Ηράκλειο

Η επικύρωση μειοψηφικής δημοτικής αρχής και το σύνδρομο «Τιραμόλα»

Ανοιχτό αν θα στηρίξει η παράταξη Κουκιαδάκη αυτή τη δημοτική Αρχή

Η ανακοίνωση Λαμπρινού για τις αντιδημαρχίες και τους εντεταλμένους συμβούλους επικύρωσε, άνευ επιστροφής, τη συγκρότηση δημοτικής Αρχής μειοψηφίας, με την ενεργή συμμετοχή 10 συμβούλων Λαμπρινού σε θέσεις αντιδημάρχων, εντεταλμένων συμβούλων και πρόεδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων, ενός αντιδημάρχου άλλης παράταξης - του ίδιου του επικεφαλής της, δηλαδή, του Γιώργου Σισαμάκη - και ενός επικεφαλής και μόνου συμβούλου της παράταξής του, ως εντεταλμένου συμβούλου, του Μανόλη Βασιλάκη.

Ανοιχτό είναι αν θα στηρίξει η παράταξη Κουκιαδάκη με τους δύο συμβούλους αυτή τη δημοτική Αρχή, χωρίς πάντως συμμετοχή στην εξουσία, κι αν θα το κάνει πώς και μέχρι πότε. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση δημοτική Αρχή με 19 δημοτικούς συμβούλους στους 49! Μπορεί και 17, αν ο Ευριπίδης τελικά αποφασίσει με αυτά που βλέπει και ακούει να μη δώσει καν στήριξη ανοχής. Ίσως και ένας ακόμη μείον, από την παράταξη Σισαμάκη: ο Αντώνης Περισυνάκης.

Ο άνθρωπος δεν έπαιξε με όρους “προσωπικής νομής καρέκλας” αλλά θεσμικά πολιτικά. Δέχτηκε να είναι εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, θέμα που κατέχει άριστα, αλλά είδε ξαφνικά “καπέλο” τον ορισμό αντιδημάρχου Παιδείας με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες και τα “βρόντηξε”. Δεν είδαμε πάντως τον επικεφαλής της παράταξής του, την ώρα που “καπάρωνε” τη δική του αντιδημαρχία, να θέτει “βέτο” για τον σύμβουλό του και το “καπέλωμά” του στον δήμαρχο. Οπότε, μπορεί τελικά ο εν λόγω σύμβουλος σύντομα να μη μετριέται στην πολιτική συμφωνία Λαμπρινού-Σισαμάκη;

Αλλά, για την παράταξη του Λαμπρινού, υπάρχει κι ένα πρακτικό πλέον θέμα που είναι πιθανόν να δημιουργήσει σε αυτό το μειοψηφικό σχήμα δημοτικής Αρχής “κωμικοτραγικές καταστάσεις”, με το πρωτοφανές, πανελλαδικά, ο καθένας από τους 12 συμβούλους της παράταξης του δημάρχου να είναι σε πάνω από τρεις-τέσσερις ταυτόχρονα αρμοδιότητες. Βάρδα δηλαδή μη συμπίπτουν οι συνεδριάσεις των οργάνων στα οποία θα μετέχουν ταυτόχρονα, γιατί τότε θα ζήσουμε το “σύνδρομο Τιραμόλα”.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Στους 12 δημοτικούς συμβούλους Λαμπρινού, ο ένας βγαίνει εκτός (Πασπάτης) ως προτεινόμενος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Οι 7 έγιναν αντιδήμαρχοι κι ο ένας εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο ένας είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, ο άλλος της ΔΗΚΕΗ και η μία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί αντιδημαρχία. Προσέξτε τώρα, με βάση τις αλλαγές που επέφερε η νέα κυβέρνηση στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, τι θα συμβεί. Υποχρεωτικά στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που είναι 11μελής, τα 6 μέλη θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου!

Συν άλλα 6 αναπληρωματικά, άρα και οι 12 της παράταξης Λαμπρινού και στις δύο Δημαρχιακές Επιτροπές, χώρια τις αντιδημαρχίες που έχουν. Επίσης 4 κανονικοί και 4 αναπληρωματικοί πάλι από τους 12 Λαμπρινού για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ.

Τρεις κανονικοί και τρεις αναπληρωματικοί από τους 12 του Λαμπρινού για τις διοικήσεις των ΔΕΠΤΑΗ-ΔΕΠΑΝΑΛ, ΔΗΚΕΗ, ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ.ο.κ. Κοινώς δημοτικός σύμβουλος Λαμπρινού με κάτω από 3 αρμοδιότητες δεν πρόκειται να υπάρχει, και φυσικά “Τιραμόλες” για να τα προλαβαίνουν όλα ή για να μη λειτουργεί τίποτα... Άλλη μια απόδειξη, και με αριθμούς, ότι η αδυναμία ευρύτερης σύνθεσης συνεργασιών οδηγεί σε δημοτική Αρχή μειοψηφίας και με τέτοια κωμικοτραγικά, αλλά εξόχως πρακτικά ζητήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια