Το «μαρτύριο της σταγόνας» και η οργή που ξεχειλίζει στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Το «μαρτύριο της σταγόνας» και η οργή που ξεχειλίζει στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έλλειψη νερού είναι σχεδόν καθημερινό πρόβλημα για περιοχές του Ηρακλείου

Χωρίς τέλος είναι «το μαρτύριο της σταγόνας» φέτος για πολλές περιοχές του Ηρακλείου, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου να δίνει στη δημοσιότητα μια σύντομη ανακοίνωση για σοβαρή ζημιά σε μία από τις γεωτρήσεις της στην περιοχή των Βασιλειών.

Ακριβώς την ίδια ανακοίνωση είχε εκδώσει, άλλωστε, και μέσα στους καύσωνες του Ιουλίου, όταν είχε πάλι κόψει το νερό στις ίδιες περιοχές επί σειρά ημερών. Τώρα όμως το κακό έχει παραγίνει, καθώς έχουν «στεγνώσει» οι βρύσες και τα ντεπόζιτα των δημοτών σε περισσότερες γειτονιές, μέχρι και πάνω από μισό μήνα, με τους δημότες να ξεσπούν οργισμένοι κατά της δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας τη για ανικανότητα και αδιαφορία, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι τις ημέρες που επρόκειτο να οδηγηθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αιρετούς άρχοντες της πόλης αυτής, το νερό έτρεχε... άφθονο!

«Όλοι περάσανε για τις ψήφους. Το νερό πού είναι; Παίρνουμε συνέχεια τηλέφωνα και μας λένε “άμα το ανοίξουμε, σπάει το δίκτυο”», έλεγαν στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ ΤV και τη Γεωργία Μακάκη οι κάτοικοι στο Κορακοβούνι.

«Υποφέρουμε χωρίς νερό»... Η κραυγή αγανάκτησης των δημοτών σε διάφορες γειτονιές του Ηρακλείου και με την κατάσταση να είναι εφιαλτική σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μάλιστα, πάνω από ένα μήνα έχουν να δουν νερό οι κάτοικοι του συνοικισμού του Αγίου Νεκταρίου στη Νέα Αλικαρνασσό, έχοντας νιώσει στο πετσί τους τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ ΤV και τον Κώστα Χουλάκη ένας κάτοικος της περιοχής, «θα πάρω τους λογαριασμούς μου που δείχνουν ότι δε χρωστώ και θα πάω στον εισαγγελέα. Δεν μπορώ. Έχω πρόβλημα αναπνευστικό, πρόβλημα με την καρδιά, και δεν μπορώ να ρίξω λίγο νερό πάνω μου να πλυθώ. Να κάνω ένα μπάνιο καλοκαιριάτικα»...

«Υποφέρουμε από νερό και υπάρχουν άνθρωποι, με αυτή την κρίση που περνάμε, που δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν βυτίο νερού στα σπίτια τους. Πρέπει η ΔΕΥΑΗ να δει το πρόβλημα», έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Έχουν μάλιστα και σοβαρά παράπονα όχι μόνο με τη συνέπεια των λόγων και πράξεων της ΔΕΥΑΗ, αλλά και με τις συμπεριφορές που βιώνουν όταν πάρουν τηλέφωνο για να ζητήσουν εξηγήσεις και κυρίως για να μάθουν πότε επιτέλους θα ξαναδούν τις βρύσες τους να τρέχουν νερό και θα ξανακούσουν την πολυπόθητη «βουή» στα ντεπόζιτα και τις δεξαμενές τους τού νερού που τρέχει και πάλι και τροφοδοτεί τα σπίτια τους.

«Πήρα τηλέφωνο και, όταν ρώτησα τον εκπρόσωπο της ΔΕΥΑΗ από την άλλη μεριά του τηλεφώνου αν με ακούει, εκείνος δε μου απαντούσε. Δεν είναι συμπεριφορές αυτές»...

Μια άλλη δημότισσα έλεγε με αγανάκτηση και απόγνωση ότι έχει πάνω από 15 μέρες να πάρει νερό στο σπίτι της. «Έρχεται και κόβεται. Τώρα πήγα να πάρω νερό και δεν τρέχει. Και το μοντεράκι δεν τολμάμε να το βάλουμε γιατί αν το βάλουμε θα καεί, αφού νερό δεν υπάρχει για να τραβήξει», έλεγε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έχει πλέον αγανακτήσει και δεν ξέρει τι να κάνει.

Έτσι, στον Άγιο Νεκτάριο, στην περιοχή των παλιών σφαγείων στη Ν. Αλικαρνασσό, το κακό έχει παραγίνει με φόντο τη ΔΕΥΑΗ, καθώς δημότες υποστηρίζουν ότι πάνω από 15 μέρες βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας.

Ένας άλλος κάτοικος έλεγε χαρακτηριστικά: «Ελάτε μέσα στο σπίτι να δείτε πόσα ρούχα έχω στοίβα άπλυτα. Και ο νεροχύτης μου γεμάτος. Η γυναίκα μου “πλένεται” με τα μωρομάντιλα. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να γίνει κάτι»...

Βέβαια, είναι και κάποιοι δημότες που αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρουν βυτίο με νερό στο σπίτι τους. Όπως έλεγε μία ηλικιωμένη γυναίκα, «εγώ κάθε εβδομάδα αναγκάζομαι και φέρνω βυτίο. Δε γίνεται αλλιώς»...

Και βέβαια, μια εύλογη απορία όλων είναι «αφού δεν παίρνουμε νερό, γιατί να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας; Εμείς, αν μας ξαναστείλουν χαρτί, δεν πρόκειται να πάμε να πληρώσουμε», έλεγαν με οργή και αγανάκτηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανθρώπων που κάνουν βουτιά στη θάλασσα για να πλυθούν και μετά... ξεπλένονται με εμφιαλωμένο νερό, για να φύγει η αλμύρα: «Πάω και πλένομαι στη θάλασσα και με τα εμφιαλωμένα νερά μετά ξεπλένω την αλμύρα, γιατί δεν έχω νερό στο σπίτι μου»...

Και άλλοι γείτονες συμπλήρωναν ότι αναγκάζονται να παίρνουν νερό από γειτονικά σπίτια, να γεμίζουν βαρέλια για να έχουν να ρίχνουν, έστω, στην τουαλέτα! Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Πολλοί ηλικιωμένοι δημότες εδώ και πολλές νύχτες σηκώνονται και ανεβαίνουν στην ταράτσα για να τσεκάρουν αν ήρθε το νερό, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ατύχημα ή ακόμα και σε θανατηφόρο περιστατικό, αν μέσα στη νήστα και την κούρασή τους παραπατήσουν και πέσουν στο κενό.

Οργή και σε Βασιλειές-Μεσαμπελιές

Στο μεταξύ, στις Βασιλειές και τις Μεσαμπελιές, η οργή έχει ξεχειλίσει, καθώς το πρόβλημα είναι σχεδόν μόνιμο. Ακόμα και μέσα στον χειμώνα κοβόταν το νερό και ας έριχνε «καρεκλοπόδαρα». Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές - όπως έγινε πρόσφατα, και συγκεκριμένα αρχές Αυγούστου - που ξαφνικά η λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης των Βασιλειών γέμισε λασπόνερα και χάθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, με τον δρόμο να πλημμυρίζει για αρκετή ώρα, προφανώς λόγω κάποιας διαρροής ή κάποιων εργασιών της ΔΕΥΑΗ.

«Κατά τα λοιπά, μας κόβουν το νερό και μας καλούν να κάνουμε οικονομία», έλεγαν με αγανάκτηση. Εξάλλου, πολύ σοβαρό πρόβλημα είχαν μέσα στην ίδια περίοδο και οι κάτοικοι της Συλλάμου, όπου οι αμπελοκαλλιέργειες με τα επιτραπέζια σταφύλια αναγκαστικά ποτίζονται με νερό ύδρευσης, αφού δεν τους έχουν μέχρι σήμερα εξασφαλίσει νερό άρδευσης για να ποτίζουν τα αμπέλια τους.

Πάλι... χάλασε η γεώτρηση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ, προβλήματα υδροδότησης, «λόγω σοβαρής ζημιάς σε μία από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή των Βασιλειών, αναμένεται να παρουσιαστούν στις περιοχές: Βασιλειές, Σύλλαμος και Άγιος Βλάσης, καθώς και στα σημεία που βρίσκονται ψηλότερα στην περιοχή Κορακοβούνι (οδοί Μιχελινάκη, Φλαμπουριάρη κ.λπ.) και στα ψηλότερα σημεία της οδού Ούλοφ Πάλμε.

Ήδη από χτες (σ.σ. προχθές) Τετάρτη 28 Αυγούστου ενισχύεται η δεξαμενή της Δημοτικής Επιχείρησης με βυτία. Καλούνται οι δημότες να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού και όσοι χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης για άρδευση αμπελώνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Συλλάμου, να αναλογιστούν τα παραπάνω και να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση νερού γι’ αυτόν τον λόγο. Η ομαλή υδροδότηση της περιοχής εκτιμάται ότι θα επανέλθει σταδιακά από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου (σ.σ. μεθαύριο), αργά το απόγευμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News