/762.422.

Στο 1ο Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες στο 1ο Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου, ανακοινώνονται ως εξής: Στο Α’ εξάμηνο σπουδών είναι α) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας, β) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (CHEF), γ) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, δ) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής-Υπηρεσία Ορόφων), ε) Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, στ) Στέλεχος Υπηρεσιών Αερομεταφοράς, ζ) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ και η) Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής.

«Είναι πτυχίο επιπέδου 5»

Ο κ. Βαγγέλης Κατής εξηγεί μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” ότι τα πτυχία του Δημόσιου ΙΕΚ αναγνωρίζονται ως πτυχία βαθμού 5, όταν πτυχία βαθμού 6 είναι των πρώην ΤΕΙ και των ΑΕΙ. Δηλαδή, πλέον, όποιος τελειώσει το ΙΕΚ, είναι σαν να τελειώνει τα παλιότερα ΚΑΤΕΕ.

«Κάποιος μπορεί να εγγραφεί αν είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή να έχει πτυχίο είτε Γενικού Λυκείου, είτε ΕΠΑ.Λ., είτε παλιού ΤΕ.Λ. Ακόμα και αν έχει πτυχίο τριτοβάθμιας, στην αίτησή του καταθέτει το πτυχίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν τώρα κάποιος είναι απόφοιτος από ΕΠΑ.Λ. ή από παλιό ΤΕΙ, μπορεί να εγγραφεί σε άνω του πρώτου εξαμήνου εξάμηνο, εάν είναι σχετικής ειδικότητας. Δηλαδή, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει τελειώσει στο ΕΠΑ.Λ. Πληροφορική, μπορεί να γραφτεί με κατάταξη στο τρίτο εξάμηνο. Κάνει μια αίτηση, εξετάζεται και, εάν είναι σχετική ειδικότητα, εγκρίνεται. Επίσης αν κάποιος έχει τελειώσει γραφίστας ή τα τουριστικά στο ΕΠΑ.Λ., μπορεί να γραφτεί στο τρίτο εξάμηνο τουριστικών μονάδων. Διαφορετικά μπορεί να γραφτεί στο πρώτο εξάμηνο, που είναι τώρα η περίοδος των εγγραφών», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο διευθυντής του 2ου Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου Βαγγέλης Κατής.

Και διευκρινίζει πως «η φοίτηση είναι διετής και δωρεάν. Είναι τέσσερα εξάμηνα και ένα εξάμηνο υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Δηλαδή, συνολικά είναι 2,5 χρόνια χωρίς καθόλου δίδακτρα».

Όπως προσθέτει, «το πτυχίο του ΙΕΚ έχει την εξής ισχύ: Κάποιος, όταν θα αποφοιτήσει, παίρνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με αυτή αποκτά δικαίωμα να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων, που είναι πανελλαδικές εξετάσεις και γίνονται μία ή δύο φορές το έτος. Και έτσι αποκτάει το πτυχίο επιπέδου 5, το οποίο είναι πολύ καλό και πολύ δυνατό στην αγορά εργασίας. Φανταστείτε ότι τα πρώην ΤΕΙ και τα ΑΕΙ είναι επίπεδο 6, από τα 8 επίπεδα της εκπαίδευσης και κατάρτισης που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του 2 Δημόσιου ΙΕΚ Ηρακλείου Βαγγέλης Κατής.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο κ. Κατής, «οι ειδικότητες των ΙΕΚ είναι πάρα πολλές. Μιλάμε για πάνω από 180 ειδικότητες. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να τις “ανοίγουμε” όλες ταυτόχρονα. Αυτές “ανοίγουν” κατά διαστήματα. “Ανοίγουν” για παράδειγμα ανάλογα και με την απορροφητικότητα που μπορεί να έχουν οι απόφοιτοί μας από την αγορά εργασίας. Λόγου χάρη, τα τουριστικά, επειδή λόγω της περιοχής έχουν υψηλή απορροφητικότητα, έχουν και υψηλή ζήτηση. Άρα την “ανοίγουμε” κάθε χρόνο σχεδόν την ειδικότητα αυτή. Το ίδιο και οι φύλακες αυτά τα χρόνια, λόγω του ό,τι απορροφώνται ως φύλακες στα μουσεία και τους αρχαιολογικού χώρους ως αρχαιοφύλακες. Οι άλλες ειδικότητες είναι ανάλογα με την περιοχή και ανάλογα με το ενδιαφέρον των καταρτιζομένων. Μετά το Πάσχα κάθε χρόνο βγάζουμε στη δημοσιότητα μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ζητάμε τη γνώμη των καταρτιζομένων. Και συζητάμε έπειτα με επαγγελματίες του χώρου και φορείς, κι έτσι βγάζουμε στη δημοσιότητα, στη συνέχεια, και δημιουργούμε νέα τμήματα. Δεν μπορούμε να τα βγάζουμε όλα ταυτόχρονα όπως γίνεται με τα ΑΕΙ και τα πρώην ΤΕΙ»...

Βέβαια, μπορεί κάποιος να φοιτήσει στο ΙΕΚ χωρίς να ενδιαφέρεται να πάρει την πιστοποίηση για το δίπλωμα του επιπέδου 5, αλλά μόνο για τις γνώσεις. «Για παράδειγμα, όταν κάποιος δουλεύει με τον πατέρα του ως υδραυλικός, θα τον βοηθήσει να έρθει εδώ γιατί θα μάθει πολλά πράγματα. Και αν δε θέλει να εργαστεί κάπου αλλού, τότε μπορεί να μη θέλει να δώσει ποτέ εξετάσεις πιστοποίησης»...

Στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ

Εντωμεταξύ, παρατείνεται η προθεσμία εγγραφών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ. Μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται οι εγγραφές των μαθητών/τριών στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ, μετά την παράταση που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η φοίτηση στις Επαγγελματικές Σχολές διαρκεί δύο χρόνια (τέσσερα εξάμηνα) και οι μαθητές/τριες τοποθετούνται σε θέσεις μαθητείας που έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, αμείβονται με 21,78 ευρώ ανά ημέρα και έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α' τάξης Λυκείου και ηλικίας έως 23 ετών.

Ο ΟΑΕΔ αναπτύσσει προγράμματα μαθητείας σε 30 σύγχρονες ειδικότητες άμεσα συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας και την αναπτυξιακή προοπτική της κάθε περιοχής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εφαρμόζεται το διττό σύστημα εκπαίδευσης, με πρόγραμμα που εξελίσσεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων και μαθητεία σε επιλεγμένες επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Επίσης, εκτός από το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, υπάρχει και το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News