Ηράκλειο

Διακοπές... στο νοσοκομείο για 2χρονο - Οι γιατροί δεν το άφησαν να φύγει

Το παιδί από τη Γαλλία φαίνεται να πάσχει από τη νόσο Kawasaki

Σε «περιπέτειες» μπήκε τις τελευταίες ημέρες η Παιδιατρική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Ένα αγοράκι περίπου 2 χρόνων εισήχθη στο νοσοκομείο με πυρετό από ακαθόριστη αιτία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», το παιδάκι, γαλλικής καταγωγής, ήρθε σε εμπύρετη κατάσταση για διακοπές με τους γονείς του, ωστόσο η συνέχιση του πυρετού οδήγησε την οικογένεια στο νοσοκομείο. Οι γιατροί υποψιάστηκαν πως το παιδί πάσχει από τη νόσο Kawasaki, καθώς πληρούσε αρκετά από τα κριτήριά της και το έθεσαν υπό παρακολούθηση, υποβάλλοντάς το σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μάλιστα, παρότι επέμεναν οι γονείς του να το πάρουν - και επέμεναν πολύ - προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν, καθώς ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού ή ακόμα και - σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες - να διακινδυνεύσει ακόμα και την ίδια τη ζωή του.

Πρώτα απ’ όλα το παιδί, όπως ξεκαθάρισαν, κι έτσι το πιτσιρίκι από τη Γαλλία παραμένει νοσηλευόμενο στη Μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και δε θα φύγει αν δεν εξαλειφθεί ο κίνδυνος, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλουν οι γονείς του... Το λες και αίσθημα ευθύνης αυτό και ευσυνειδησία. Ε;

Τι είναι η νόσος Kawasaki

Νόσος Kawasaki ή σύνδρομο Kawasaki είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων με απαραίτητο σύμπτωμα το ψηλό πυρετό ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες.

Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων.

Για να σκεφτεί κανείς την αρρώστια αυτή πρέπει το παιδί να κάνει ψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από κάποια άλλη αρρώστια. Τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανό να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:

  • Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια).
  • Εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού και στα γεννητικά του όργανα.
  • Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα και σου δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έβαλε κραγιόν.
  • Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια της μοιάζει με φράουλα (μοροειδής γλώσσα).
  • Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.
  • Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
  • Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.
  • Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Την δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.

(Με πληροφορίες από paidiatros.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια