Νερό έχουμε, δίκτυο… δεν έχουμε - Γιατί «διψάει» το Ηράκλειο;

Ηράκλειο
Νερό έχουμε, δίκτυο… δεν έχουμε - Γιατί «διψάει» το Ηράκλειο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόβλημα στην ύδρευση, παρά τις άφθονες βροχές - Απαρχαιωμένο δίκτυο, αλλά και βλάβες

Το νερό νεράκι είπαν το καλοκαίρι αρκετοί δημότες, καθώς σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου, με τους κατοίκους να βιώνουν για μέρες το μαρτύριο της σταγόνας. Κι αυτό ενώ όλοι πιστεύαμε πως, μετά τις βροχές που σημειώθηκαν τον χειμώνα, τα αποθέματα νερού στα φράγματα και στις δεξαμενές θα επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η κύρια αιτία των ελλείψεων νερού, καθότι τα αποθέματα είναι άφθονα, είναι το δίκτυο και οι βλάβες που αυτό υφίσταται. Το πρόβλημα με το δίκτυο είναι γνωστό και το ’χουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη. Με τις απώλειες λόγω του άθλιου δικτύου, η ΔΕΥΑΗ θα μπορούσε να καλύψει με νερό... μισό Ηράκλειο ακόμη. Τουλάχιστον... Αντ’ αυτού, πολλοί Ηρακλειώτες προσπαθούν να ξεδιψάσουν και να κάνουν τις δουλειές τους με εμφιαλωμένα νερά και με βυτία, πληρώνοντας από την τσέπη τους το μεγάλο αυτό οικονομικό κόστος.

Πολλές περιοχές μέσα στο καλοκαίρι έμειναν για μέρες χωρίς νερό, όπως ο Πόρος, η Αγία Τριάδα, το Σκαλάνι, οι Μεσαμπελιές, οι Βασιλειές, η Σύλλαμος, η Θέρισος, τα Δειλινά, οι εργατικές κατοικίες Μπεντεβή, η περιοχή του Κατσαμπά, η Φορτέτσα, ο Μαραθίτης, το κέντρο του Ηρακλείου, όπως επίσης και ολόκληρα χωριά του δήμου Ηρακλείου, με τους κατοίκους των οποίων οι βρύσες είχαν στερεύσει να εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους. Κατάσταση άκρως προβληματική, η οποία επαναλαμβάνεται στην πόλη του Ηρακλείου και στην ενδοχώρα πολύ συχνά και σε ευρεία κλίμακα, με ορισμένες συνοικίες μάλιστα να βιώνουν το πρόβλημα συχνότερα σε σχέση με άλλες, λόγω του υψομετρικού τους σημείου. Ειδικότερα για τους θερινούς μήνες, οπότε και οι ανάγκες σε νερό είναι κατά πολύ αυξημένες, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο πιο δυσάρεστη έως ανυπόφορη γίνεται η κατάσταση, που φαίνεται να έχει την αιτία της στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, όπως και στο ότι το δίκτυο ύδρευσης στο Ηράκλειο είναι αχαρτογράφητο στο μεγαλύτερο ποσοστό του!

Το πρόβλημα της υδροδότησης είναι τόσο μεγάλο, που, τις ημέρες κατά τις οποίες η αφρικανική σκόνη είχε κατακλύσει το νησί, υπήρξε κίνδυνος γενικής διακοπής στην παροχή νερού. Υπάρχουν μάλιστα γειτονιές όπου η δημοτική Αρχή αναγκάζεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων με δημοτικούς πόρους, ενώ την ίδια ώρα οι δημότες ζητούν επιτακτικά την άμεση αντικατάσταση του δικτύου, πράγμα που, όπως λένε, θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα και στο μαρτύριό τους.

Το θέμα του νερού στο Ηράκλειο, κυρίως σε επίπεδο ύδρευσης, είναι αυτό που καλούνται στο σύνολό τους οι κατά καιρούς αυτοδιοικητικές Αρχές να επιλύσουν, με τη ΔΕΥΑΗ και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να ρίχνουν πολλές φορές το “μπαλάκι” της ευθύνης ο ένας στον άλλο για τις συνεχείς διακοπές στην υδροδότηση. Η ΔΕΥΑΗ, μάλιστα, κλήθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα να απολογηθεί στους δημότες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, τονίζοντας ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο και προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης υπογραμμίζει ότι δε φέρει καμία ευθύνη για τη διακοπτόμενη υδροδότηση, τονίζοντας ότι το νερό από τον Αποσελέμη διοχετεύεται σε δύο δεξαμενές της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και όχι απευθείας στο δίκτυο διανομής του νερού προς τους τελικούς καταναλωτές.

Τι λέει η ΔΕΥΑΗ

Για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν περιοχές του δήμου Ηρακλείου, αλλά και για τις ενέργειες που αναμένεται να γίνουν ή γίνονται με στόχο την επίλυσή τους, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, με δεδομένο το ότι ήδη είναι σε εφαρμογή το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, που στοχεύει στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης με χρόνο υλοποίησης τα τρία χρόνια. Ο κ. Βουρεξάκης τόνισε πως προχωρά ήδη η σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης του δήμου, λέγοντας πως «έχουν ξεκινήσει τα έργα στην περιοχή της Χρυσοπηγής, στον Μασταμπά και στη Θέρισο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν έργα στα Δειλινά, στην Αλικαρνασσό και στην Ηλιούπολη. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή υδρομέτρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το δεύτερο πρόγραμμα που θα “τρέξει” θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα «περιλαμβάνει έργο 153 χιλιομέτρων, ύψους 15 εκατομμυρίων. Θα δημοπρατηθεί μέσα στον χρόνο και θα ξεκινήσει το 2020».

Αναφορικά με τις απώλειες νερού και τις διακοπές στην υδροδότηση που ταλάνισαν τους δημότες, ο ίδιος είπε πως, εκτός όλων των άλλων, τα έργα που έπρεπε να γίνουν δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην υδροδότηση, σημειώνοντας παράλληλα και άλλον έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά, και δεν είναι άλλος, όπως είπε, από το ότι το καλοκαίρι το νερό της ύδρευσης δε χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό αλλά επιπλέον για άρδευση, για πισίνες κ.λπ., με τη μη ορθολογική χρήση του να εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα της υδροδότησης. Στην περιοχή του Μασταμπά έχουμε ήδη κάνει 7 χιλιόμετρα και είναι θέμα ημερών να αντικατασταθεί το παλιό δίκτυο. Επίσης, πρέπει να αλλαχτεί ένας αγωγός στην περιοχή των Μαλίων, πάνω από 50 ετών, ο οποίος έχει πολλά προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και μια γεώτρηση στην περιοχή του Γιούχτα, με τη συνδρομή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Ελπίζουμε πως θα βρεθεί νερό και ότι αυτό θα δώσει λύση», είπε ο κ. Βουρεξάκης, σημειώνοντας, σε ό,τι αφορά τις απώλειες νερού, πως «το υπάρχον δίκτυο είναι παλιό και πολύ κακό. Αν δείτε τους παλιούς υδροσωλήνες στον Μασταμπά θα πάθετε σοκ. Έχουμε βλάβες και μεγάλες απώλειες της τάξεως του 30%. Δεκαετίες τώρα δεν τιμολογούνται, δηλαδή, περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά νερού. Ευελπιστούμε πως, όταν αλλαχτούν τα δίκτυα θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση και καθαρότερο νερό».

Θα αντικατασταθούν πάνω από 250 χιλιόμετρα υδρευτικού δικτύου

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου της Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα, υπεγράφη στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ η σύμβαση για την «αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή Ηλιούπολης 1 και 2». Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2,997 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 1. 430.972 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον “ΦιλόΔημο” και περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους 43.075 μ., 20 φρεατίων ύδρευσης, των αντίστοιχων υδροληψιών και “έξυπνων” (smart meters) υδρομετρητών (2.000 τεμ.), των απαραίτητων συσκευών για τη σωστή λειτουργία του δικτύου (δικλίδων, αεροβαλβίδων) και των πυροσβεστικών κρουνών στις προβλεπόμενες από τη μελέτη θέσεις. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης και ο εκπρόσωπός της αναδόχου εταιρείας. Με αφορμή τη σύμβαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΥΑΗ και ενημερώθηκε για τα έργα της Επιχείρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αμέσως μετά δήλωσε σχετικά: «Το εξαιρετικά σημαντικό έργο της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου της πόλεως συνεχίζεται. Ήδη έχουν τελειώσει οι εργασίες σε ορισμένες περιοχές και προχωρούν σε Παγκρήτιο, Χρυσοπηγή, Μασταμπά και Θέρισο. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουν αντικατασταθεί περισσότερα από 250 χιλιόμετρα υδρευτικού δικτύου. Θεωρούμε ότι μαζί με τα συνοδά έργα, που επίσης προχωρούν (νέες γεωτρήσεις, αντικατάσταση χαλασμένων υδρομέτρων, απογύψωση νερού εντός της ΔΕΥΑΗ), θα αμβλύνουν ουσιαστικά το μείζον πρόβλημα της ύδρευσης».

Δήλωση βλάβης μέσω διαδικτύου

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΗ ανακοινώνει ότι οι δημότες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν τις ζημιές και βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης όχι μόνο στους αριθμούς 11122 και 2810/339.050, αλλά και στην ιστοσελίδα της, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα “Δήλωση βλάβης υδροδότησης”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News