Ηράκλειο

Χωρίς τραυματιοφορείς τα νοσοκομεία, λόγω στάσης εργασίας

Πανελλαδική Στάση Εργασίας τραυματιοφορέων

Σε Πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι τραυματιοφορείς, με τους εργαζομένους του ΠΑΓΝΗ να συμμετέχουν σε αυτήν, όπως αναγράφεται σε σχετική τους ανακοίνωση.

Μάλιστα, όπως σχολιάζεται, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων.

Η Πανελλαδική Στάση Εργασίας Τραυματιοφορέων θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, εργάζονται μόνο 52 μόνιμοι – ΙΔΑΧ, 3 επικουρικοί και 10 μέσω ΟΑΕΔ τραυματιοφορείς.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της απόρριψης του αιτήματος μας για μονιμοποίηση τους.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα – ούτε για την αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία.

Ενώ και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτε για την μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα, η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία (από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022) θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στηρίζει και συμμετέχει στην 5ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου από τις 10πμ έως και τις 3μμ για όλους τους τραυματιοφορείς. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις . Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► χορήγηση της ειδικής άδειας κλειστού χώρου σε ΟΛΟΥΣ τους τραυματιοφορείς.

Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια