Επιστρέφουν μαζικά οι εκδρομείς του Αυγούστου - Αυξημένη κίνηση σε λιμάνι και αεροδρόμιο

Ηράκλειο
Επιστρέφουν μαζικά οι εκδρομείς του Αυγούστου - Αυξημένη κίνηση σε λιμάνι και αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές τέλος για τους περισσότερους και η κίνηση παραμένει αυξημένη στα λιμάνια

Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς οι διακοπές τελειώνουν και πολλοί επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους, αφού πήραν βαθιές ανάσες διακοπών και χαλάρωσης στην Κρήτη.

Πλέον, η τουριστική σεζόν φτάνει προς το τέλος της, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν το πλοίο της επιστροφής. Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ήταν εκεί και απαθανάτισε πολλούς από τους τελευταίους τουρίστες, αρκετοί μάλιστα εξ αυτών επιστρέφουν στα αστικά κέντρα μαζί με τα κατοικίδιά τους, από σκύλους μέχρι κουνελάκια και γατάκια, αναχωρώντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα όμορφα τοπία, τις καθαρές παραλίες, το φαγητό και την κρητική φιλοξενία.

Σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” προέβη ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμης Δουβής, ο οποίος ανέφερε πως το περασμένο σαββατοκύριακο σηματοδότησε το δεύτερο κύμα της επιστροφής των τουριστών από το λιμάνι του Ηρακλείου στους τόπους διαμονής τους, που αγγίζει ακόμη και το 100%.

«Έχουμε μεγάλες πληρότητες και στην υποδοχή. Και από το λιμάνι του Πειραιά έρχονται μεγάλες πληρότητες, ακόμη και στο 100%. Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της επιστροφής των εκδρομέων και των τουριστών από το λιμάνι σε όλους τους προορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου χτύπησε “κόκκινο”, ενώ ήταν αυξημένη και το τριήμερο μεταξύ 16 έως 18 Αυγούστου, οπότε οι επιβάτες που διακινήθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 34.102.

«Έχουμε μεγάλες πληρότητες και στην υποδοχή. Και από το λιμάνι του Πειραιά έρχονται μεγάλες πληρότητες, ακόμη και στο 100%. Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της επιστροφής των εκδρομέων και των τουριστών από το λιμάνι σε όλους τους προορισμούς»

Ευθύμης Δουβής, λιμενάρχης Ηρακλείου

Στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” είχε μιλήσει τότε ο κ. Δουβής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, οι επιβάτες ανήλθαν στους 829.879, δηλαδή παρατηρούμε ότι για το πρώτο επτάμηνο του 2019 η αύξηση στην επιβατική κίνηση ανέρχεται στο 1,5% σε σχέση με πέρυσι».

Τέλος, ο κ. Δουβής, πέραν της προτροπής του να προμηθεύονται οι επιβάτες το συντομότερο δυνατό το εισιτήριο, κάλεσε το επιβατικό κοινό να προσέρχεται εγκαίρως στο λιμάνι του Ηρακλείου δύο ώρες νωρίτερα προ του απόπλου του πλοίου στον λιμένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι λιμενικές Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα για το δεύτερο κύμα αναχώρησης των επισκεπτών του Δεκαπενταύγουστου.

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΡΟΔΟΣ

Πολλές οι αφίξεις και από αέρος

Την ίδια στιγμή, Κρήτη και Ρόδος έχουν τον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, με το Ηράκλειο να έχει συνολικά 3,78 εκατ. θέσεις και τα Χανιά 1,15 εκατ., ενώ αντίστοιχα για το Νησί των Ιπποτών έχουν προγραμματιστεί 2,78 εκατ. θέσεις. Εντούτοις, οι θέσεις είναι λιγότερες από πέρυσι, ως απόρροια της γενικότερης κάμψης της ζήτησης.

Αντίθετα, η Κέρκυρα συγκεντρώνει 1,7 εκατ. θέσεις, από 1,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και η Ζάκυνθος 907 χιλ., πτώση 6,6% και 10%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2018, φέτος παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της σεζόν. Αναλυτικότερα, για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου η μείωση ήταν 5,3% ή 308 χιλ., με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις).

Για τον Αύγουστο, η πτώση φτάνει το 7,1%/-258 χιλ. θέσεις, το 8,4%/-261 χιλ. για τον Σεπτέμβριο και το 4,2%/-72 χιλ. για τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο, πάντως, η πλειοψηφία των αεροδρομίων καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά των αεροπορικών θέσεων, που ανέρχεται σε 19,2% ή -75 χιλ. θέσεις. Μείωση -17,8% αναμένεται στη Σάμο και στη Σκιάθο κατά 15,4%/-9 χιλ. θέσεις. Αντίθετα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με 31,0% (+10 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου 7,3%/+11 χιλ., της Κεφαλονιάς 6,2%/+5 χιλ. και της Καρπάθου 6%/+2 χιλ. θέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News