Ηράκλειο: Δήμαρχος μειοψηφίας ο Βασίλης Λαμπρινός

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Δήμαρχος μειοψηφίας ο Βασίλης Λαμπρινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις19 από τους 49 εκλεγμένους στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μετέχουν στη στήριξη του δημάρχου

Οι «ευρύτερες συναινέσεις» για τις οποίες μιλούσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός πήγαν... περίπατο, αφού η δημοτική ομάδα που θα στηρίξει τον δήμαρχο και το έργο του είναι αυτό που στην πολιτική λέγεται... χαριτολογώντας «μικρή και ευέλικτη».

Για το «ευέλικτη» δεν παίρνουμε όρκο, αλλά το «μικρή»... το τιμά και με το παραπάνω: Μόλις οι 19 από τους 49 εκλεγμένους στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μετέχουν στη στήριξη του δημάρχου. Δηλαδή, οι 12 σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου «Δύναμη Πολιτών», οι 4 σύμβουλοι του «Ηράκλειο για Όλους» του Γιώργου Σισαμάκη, οι δύο της «Συνεργασίας για το Ηράκλειο» του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και ο επικεφαλής της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» Μανόλης Βασιλάκης. Εξ αυτών, με την παράταξη του δημάρχου θα συνεργαστεί αυτή του κ. Σισαμάκη, ενώ αντίθετα οι άλλες δύο «απλώς θα στηρίζουν».

Την ανακοίνωση του «σχήματος» αυτού για τον Δήμο Ηρακλείου έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός με σχετική δήλωσή του, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Το «ναυάγιο» των προσπαθειών για συνεννόηση με τους συνδυασμούς που έχουν την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Λαμπρινός το αποδίδει στον... «παράγοντα χρόνο», εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί καιρός για να ξεπεραστούν οι προϊούσες διαφωνίες της μεταξύ τους πολιτικής αντιπαράθεσης.

Απέναντι στους 19 του δημάρχου, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα παραταχθεί η... μη κυβερνώσα πλειοψηφία των 30: οι 18 του «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, οι 6 των «Ενεργών Πολιτών» του Ηλία Λυγερού, από δύο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δημήτρη Βρύσαλη, της «Συν-πράξη δημοτών» του Πέτρου Ινιωτάκη και του «Ηράκλειον Αξίζει» της Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Τα... ανταλλάγματα

Δεν έχει γίνει βεβαίως ακόμη γνωστό ποιες ακριβώς «προϋποθέσεις» ικανοποιήθηκαν για τη συνεργασία και τη στήριξη, αν και υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένες αντιδημαρχίες και προεδρίες οργανισμών (τουλάχιστον για την παράταξη Σισαμάκη). Αυτά θα φανούν τις επόμενες μέρες και κυρίως στη διαδικασία των δημαιρεσιών την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου - μια διαδικασία που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, αφού, αν δεν προκύψουν «συναινέσεις της τελευταίας στιγμής» (και με αντικείμενο αποκλειστικά τις δημαιρεσίες), η παράταξη του δημάρχου θα προσπαθήσει να εκλέξει πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου... μειοψηφίας.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος

Η δήλωση του κ. Λαμπρινού έχει ως εξής: «Η επιδίωξη της παρατάξεως, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, για την επίτευξη όσο το δυνατόν ευρύτερων συναινέσεων, ήταν και παραμένει δεδομένη και διαρκής.

Πάνω σε αυτή τη βάση, πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα σειρά συζητήσεων και επαφών με τους επικεφαλής και με στελέχη των δημοτικών παρατάξεων, που θα απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Βασικό ζητούμενο δεν ήταν η κατανομή θέσεων, αλλά η εύρεση του κοινού τόπου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας, κάτι που σε κάποιο βαθμό επετεύχθη.

Γι’ αυτό και κρίνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία ως χρήσιμη και εποικοδομητική. Όλες οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο του τόπου.

Θεωρούμε όμως ότι για να εμπεδωθεί μια ουσιαστικότερη σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά ανάμεσα σε παρατάξεις οι οποίες βρέθηκαν στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης επί πέντε χρόνια, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος.

Επίσης, με κάποιες άλλες παρατάξεις, στην πορεία των συζητήσεων, προέκυψαν πολιτικές διαφορές που τη δεδομένη στιγμή δεν αφήνουν περιθώριο συμπόρευσης. Παρά το γεγονός, όμως, ότι σε πρώτη φάση δε θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με αυτές τις παρατάξεις, το κείμενο αρχών και θέσεων στο οποίο καταλήξαμε περιλαμβάνει προτάσεις από τα προγράμματα όλων των συνδυασμών και διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας και προτεραιοτήτων για τον Δήμο Ηρακλείου, που είναι σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, κοινά αποδεκτό.

Πάνω σε αυτό θα πορευτεί η νέα δημοτική Αρχή, με τη συμμετοχή αρχικά των παρατάξεων “Δύναμη Πολιτών” και “Ηράκλειο για Όλους” και τη στήριξη των παρατάξεων “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, η οποία θα επεξεργάζεται και θα προτείνει κοινά αποδεκτές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή αποτελεί πρόταση και των υπόλοιπων παρατάξεων, και θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε το καλό κλίμα που επικράτησε στις επαφές του προηγούμενου διαστήματος να συνεχιστεί και να διευκολύνει πιθανές συνεργασίες στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ευχαριστήσω τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και τα στελέχη τους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, για τη σοβαρότητα και την καλή διάθεση που επέδειξαν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών.

Πλέον, εναπόκειται σε όλους μας να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η αυτοδιοικητική περίοδος που ξεκινά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής για το Ηράκλειο, όπου οι συνεργασίες και οι συναινέσεις δε θα προκύπτουν αναγκαστικά, εξαιτίας κάποιου νόμου, αλλά θα σχηματίζονται οικειοθελώς, πάνω σε στέρεες βάσεις, κοινές προγραμματικές θέσεις και συγκλίσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο φάκελος των συνεργασιών δεν κλείνει σήμερα. Αντιθέτως τώρα ανοίγει και, σε ό,τι μας αφορά, θα παραμείνει ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας».

«Καρφιά» από Λυγερό

Την ανακοίνωση του δημάρχου σχολίασε δηκτικά ο Ηλίας Λυγερός: «Με ειλικρινή διάθεση θετικής διεξόδου και προοπτικής για τον Δήμο Ηρακλείου, προσήλθαμε στον διάλογο με τον δήμαρχο, με βασική αρχή τον σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα, την αυτοτέλεια της Τ.Α. για μια προωθητική προγραμματική συνεργασία.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν στην ουσία ανατρέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας τεχνητές πλειοψηφίες με αναδρομική ισχύ. Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε πλειοψηφικά 60% στην παράταξη του δημάρχου, ανεξάρτητα του αποτελέσματος σε επιτροπές και εταιρείες, και αποκλεισμό των πέντε μικρότερων παρατάξεων από εκπροσώπηση στις βασικές επιτροπές του Δήμου.

Ο δήμαρχος επέλεξε την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., χωρίς καν τη λεκτική τους αποδοκιμασία, διαλέγοντας παλαιοκομματικού χαρακτήρα επιλογές συντηρητικής πολιτικής, που ουσιαστικά ακυρώνουν τον ρόλο Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, και αποτελούν ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξή μας “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες”, ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου, εκτιμά ότι δεν περισσεύει κανείς. Με ισοτιμία, δημοκρατία, κοινή σύνθεση και δημιουργία προωθητικού προγράμματος (έχει κατατεθεί στις συζητήσεις), καθένας διαλέγει τη στάση του και τη συμμετοχή του ή όχι, για τη δημοκρατική διακυβέρνηση του Δήμου με εσωτερική δημοκρατία και διακριτό αυτοτελή ρόλο σε κάθε παράταξη. Ο ρόλος του δημάρχου είναι ξεχωριστός και ουσιαστικός στη δυνατότητα υιοθέτησης και υλοποίησης όλων των παραπάνω. Οι αρμοδιότητές του ορίζονται από τον νόμο, δεν αμφισβητούνται και ο τρόπος εφαρμογής καθορίζει και το βάθος της δημοκρατίας».

Η «Συν-πράξη Δημοτών»

Κριτική ασκεί στην απόφαση του δημάρχου και η παράταξη «Συν-πράξη Δημοτών», που στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ των άλλων: «Για να έχεις κοινή πορεία, κοινή στάση και συνευθύνη, χρειάζεται θάρρος. Πρέπει να έχεις επεξεργασμένη και εμπεδωμένη την αντίληψη ότι πάνω από το όποιο στενό παραταξιακό και προσωπικό όφελος είναι το όφελος της πόλης και των πολιτών.

Σήμερα (σ.σ. χθες), ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή αναλαμβάνουν απόλυτα την ευθύνη για τη μη συγκρότηση μεγάλης δημοκρατικής δημοτικής πλειοψηφίας και εγκαινιάζουν, εν πλήρει συνειδήσει, μια πορεία μειοψηφίας έναντι των μεγάλων ζητημάτων της πόλης και των πολιτών».

Ηράκλειο 3.7.5: «Προσχηματική η διαδικασία του διαλόγου»

Αιχμές κατά του δημάρχου για την επιλογή του να στηριχθεί στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε και η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, που αναφέρει σχετικά τα εξής: «Με πρωτοβουλία του δημάρχου εδώ και ένα μήνα περίπου οργανώθηκε διαδικασία διαβουλεύσεων για να διαμορφωθεί ένα κλίμα συνεργασίας, με στόχο τη βιώσιμη και αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση του Δήμου.

Η δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5” συμμετείχε με ειλικρίνεια, καλή πίστη και συναινετικό πνεύμα στη διαβούλευση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός κοινά συμφωνημένου, αξιόπιστου και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για το καλό του Δήμου και των πολιτών.

Δυστυχώς, η όλη διαδικασία απεδείχθη προσχηματική, καθώς με την επίκληση διαφόρων θεμάτων, που δεν άπτονται της πολιτικής λειτουργίας και της πρακτικής στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγνοήθηκαν κινήσεις και παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. δήμαρχος επέλεξε να στηριχθεί στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τη Δημοκρατία, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Όσοι οργάνωσαν αυτήν την κατ’ επίφαση διαβούλευση, φέρουν ακέραια την ευθύνη των πράξεών τους.

Ο λαός του Ηρακλείου θα τους κρίνει για την περιφρόνηση που επέδειξαν στους θεσμούς και στην πρόσφατα εκφρασμένη βούλησή του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News