Ο Λευτέρης Κοκολάκης προσωρινά δήμαρχος στο Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο
Ο Λευτέρης Κοκολάκης προσωρινά δήμαρχος στο Δήμο Γόρτυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το σάλο ανάμεσα σε Μιχάλη Κοκολάκη και Νίκο Σχοιναράκη

Ο Λευτέρης Κοκολάκης είναι εκείνος που αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου Γόρτυνας προσωρινά και έως ότου εκδικαστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μιχάλη Κοκολάκη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Λευτέρης Κοκολάκης είναι μέλος της δημοτικής παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα» και εκλέχτηκε με δημοκρατικό τρόπο κατά τη διάρκεια διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο επικεφαλής της παράταξης λοιπόν, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί από τους δημότες της Γόρτυνας με ένας ποσοστό της τάξης του 70%, δε θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος και αυτό γιατί η ένσταση που είχε καταθέσει ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ένσταση, ο κ. Κοκολάκης δε θα μπορούσε να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία και αυτό διότι φέρεται να είχε εργολαβικές σχέσεις με το Δήμο Γόρτυνας οι οποίες εκκρεμούσαν.

Ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον επικεφαλής της “Μεγάλης Γόρτυνας”, Μιχάλη Κοκολάκη και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Η τυπική και τιμητική παρουσία μου στην θέση του δημάρχου θα ολοκληρωθεί με την εκδίκαση της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα αποκαταστήσει την τάξη. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους πολίτες της Γόρτυνας, για τα μηνύματα αγάπης και στήριξης που λαμβάνουμε τις τελευταίες ώρες.

Έχοντας στο πλευρό μας τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της παράταξής μας, Μιχάλη Κοκολάκη και μια ισχυρή ομάδα έντιμων και ικανών συνεργατών, θα εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε το όραμα της “Μεγάλης Γόρτυνας’’, οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, οι στόχοι που θέσαμε μετά από μακροχρόνια διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας μας, να γίνουν πράξη».

Το χρονικό

Η ένσταση που υποβλήθηκε από τον τέως δήμαρχο Νίκο Σχοιναράκη για κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντος δημάρχου στηρίχτηκε στο ότι ο Μιχάλης Κοκολάκης είναι μέτοχος εταιρείας με την οποία ο Δήμος Γόρτυνας έχει ακόμη «ανοικτούς» λογαριασμούς. Εξάλλου, υπάρχει «ανοικτή» δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου Γόρτυνας και της εν λόγω εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν το 2006, οπότε και δήμαρχος του πρώην Δήμου Αγίας Βαρβάρας (σ.σ. καθολικός διάδοχος του οποίου θεωρείται ο Δήμος Γόρτυνας) ήταν ο πατέρας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γόρτυνας, Κωνσταντίνος Κοκολάκης. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τότε είχαν συναφθεί 11 συμβάσεις προμήθειας σκυροδέματος μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο γιος του και νεοεκλεγείς δήμαρχος Γόρτυνας.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, οι όροι των επίμαχων συμβάσεων προμήθειας «δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, καθόσον εκκρεμεί δικαστική διαμάχη της ως άνω εταιρείας με τον Δήμο Γόρτυνας για την εξόφληση του οφειλόμενου τιμήματος, ύψους 52.970,14 ευρώ».

Η εταιρεία, μέτοχος της οποίας είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, είχε ασκήσει αγωγή κατά του Δήμου Γόρτυνας, καθώς από τον Δήμο καταβλήθηκαν στην εταιρεία περίπου 13.000 από τα περίπου 66.000 ευρώ που οφείλονταν. Το δικαστήριο έκρινε τότε άκυρες τις επίμαχες συμβάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία έκανε έφεση, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

«Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο κρίνει ότι, κατά τον κρίσιμο χρόνο της ανακήρυξης των υποψηφίων, δεν είχε λυθεί ο συμβατικός δεσμός που συνέδεε την εταιρεία, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ο καθ’ ου είναι μέλος με ποσοστό άνω του 5%, με τον οικείο Δήμο και συνεπώς ο καθ’ ου δεν μπορούσε να ανακηρυχθεί υποψήφιος, ούτε να εκλεγεί δήμαρχος στην εκλογική περιφέρεια δήμου Γόρτυνας, κατά τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, λόγω συνδρομής στο πρόσωπό του κωλύματος εκλογιμότητας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη με αριθμό 1519/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, «Διά ταύτα. Δέχεται την ένσταση. Ακυρώνει την υπ’ αριθμ. 67/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, κατά το μέρος που με αυτήν ανακηρύχθηκε ο Μιχαήλ Κοκολάκης του Κωνσταντίνου, επικεφαλής του συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα», δήμαρχος Γόρτυνας κατά τις εν λόγω δημοτικές εκλογές. Ορίζει ότι ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας θα εκλεγεί μεταξύ των συμβούλων του επιτυχόντος συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα», εφαρμοζομένης της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 60 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4623/2019, ΦΕΚ Α’ 134/9.8.2019».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News