Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Εκατοντάδες Κρητικόπουλα εκτός - «Θύελλα» αντιδράσεων

Κρήτη
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Εκατοντάδες Κρητικόπουλα εκτός - «Θύελλα» αντιδράσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 1.100 νήπια και βρέφη στο Ηράκλειο… «έφαγαν πόρτα» από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εκατοντάδες παιδιά “έφαγαν πόρτα” από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους γονείς. Ελλείψει πόρων και χώρων, όπως κατήγγειλαν μητέρες στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, τα παιδιά τους αναγκάζονται να μείνουν εκτός φιλοξενίας, παρά το γεγονός πως έχουν στα χέρια τους τα voucher του ΕΣΠΑ. Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αποδίδει το αλαλούμ με τις θέσεις ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Κώστας Φακουρέλης, αφήνοντας ανοιχτό το “παράθυρο” να υπάρξει μια δεύτερη επιλογή μεταξύ των δικαιούχων.

Για μία ακόμη χρονιά, οι ανακοινώσεις για τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς συνοδεύτηκαν από διαμαρτυρίες, κι αυτό γιατί... πολλοί από τους γονείς, παρά το γεγονός πως απέκτησαν το περιβόητο κουπόνι voucher, μάταια έψαχναν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους, που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Το ζήτημα διαχρονικό... το δήλωσαν και οι μητέρες από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, που έδωσαν βροντερό “παρών”, εν μέσω διαμαρτυρίας, στα γραφεία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Τα voucher που δόθηκαν ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να καλυφθούν. Δεκάδες είναι τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και στον Δήμο Ηρακλείου, τον 4ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπου φέτος θα πάρουν συνολικά μόνο 1.700 παιδιά από τους γονείς που τους επέτρεψαν να κάνουν αίτηση, 900 από αιτήσεις που κατατέθηκαν στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και 800 από αιτήσεις που κατατέθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Για καθεστώς που ευθύνεται το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Κώστας Φακουρέλης, που στέλνει μήνυμα για την άμεση κάλυψη των αναγκών σε πόρους και υποδομές, προς όφελος των οικογενειών του Ηρακλείου.

Και όχι μόνο αυτό... ελάχιστα είναι και τα βρέφη που έγιναν δεκτά, με πάνω από 350 να μένουν εκτός, αφού οι δομές του Δήμου δεν αρκούν για να τα δεχτούν. Ο κ. Φακουρέλης άφησε ανοιχτό, πάντως, το παράθυρο να υπάρξει προσεχώς μια δεύτερη επιλογή μεταξύ των δικαιούχων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παρουσία των δημοτικών συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλη Κασαπάκη και Μαρίας Κοκοσάλη, σε παράσταση διαμαρτυρίας των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ στον ΔΟΠΑΜΦΑΗ, εκφράστηκε έμπρακτα χθες η στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους, για να έχουν όλα τα βρέφη μια δωρεάν θέση στους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, χωρίς να δημιουργήσει σύγχρονους, δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα φιλοξενούν όλα τα παιδιά, χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το κονδύλι του προγράμματος ΕΣΠΑ (270 εκατ. ευρώ) για υποδομές, εξοπλισμό, σίτιση κ.λπ., ανέξοδα παραμυθιάζει τον κόσμο ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός! Μπορεί φέτος να δόθηκαν 155.000 “κουπόνια” (voucher) του προγράμματος ΕΣΠΑ για τους δικαιούχους, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα, σε όλο το φάσμα της Προσχολικής Αγωγής, δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, υποβαθμισμένοι, με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει σε εφαρμογή η Ν.Δ., με συνέπεια να μειώνονται τα παιδιά που θα φιλοξενούνται. Η νομοθετική ρύθμιση κάνει πιο απαιτητικά σε υποδομές και προσωπικό τα τμήματα. Επειδή επομένως τα τμήματα αυτά είναι πιο “κοστοβόρα”, υπάρχουν τέσσερις σταθμοί που μπορούν να φιλοξενήσουν βρέφη κάτω των 18 μηνών σε ολόκληρο τον δήμο Ηρακλείου, αφού στο υπάρχον σύστημα, που υπηρετούν πιστά κυβερνήσεις και τοπικές Αρχές, ακόμα και οι στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες κρίνονται με λογικές “κόστους-οφέλους”.

Στον δήμο Ηρακλείου, μέσω του ΕΣΠΑ έχουν βρει θέση 814 παιδιά κι άλλα 600 θα βρουν θέση μέσω του Δήμου. Συνολικά, όμως, έγιναν 2.500 αιτήσεις, με αποτέλεσμα να μένουν έξω σχεδόν 1.100 νήπια και βρέφη.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έθεσε επιτακτικά το ζήτημα και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Αυγούστου και η απάντηση που μας δόθηκε από τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ ήταν ότι περιμένει πως θα “αδειάσουν” θέσεις, επειδή το έτος 2020-2021 θα εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή και κάποια παιδιά θα πάνε σ’ αυτήν.

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΜΦΑΗ και η δημοτική Αρχή να σταματήσουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως “όμηρο” των κυβερνητικών αποφάσεων. Η δημοτική Αρχή κρύβει τον πραγματικό λόγο που μένουν εκτός δομών τόσα βρέφη και νήπια, και είναι ότι δεν επαρκούν ούτε οι σταθμοί ούτε το λιγοστό προσωπικό τους και δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δε διεκδικούν έστω να διατηρήσουν το προσωπικό της προηγούμενης χρονιάς (μόνιμο και έκτακτο), αντιθέτως εφαρμόζουν και εξειδικεύουν την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., συμβάλλοντας στο αδιέξοδο που βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας.

«Μη βολευτείτε»

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί όλους τους γονείς που τα παιδιά τους έμειναν εκτός, αλλά και τους γονείς που τα παιδιά τους βρήκαν τελικά μια θέση, να μη βολευτούν με αυτήν την κατάσταση. Να απαιτήσουν τη σύγχρονη οργάνωση και τον σχεδιασμό με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και με ανάλογες υποδομές.

Δηλαδή, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο, με τους αναγκαίους χώρους και τα απαραίτητα υλικά, πλήρως στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά και κοινωνικά. Και φυσικά, για να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο της η Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα ως δικαίωμα του παιδιού και της οικογένειας, πρέπει όλο αυτό το σύστημα να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Δηλαδή να έχουν όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή (παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο), δημόσια και δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς voucher και τροφεία. Σε κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι και την ξεκούραση των παιδιών, τη σίτιση για όλα μέσα στις δομές, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

«Να πάρει μέτρα»

«Απαιτούμε εδώ και τώρα», συνεχίζει η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, «από τη νέα δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την ανέγερση τουλάχιστον τριών νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που θα στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Διεκδικούμε να επεκταθεί το δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έως 4 χρόνων να βρίσκουν θέση σε αυτούς. Ταυτόχρονα και άμεσα οφείλει η δημοτική Αρχή να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής στο Ηράκλειο. Να διεκδικήσει εδώ και τώρα κατάλληλους χώρους και προσωπικό, να μη δεχτεί τους όρους της κυβέρνησης για νηπιαγωγεία-προκάτ σε αύλειους χώρους γυμνασίων και λυκείων. Έτσι ώστε όλα τα νήπια από 4-6 χρονών να βρίσουν τη θέση τους σε σύγχρονα νηπιαγωγεία.

Διεκδικούμε εντελώς δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους άλλη επιβάρυνση».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΟΓΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News