Ηράκλειο

Ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Και η Λότζια στον «χορό» των ορκωμοσιών, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Μετά από ένα «γεμάτο» σαββατοκύριακο ορκωμοσιών, συνεχίζονται και σήμερα και για τις επόμενες μέρες οι ορκωμοσίες μέχρι να ορκιστούν και οι τελευταίοι αιρετοί άρχοντες αυτού του νησιού.

Μεταξύ των άλλων, είχαμε το μεσημέρι του Σαββάτου ορκωμοσία στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν σήμερα οι μεγαλύτεροι Δήμοι της Κρήτης, με τους Δήμους Ηρακλείου και Χανίων.

Στις 11 το πρωί, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, είχε προγραμματιστεί η τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου όπως και έγινε. Εκτός από τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την ίδια μέρα θα ορκιστούν και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων. Στις 7 το απόγευμα σήμερα, έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κατεχάκη (δίπλα στο ΚΑΜ) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής Χανίων.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ορκίστηκε δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων ο επανεκλεγείς Μανόλης Κοκοσάλης, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, τους συμβούλους των Συμβουλίων Κοινοτήτων και τους προέδρους των Κοινοτήτων, το μεσημέρι του Σαββάτου. Πλήθος κόσμου, λοιπόν, συγκεντρώθηκε στα Πεζά για να δώσει το «παρών» στην τελετή ορκωμοσίας, να τιμήσει τους ανθρώπους του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και να βρίσκεται εκεί, στον αγιασμό για τη δημοτική Αρχή.

Επίσης, για τον άλλο μεγάλο Δήμο της ενδοχώρας, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, ανακοινώθηκε ότι η ορκωμοσία θα τελεστεί στις 30 Αυγούστου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στα Χανιά

Εκτός από τη σημερινή διαδικασία στον Δήμο Χανίων, έχουμε και τον Δήμο Πλατανιά, όπου η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου, και ώρα 11:30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πλατανιά, στο Γεράνι.

Στον νομό Ρεθύμνου

Σήμερα εξάλλου, στις 7 το απόγευμα, στο Σπίτι Πολιτισμού στην παλιά πόλη, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου. Στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει η ορκωμοσία στον Δήμο Μυλοποτάμου, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος.

Στον Δήμο Ανωγείων, η αντίστοιχη τελετή θα γίνει αύριο Τρίτη 27 Αυγούστου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο της ορεινής κωμόπολης, ενώ στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 29 Αυγούστου θα ορκιστεί η νέα δημοτική Αρχή Αμαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων.

Στην Ιεράπετρα

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας, για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, των προέδρων και των μελών των Συμβουλίων Κοινοτήτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, συγκεκριμένα, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Στη Σητεία

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ), στην περιοχή Τρυπητός Σητείας, ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.

Από 1η Σεπτεμβρίου: Αναλαμβάνουν καθήκοντα

Να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές Αρχές, και ήδη βρισκόμαστε σε ρυθμό ορκωμοσιών, μιας και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν ορκιστεί πριν την ημερομηνία αυτή.

Η όλη κινητικότητα στην έναρξη της αυλαίας των νέων αυτοδιοικητικών θητειών θα κορυφωθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Η σχετική διαδικασία εκλογής, μάλιστα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτή τη φορά λόγω αλλαγών που έχουν προκύψει, αρχικώς μέσω του «Κλεισθένη» και εν συνεχεία μέσω των τροποποιητικών ρυθμίσεων που πέρασε η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ...

Πώς όμως θα διεξαχθούν οι δημαιρεσίες;

Το airetos.gr, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου “του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου” που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το Συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του Συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου. Το προεδρείο συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

- Ο πρόεδρος προέρχεται “από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχτηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη”.

- Ο αντιπρόεδρος προέρχεται “από την παράταξη που αναδείχτηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο”.

- Ο γραμματέας προέρχεται “από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη”. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες παρατάξεις, πλην αυτών των περιπτώσεων α’ και β’, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη της περίπτωσης α’.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται, κατά τη συνεδρίαση αυτή, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία»...

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ του neakriti ΣΤΟ Google News

Σχόλια