default-image

Βάσεις 2019: Έρχεται εβδομάδα... ανακοινώσεων

Ηράκλειο
Βάσεις 2019: Έρχεται εβδομάδα... ανακοινώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για υποψήφιους και γονείς - Τι γίνεται με τα κενά στο Ηράκλειο

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το σχολικό έτος 2019-2020, με την αγωνία μαθητών, καθηγητών και γονέων να χτυπάει «κόκκινο».

Είναι αξιοσημείωτο πως πλέον οι υποψήφιοι μαθητές θα αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς στο σχολικό έτος έχουν συντελεστεί θεαματικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ανωτατοποιήσεις των ΤΕΙ, που σαφέστατα θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων και συνεπώς τις προτιμήσεις τους, άρα και τη διακύμανση των βάσεων. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να προστεθούν δύο άλλοι παράγοντες, που είναι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η αύξηση των τμημάτων.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον Μανόλη Μαυράκη, διευθυντή Προγράμματος Σπουδών του φροντιστηριακού ομίλου «Πουκαμισάς», δίνοντας τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις.

Τι συμβαίνει με τις βάσεις

Στο πρώτο πεδίο, όπως οι αναλυτές επισημαίνουν, τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν κατανοητά και αναμενόμενα. Το διδαγμένο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν απλές, ενώ το παράλληλο μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε ήταν απόσπασμα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. Το αδίδακτο κείμενο από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηματική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών, ήταν καλά διατυπωμένη.

Σχολιάζοντας τις βάσεις του πρώτου πεδίου, ο κ. Μαυράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κυρίως από τις επιδόσεις των υποψηφίων, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές, η γενικότερη εκτίμηση λέει ότι στα τρία τέταρτα των τμημάτων προβλέπεται πτώση των βάσεων. Στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο πεδίο θα κινηθούν πτωτικά. Στο πρώτο οι πτώσεις θα είναι μικρότερες, από 50 μέχρι 200 μόρια, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων».

Όσον αφορά στις Παιδαγωγικές Σχολές, δε θα υπάρχει μεγάλη πτώση στα μόρια, αλλά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, διότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο φέτος ν’ αυξήθηκε η ζήτηση για τις συγκεκριμένες σχολές. Οι υπόλοιπες σχολές, που θεωρούνται μεσαίες, όπως Φιλοσοφίας, Φιλολογίες κ.ά., θα έχουν μια πτώση στα μόριά τους από 50 έως 350.

Ο ίδιος μίλησε για το δεύτερο και τρίτο πεδίο. Σε αυτά τα δύο πεδία, τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, πράγμα που θα οδηγήσει στην πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυράκης δήλωσε:

«Θεαματικότερες οι πτώσεις στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο και κυρίως στα τμήματα που ανήκουν μόνο στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή κυρίως στις πολυτεχνικές σχολές. Αναμένεται σε πολυτεχνικές σχολές και άλλες θετικές της περιφέρειας να έχουμε μεγάλη πτώση από 600-1.000 μόρια. Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα είναι μια χρονιά που οι Ιατρικές Σχολές θα κινηθούν κάτω από 19.000 μόρια. Πτωτικά θα κινηθούν και οι άλλες σχολές. Πάντα όμως είναι περιορισμένη πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

H εικόνα της πτώσης των βάσεων αλλάζει στο τέταρτο πεδίο, όπου εκεί θα υπάρχει αύξηση των βάσεων κυρίως στις οικονομικές σχολές. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυράκης είπε χαρακτηριστικά: «Αντίθετη θα είναι η εικόνα στο τέταρτο πεδίο, όπου οικονομικές σχολές και κάποιες άλλες σχολές θα έχουμε μεταβολές προς τα πάνω. Θα υπάρχουν τμήματα που θα ανέβουν οι βάσεις κυρίως τμήματα Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα έχουμε όμως και τμήματα που θα κινηθούν πτωτικά - πιθανότατα τα τμήματα της Πληροφορικής, τα οποία ανήκουν και στο δεύτερο και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Γενικότερα γνωρίζουμε ότι, σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση εισακτέων στα επιστημονικά πεδία, στο δεύτερο και το τέταρτο πεδίο είναι σχολές που θα επιτρέψουν την εισαγωγή σε όλους τους υποψηφίους. Το ζητούμενο είναι να γίνουν πραγματικότητα οι επιλογές των υποψηφίων».

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, πάντως, θα αρχίσει ένας νέος μαραθώνιος για τους καινούργιους φοιτητές, καθώς θα πρέπει να επιδοθούν στον αγώνα για την ανεύρεση στέγης, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, η οποία συνήθως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Ξεπερνούν τα 1.500 τα κενά στην πρωτοβάθμια στο Ηράκλειο

Καθώς οι υποψήφιοι φοιτητές αναμένουν τις βάσεις των σχολών, άλλη μια χρονιά ξεκινάει χωρίς τους μόνιμους  διορισμούς, με πολλά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό (αναπληρωτές, νηπιαγωγοί). Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, κ. Μανόλη Μπελαδάκη, o οποίος μίλησε για τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα είπε:

«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα κενά σε αναπληρωτές, δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες που χρειαζόμαστε στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά ξεπερνούν τα 1.000. Σε σχέση με την παράλληλη στήριξη, αυτή τη στιγμή οι γνωματεύσεις που έχουμε είναι παραπάνω από 400. Η παράλληλη στήριξη έχει αυξητικές τάσεις, γιατί μπορεί το ΚΕΣΥ να δίνει γνωματεύσεις μέχρι και τον Νοέμβριο. Τα παιδιά της πρώτης τάξης που θα εγγραφούν στο Δημοτικό θα πάνε για γνωματεύσεις στο ΚΕΣΥΠ και θα προστεθούν στον αριθμό 430. Άρα δηλαδή σε αυτή τη φάση, πριν ανοίξουν τα σχολεία, τα κενά που χρειάζεται μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι στα 1.500. Να λάβουμε υπόψη πως η πρώτη μέρα που θα πάνε οι δάσκαλοι στο σχολείο, που είναι η 1η του Σεπτέμβρη, θα εμφανιστούν και θα προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό κάποιες άδειες εγκυμοσύνης, άδειες αναρρωτικές και άδειες άνευ αποδοχών. Άρα, ο αριθμός 1.500 θα αυξηθεί».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος είπε πως τα κενά σε αναπληρωτές θα φτάσουν στα 400.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News