Ηράκλειο

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: «Δεν περισσεύει κανείς»

«Αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης»

 «Ο Δήμαρχος επέλεξε την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., χωρίς καν την λεκτική τους αποδοκιμασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον κ. Ηλία Λυγερό.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με ειλικρινή διάθεση θετικής διεξόδου και προοπτικής για το Δήμο Ηρακλείου προσήλθαμε στον διάλογο με τον Δήμαρχο, με βασική αρχή τον σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα, την αυτοτέλεια της ΤΑ για μια προωθητική προγραμματική συνεργασία.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν, στην ουσία ανατρέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργώντας τεχνητές πλειοψηφίες με αναδρομική ισχύ. Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε πλειοψηφικά 60% στην παράταξη του δημάρχου ανεξάρτητα του αποτελέσματος σε επιτροπές και εταιρείες και αποκλεισμό των πέντε μικρότερων παρατάξεων από εκπροσώπηση στις βασικές επιτροπές του Δήμου.

Ο Δήμαρχος επέλεξε την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., χωρίς καν την λεκτική τους αποδοκιμασία, διαλέγοντας παλαιοκομματικού χαρακτήρα επιλογές συντηρητικής πολιτικής, που ουσιαστικά ακυρώνουν τον ρόλο δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, αποτελούν ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη μας “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες”, εν όψει της νέας Δημοτικής περιόδου, εκτιμά ότι δεν περισσεύει κανείς. Με ισοτιμία, δημοκρατία κοινή σύνθεση και δημιουργία προωθητικού προγράμματος (έχει κατατεθεί στις συζητήσεις) καθένας διαλέγει την στάση του και την συμμετοχή του ή όχι, για την δημοκρατική διακυβέρνηση του Δήμου με εσωτερική δημοκρατία και διακριτό αυτοτελή ρόλο σε κάθε παράταξη.

Ο ρόλος του Δημάρχου είναι ξεχωριστός και ουσιαστικός στην δυνατότητα υιοθέτησης και υλοποίησης όλων των παραπάνω. Οι αρμοδιότητες του ορίζονται από τον νόμο, δεν αμφισβητούνται και ο τρόπος εφαρμογής καθορίζει και το βάθος της δημοκρατίας».

Σχόλια