Ηράκλειο

Αρχίζει αύριο το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο

Ενεργειακά θέματα και στρατηγικές γύρω από τους υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο του φόρουμ στο Ηράκλειο

Αύριο ξεκινούν και επίσημα οι διεργασίες εκκίνησης του 4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου στο Ηράκλειο, το οποίο διοργανώνεται από την Cretan Energy Conferences και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Ο κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να ενημερώσει τα εμπλεκόμενα μέλη και το ευρύ κοινό σχετικά με:

* Ενεργειακά θέματα και στρατηγικές που εφαρμόζονται από αρμόδιους φορείς/υπουργεία κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

* Δράσεις εταιρειών (όραμα, στόχους, τεχνογνωσία και στρατηγικές) που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον ενεργειακό τομέα και το περιβάλλον.

* Εξόρυξη υδρογονανθράκων και συμβολή στην παραγωγή ενεργειακών αποθεμάτων και ανάπτυξη υποδομών.

Το συγκεκριμένο συνέδριο είναι σταθμός για την Κρήτη, καθώς πλήθος έγκριτων επιστημόνων και μελών του πολιτικού κόσμου αναμένεται να δώσει το “παρών” παρακολουθώντας ή συμμετέχοντας με εισήγηση σ’ ένα συνέδριο όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τη σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου την έχει αναδείξει πλήθος ερευνητών, οι οποίοι έχουν γράψει σημαντικά λόγια για το συγκεκριμένο συνέδριο.

«Το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές και αναπτυξιακές παραμέτρους που εμφανίζονται για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Κρήτη. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουμε την αδιαμφισβήτητη πια συμμετοχή της χώρας στο αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο ενεργειακό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου (μαζί με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο), ως νέας πηγής τροφοδοσίας της Ε.Ε., και όχι μόνο, την ανάπτυξη των αγωγών φυσικού αερίου, με προεξάρχοντα τον EastMed, κυρίως όμως έχουμε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο, η ανακάλυψη και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μια σοβαρότατη πηγή δημιουργίας νέου εθνικού πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, με κορυφαία συμβολή στην επίλυση του μεγάλου συνταξιοδοτικού προβλήματος, μέσα από την εφαρμογή των προβλέψεων του Ν. 4162/3013, για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ο κορυφαίος ρόλος της Κρήτης, τόσο ως πύλης ενεργειακής τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και ως γεωγραφικού χώρου, του οποίου αίρεται η πολλαπλή ενεργειακή απομόνωση, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη», είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ομιλητής του συνεδρίου.

 

ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Το μέλλον της Ελλάδας και της Κρήτης

 

«Μετά από 4 χρόνια», έγραψε για το συγκεκριμένο συνέδριο ο στρατηγικός αναλυτής Ν. Λυγερός, «το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο έχει ωριμάσει και αυτό που αποτελούσε μια καινοτομία στην αρχή, που ήταν δύσκολα κατανοητή από το ευρύτερο κοινό λόγω έλλειψης ενημέρωσης, έγινε πια ένα σημείο αναφοράς στον τομέα, διότι κατάφερε να μεταφέρει στον κόσμο, και μάλιστα με απλά λόγια, ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας και ποιος είναι ο ρόλος της Κρήτης σε αυτή τη νέα ενεργειακή σκακιέρα. Με την πάροδο του χρόνου, το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο απέδειξε ότι οι Κρητικοί είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα και ότι υπήρχαν συνεχόμενες εξελίξεις, οι οποίες έπρεπε να ενσωματωθούν στις στρατηγικές αποφάσεις της Κρήτης για την ενίσχυση και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, αυτό το συνέδριο είναι μια συνεχής επικαιροποίηση των δεδομένων της ελληνικής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό τον λόγο ενδιαφέρονται όλο και περισσότεροι φορείς, αλλά και θεσμικοί να συμμετέχουν ενεργά με την ίδια τους την παρουσία και όχι μόνο με τις χορηγίες. Ζήσαμε μέσω του συνεδρίου τις πρώτες επαφές με την Total, με την ExxonMobil, με τη Repsol και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις πρώτες συμβάσεις με το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, το 10 κοντά στο Κατάκολο, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων “Καλυψώ” και “Γλαύκος” στην ΑΟΖ της Κύπρου μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOR της Αιγύπτου, και το συμβόλαιο για το κοίτασμα “Αφροδίτη” μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Έτσι είδαμε πόσο σημαντική είναι η στρατηγική ενημέρωση για τα θέματα σε υπερκομματικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο (στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”) και μεθαύριο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στα Χανιά (στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕΚ Lines) με χορηγό την “ΚΡΗΤΗ TV” και με κεντρικό συντονιστή τον διευθυντή ειδήσεών της Γιώργο Σαχίνη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια