Δήμος Ηρακλείου: Ζητούνται... συνεργασίες

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Ζητούνται... συνεργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορκίστηκαν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι - Προχωράνε οι επαφές για συνεργασίες μετά την 1η Σεπτεμβρίου

Το “επίσημον” και “πανηγυρικό” της χθεσινής ορκωμοσίας νέων δημοτικών συμβούλων Ηρακλείου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, δεν μπόρεσε να κρύψει τον προβληματισμό ενόψει της ανάληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής, από 1ης Σεπτεμβρίου: Ο δήμαρχος Ηρακλείου θα κληθεί να λειτουργήσει με ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα είναι, ακόμη και με τις “φίλιες δυνάμεις”, μειοψηφία.

Οπότε συνεχίζει να αναζητείται ένα πλαίσιο συναινέσεων και συνεργασιών, παρότι προφανώς η νέα δημοτική Αρχή θα εξαντλήσει τα περιθώρια που της δίνει η (τουλάχιστον άκομψη, αν όχι καταφανώς αντιδημοκρατική) “διόρθωση” του “Κλεισθένη” από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά καθώς ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός προφανώς και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να “σταθεί” στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αναζητά και συναινέσεις, ακόμη και... μέγιστης κλίμακας, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η λειτουργία της πόλης υπό τη νέα δημοτική Αρχή.

Υπάρχουν ήδη κάποιες συνεργασίες που έχουν... οριστικοποιηθεί, ωστόσο αυτό δεν αφορά (τουλάχιστον μέχρι του παρόντος, γιατί... ακόμη και σήμερα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα) την πρώτη και την τρίτη κατά σειρά εκλογής παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε φυσικά τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, που θα συνεχίσει τη μαχητική της αντιπολίτευση, μακριά από τις “Σειρήνες” της εξουσίας.

Πάντως, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των επικεφαλής των συνδυασμών αμέσως μετά το πέρας της ορκωμοσίας, κάποιοι έχουν ήδη... δώσει (ανεπίσημα) τα χέρια με τον δήμαρχο, κάποιοι έχουν θέσει τους όρους τους και κάποιοι άλλοι μελετούν και αξιολογούν τις προτάσεις που έχουν γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς η νέα δημοτική Αρχή αναλαμβάνει την Κυριακή (δηλαδή, ουσιαστικά τη Δευτέρα) και τα περιθώρια... στενεύουν. Τα χρονικά, τουλάχιστον. Αν και φυσικά ουδείς πρόκειται να “βιάσει” τις εξελίξεις. Ωστόσο, επίκειται άμεσα η μοιρασιά των αντιδημαρχιών και των θέσεων ευθύνης, και αυτές είναι εκ των ων ουκ άνευ σε οποιοδήποτε πλαίσιο συνεργασίας, οπότε... το γοργόν και χάριν έχει.

Η ορκωμοσία

Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβούλων. Τα ζητήματα της καθημερινότητας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη νέα δημοτική Αρχή, η οποία στοχεύει να καταστήσει το Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου, με υψηλό επίπεδο ζωής για τους κατοίκους και επισκέπτες.

«Θα είμαι δήμαρχος όλων των Ηρακλειωτών. Χρέος μας αποτελεί να οδηγήσουμε το Ηράκλειο στο αύριο που του αξίζει», αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων και πλήθους κόσμου.

«Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, η οποία θα είναι διαρκής, στη διάρκεια της νέας δημοτικής περιόδου», τόνισε ο Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος θα καταλήξει στο νέο δημοτικό σχήμα εντός της εβδομάδας, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις όποιες συνεργασίες υπάρξουν με άλλες παρατάξεις.

Ο Βασίλης Λαμπρινός έδωσε το στίγμα της πολιτικής λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι θα είναι διαρκής η επιδίωξή τους για συναινέσεις και συγκλίσεις απόψεων, με τον ίδιο να ανοίγει τα χαρτιά του εντός της εβδομάδας, οπότε θα έχει καταλήξει στο νέο δημοτικό σχήμα και σε σχέση με τις όποιες επικείμενες συνεργασίες.

Γιάννης Κουράκης

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους Ηρακλειώτες για την ψήφο που έδωσαν στην παράταξή του, καθιστώντας την πρώτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, απηύθυνε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

Για το γεγονός ότι η δεύτερη σε αριθμό εδρών παράταξη είναι και πάλι η παράταξη που θα διοικήσει τον Δήμο Ηρακλείου λόγω του εκλογικού νόμου, ο Γιάννης Κουράκης τόνισε πως αυτό δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δημοκρατικό.

«Θέλω να ευχαριστήσω του πολίτες», είπε συγκεκριμένα, «που για άλλη μια φορά μας ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη στις εκλογές του Δήμου Ηρακλείου. Θα επιτελέσουμε το έργο μας με σοβαρότητα, προγραμματικό λόγο και δυναμικές παρεμβάσεις»...

Ο Γιάννης Κουράκης υπενθύμισε ότι η παράταξή του έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προτάσεις και λύσεις σε όλα τα ζητήματα και σε όλους τους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης. Και τόνισε ότι γύρω από το πρόγραμμα αυτό θα είναι και η δράση της παράταξής του. Εξάλλου, όπως σημείωσε, «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μια προγραμματική συμφωνία στη βάση αρχών αλλά και δράσεων και έργων, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στους Ηρακλειώτες για να την ξέρουν»...

Και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορεί στην προεκλογική περίοδο αυτό που δεν έδωσε ο λαός στις παρατάξεις να το δίνει ο νόμος. Δεν είναι σωστό. Και συμφωνώ ότι, αν υπάρχουν ατέλειες, αν υπάρχουν αδυναμίες, σαφέστατα η νέα κυβέρνηση έχει το δικαίωμα μέσα από έναν διάλογο να αλλάξει τον νόμο. Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να δώσει περισσότερες προτεραιότητες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση».

Ηλίας Λυγερός

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, Ηλίας Λυγερός, ευχήθηκε «καλή θητεία, καλή υπομονή και καλή δύναμη για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις τις οποίες έχουν οι δημότες και η πόλη»...

Ο Ηλίας Λυγερός πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να διοικηθεί ο Δήμος μέσα από συμφωνίες και συναινέσεις, «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Τουλάχιστον από την πλευρά μου», όπως είπε ως προς την απλή αναλογική και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News